Als je reuma hebt, kan je energielevel regelmatig op een lager pitje komen te staan. Rust nemen is dan belangrijk, maar waar haal je wat extra energie vandaan als je dit tóch nodig hebt? Het antwoord: van je bord! Van deze vijf voedingsmiddelen krijg je extra energie.
Vermoeidheid bij reuma komt veel voor. Sterker nog: bijna de helft van de mensen met een vorm van reuma krijgt met vermoeidheid te maken. Zowel geestelijk als lichamelijk. Dit werkt anders dan bij mensen zonder reuma. Zij zijn moe na een lange dag, zware inspanning of een slechte nachtrust. Bij reuma kan de vermoeidheid altijd op de loer liggen, omdat deze klacht door de ziekte zelf wordt veroorzaakt.
Door goed voor jezelf te zorgen, je grenzen te bewaken, voldoende rust te nemen en jezelf op de juiste voeding te trakteren, kun je je energie beter leren doseren. Zeker wat voeding betreft kun je het verschil maken. Eén advies geldt voor iedereen: eet zo puur, gezond en gevarieerd mogelijk. Vooral als je reuma hebt is dat belangrijk. Kun je toch wat extra energie gebruiken? Zet dan vooral één van deze vijf voedingsmiddelen op het menu.
Het lijkt zo simpel, maar lang niet iedereen drinkt voldoende water. Als je te weinig drinkt, is de kans op hoofdpijn, concentratieverlies en vermoeidheid groter. Te weinig drinken kan dus zomaar de boosdoener zijn van een gebrek aan energie. Een handige tip: drink steeds een glas water als je naar het toilet bent geweest. Als je genoeg drinkt – gemiddeld zo'n 1,5 tot 2 liter per dag -, moet je vaker plassen en dus óók meer drinken. Citroen aan je glas water toevoegen is ook een goed idee. Citroen zit vol met elektrolyten en die zijn belangrijk voor onze cellen die energie produceren. Water drinken is extra belangrijk als je jicht hebt, omdat je door meer te plassen ook meer urinezuur uitscheidt. Dat verkleint de kans op een jichtaanval.
Vis en dan vooral vette vis, zoals zalm en makreel, zitten vol met eiwitten en belangrijke vitamines die goede bronnen zijn van energie. Het advies om één keer in de week vis te eten is er niet voor niets. In zalm zitten bijvoorbeeld stofjes die je vermoeidheid afremmen, ervoor zorgen dat ijzer beter kan worden opgenomen en zo indirect voor een energieboost zorgen. Een mooie bijkomstigheid is dat vis zwellingen en pijn in gewrichten kan verminderen. Wanneer je minder pijn hebt, ben je automatisch ook minder snel moe. Voor meer informatie: zie ons blog over het effect van vis op reuma.
Eieren bevatten zoals de naam al doet vermoeden veel eiwitten. En laat juist dat een voedingsstof zijn die je veel energie geeft. In een ei zitten ook aminozuren, die op hun beurt de energieproductie stimuleren. Tot slot zit er een hoop vitamine B in. Deze vitamine ondersteunt het proces in je lichaam om voedsel af te breken en om te zetten in energie. Kortom: lunchen of ontbijten met ei is altijd een goed idee. Wel zouden sommige mensen met reuma sneller last hebben van klachten als ze te veel zuivel of eieren eten. Houd dat dus wel in de gaten en kies anders voor vis en peulvruchten als eiwitbron.
Witte rijst kun je beter laten staan, maar het eten van zilvervliesrijst kan je energielevel een oppepper geven. Dat komt ten eerste door de hoeveelheid vezels die erin zitten. Daar ga je lekker vol van zitten en het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Ook bruine rijst schijnt dat effect te hebben. Deze donkere rijstsoort is rijk aan mangaan; een mineraal dat energie haalt uit eiwitten en koolhydraten. Ter vergelijking: het eten van witte rijst zal je bloedsuiker juist laten pieken, met een energiedip tot gevolg.
Een handje noten per dag is de perfecte snack voor een flinke portie energie. Noten zoals amandelen, hazelnoten en walnoten zitten vol met vezels, gezonde vetten en flink wat eiwitten. Dankzij deze gouden combinatie vallen noten in de categorie van de langzame koolhydraten. Dat betekent dat ze langdurig energie geven en je energielevel stabiel kunnen houden. Noten zijn wel calorierijk, dus houd het echt bij één handje per dag.
Het ene gezonde voedingsmiddel is niet beter dan het ander, dus probeer daarmee te variëren. Hoe meer je dat doet, hoe meer belangrijke gezonde stoffen je binnenkrijgt. Als je reuma hebt, is het wel belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Dat zijn in eerste instantie alle (kant-en-klare) producten waar veel suiker, zout en vet in zit. In een gevulde koek, blikje frisdrank of bakje chips, stuk voor stuk energievreters, zitten weinig voedzame stoffen, waardoor je maar kort vol zit en weer snel honger krijgt. Ook je bloedsuikerspiegel wordt hierdoor in de war geschopt en dat kost je lichaam nog meer energie.
Laatste wijziging op deze pagina: 28-09-2021
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten