Krijg je meer last van reuma door vis?

Dit is het effect van vis op reuma

Joan

Joan Bakker
WhatsApp je vraag

In vis zitten veel belangrijke voedingsstoffen. Denk daarbij aan eiwitten, mineralen zoals jodium en onmisbare vitamines zoals A, B6, B12 en D. Als klap op de vuurpijl zijn er nog de belangrijke omega 3-vetzuren, die vis zo gezond maken. Uit onderzoek blijkt dat omega 3-vetzuren goed zijn voor hart en bloedvaten. Vooral in vette vis zitten deze stoffen.

Het verband tussen vis en reuma

Er zijn voedingsmiddelen die klachten bij reuma kunnen verergeren. Kant-en-klare producten waar veel suiker, zout en vet in zit horen daarbij. Regelmatig doemt ook de vraag op of je meer last kunt krijgen van reuma door het eten van vis. Het antwoord: nee. Er is geen bewijs dat het eten van vis klachten kan veroorzaken of verergeren. Vis, en vooral vette vis, is juist een gezonde keuze als je reuma hebt omdat het ontstekingen remt. Dat heeft, je raadt het al, alles te maken met de grote hoeveelheid visvetzuren in vis. Visvetzuren hebben het vermogen om ontstekingen af te remmen voordat reumatische klachten opvlammen.

Pijn en zwellingen verminderen

De ontstekingsremmende werking van de visvetzuren is zelfs zo groot dat het eten van vis de kans op het krijgen van reuma mogelijk kan verkleinen, blijkt bijvoorbeeld uit Zweeds onderzoek. En voor de mensen die de ziekte al hebben, geldt dat het zwellingen en pijn in gewrichten kan verminderen. Elke week een portie vis eten is dus een goed idee als je reuma hebt.

Welke vissoorten zijn 'vet'?

Vette vis is de gezondste en beste keuze, maar wanneer is een vis eigenlijk 'vet'? Een vette vis bestaat uit meer dan vijf procent vet. Hoeveel vet in een vis zit, kun je checken op het etiket. Vette vissoorten zijn in ieder geval makreel, haring, bokking, heilbot, sardines en zalm uit de Atlantische oceaan. Goed om te weten: zalm uit blik of de diepvries komt meestal uit de Stille Oceaan en daar zit minder vet in. Verse en gerookte zalm zijn dus een betere keuze als je van de visvetzuren wilt profiteren. Magere vissoorten, zoals kabeljauw, tonijn en tong zijn ook gezond, maar daar zitten wel veel minder visvetzuren in.

Meer vis eten is ongezond

Als vis zo'n goede keuze is als je reuma hebt, vraag je je vast af of je daar niet meer van kunt eten. Toch is één portie vis per week echt genoeg. Te veel vis eten kan juist schadelijk zijn voor je gezondheid. In vis komen namelijk veel vervuilende stoffen terecht, zoals dioxine en het zware metaal methylkwik. Door één keer per week een portie vette vis te eten, voorkom je dat je te veel van deze stoffen binnenkrijgt. De voordelen wegen dan ruim op tegen de nadelen, ook als je reuma hebt.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

KOAG-nr. 4108-0721-9576

Laatste wijziging op deze pagina: 30-07-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >