Hoe goed luister jij naar je lichaam?

3 tips om beter naar je lichaam te luisteren in de overgang

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Heb je het gevoel dat je minder ballen tegelijk in de lucht kunt houden, dat je overdag ineens sneller moe bent of dat je een korter lontje hebt? Dat hoeft niet gek te zijn als je in de overgang bent. Toch proberen we om er zo weinig mogelijk bij stil te staan en gewoon door te gaan. Het is best interessant als je nagaat hoe lang we doorgaan zonder dat we echt goed naar ons lichaam luisteren. Daar gaan we verandering in brengen met deze 5 tips om beter naar je lichaam te luisteren.

1. Even inchecken
Ga 's ochtends voor je opstaat eens na hoe je jezelf voelt. Voel je je vrolijk, verdrietig of misschien zelfs wel boos? En ga na waar dat door komt. Door je bewust te zijn van hoe je de dag begint, kun je gemakkelijker de dag door inspelen op wat je lichaam je aangeeft. Dit kan je ook 's avonds doen voor het slapen gaan. Ga de dag langs en bedenk hoe je je voelde en wat de redenen daardoor waren. Het kan je een hoop inzichten geven hoe het met je gaat.

2. Ga erover in gesprek
Vaak weten we niet welke verschijnselen allemaal bij de overgang horen. Om niet te veel te zeuren gaan we gewoon door tot we niet meer kunnen. Zonde, want als je weet waar het vandaan komt, kan je er misschien iets aan doen. Bespreek die dingen waarvan je niet zeker weet of het bij de overgang hoort. Naast dat het opluchting en verlichting kan geven, kan iemand anders je helpen om het aan te pakken of kan hij/zij er rekening mee houden.

3. Een stapje terug
Misschien wel het lastigste om te doen, want soms worden we door werk, gezin en sociale contacten geleefd. We willen vaak alles doen en het liefst net zo doorgaan als voor de overgang. Doordat je alsmaar doorgaat vang je minder snel de signalen op die je lichaam aangeeft. Dus neem wat vaker een moment om ergens bij stil te staan, zodat je lichaam de ruimte krijgt om signalen af te geven, maar ook om rust te nemen.

Ben ik in de overgang? Doe de test!
Twijfel je of je in de overgang bent? Doe dan de overgangstest en kom er achter!

Doe de test

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 14-07-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >