5 vroege signalen van reuma

Herken ze voor vroege diagnose

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Iedereen bewust van een vroege diagnose

De Vereniging Reumazorg Nederland wil iedereen bewust maken van het belang van een vroege diagnose. Signalen richting reuma worden namelijk nogal eens gemist. Of genegeerd. Of gebagatelliseerd. Typisch Hollands is ook de gedachte 'ach, het gaat wel weer over'. En in sommige gevallen is die gezwollen enkel inderdaad van tijdelijke aard en herstelt hij wel weer. Maar loop je langere tijd met zo'n gezwollen gewricht rond? Dan is het toch echt tijd voor een bezoek aan de (huis)arts.

Waarom is een vroege diagnose zo belangrijk?

Een vroege diagnose van reuma is belangrijk om verschillende redenen:

  • je kunt tijdig starten met een behandeling, in welke vorm dan ook. Denk aan fysiotherapie, leefstijlaanpassing, voedingsaanpassing of waar nodig medicatie;
  • je kunt het risico op blijvende schade zo tot een minimum beperken;
  • het kan mentaal een hele verlichting voor je zijn dat je je klachten eindelijk kunt verklaren;
  • een diagnose kan je veel begrip van je omgeving opleveren. Niet dat het per se zo belangrijk is wat 'de ander vindt', maar de wetenschap dat je niet steeds maar weer hoeft uit te leggen waarom iets niet kan of lukt, kan letterlijk aanvoelen alsof er een last van je schouders valt.

Wat is vroeg?

En wat is dan vroeg? Vroeg betekent eigenlijk dat de diagnose niet langer dan écht noodzakelijk duurt. En dat vraagt om twee dingen. Het vraagt allereerst om een goed luisterende huisarts die je serieus neemt. Helaas heb je daar zelf niet altijd invloed op. Waar je wél invloed op hebt is dat je zelf goed luistert naar je lichaam en tijdig bij de huisarts aan de bel trekt. En je niet met een kluitje het riet in laat sturen. Het is jouw lichaam, kom er voor op!

Tijdig naar de huisarts, wanneer is dat dan?

Reuma herkennen is nog niet zo eenvoudig. Want pijn aan een gewricht kán natuurlijk ook ontstaan door eenmalige of langdurige overbelasting. Die je misschien niet eens bewust in de gaten hebt gehad. Dat kan het vroeg herkennen van reuma soms lastig voor je maken. Vroeg betekent echter ook weer niet dat een diagnose per se binnen twee dagen gesteld moet zijn. Dus geef het een week of vier de tijd. Zijn je klachten dan over of aanzienlijk minder? Dan is het waarschijnlijk geen reuma. Houden ze echter aan? Dan is een bezoekje aan de huisarts zeker gerechtvaardigd.

5 vroege reumasignalen op een rij

Er zijn wel zo'n honderd verschillende vormen van reuma, met ieder z'n eigen kenmerken. Maar gemiddeld genomen zijn dit vaak de eerste signalen die wijzen op een reumatische aandoening:

  1. je hebt een gewricht (of meerdere gewrichten) dat dik is of warm aanvoelt;
  2. je hebt een gewricht (of meerdere gewrichten) dat steeds pijnlijk aanvoelt bij beweging, zonder dat het gewricht gezwollen is;
  3. je hebt last van pijn of stijfheid als je gaat bewegen nadat je een tijdje hebt gezeten of gelegen;
  4. je merkt dat je wat minder beweeglijk bent. Bij artrose bijvoorbeeld kan je bot in meer of mindere mate van vorm veranderen, wat je soepelheid kan beïnvloeden;
  5. je gewrichten kraken of knarsen. Nou komt dit net zo goed bij gezonde gewrichten voor en is het vaak niets om ongerust over te zijn, maar het kán wijzen op artrose. Dat kan ook te maken hebben met de genoemde verandering van vorm onder punt 4. Dit kan ervoor zorgen dat gewrichten zich anders bewegen ten opzichte van elkaar en zo geknars of gekraak veroorzaken.

En wat kun je dan doen?

In veel gevallen kan fysiotherapie, leefstijlaanpassing of voedingsaanpassing je een heel eind brengen. Soms is medicatie onvermijdelijk of kunnen zelfzorgproducten helpen.

Leven met Reuma

Wil je meer informatie, adviezen, tips en ervaringsverhalen van verschillende mensen met reuma ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Leven met Reuma nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

Laatste wijziging op deze pagina: 02-08-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >