Dit is de relatie tussen het weer en reuma

Heb je meer last van pijn bij kou?

Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Het weer veroorzaakt geen reumatische aandoeningen. Toch kunnen weersomstandigheden wel invloed hebben op hoe je je voelt. Veel mensen met een reumatische aandoening als artritis of artrose, hebben dan ook het idee dat het weer invloed heeft op hun pijn. Hoe zit dat? En is het dan de zon waar je last van hebt of juist de regendruppels? Of nog iets anders?

Vochtig weer verergert reuma

Hoewel meerdere onderzoeken door de jaren heen al wezen naar een verband tussen het weer en reumatische klachten, was het tot voor kort nog niet zeker. Inmiddels is er een Engelse studie die duidelijk een verband laat zien. Uit deze studie blijkt dat vochtig, winderig weer met een lage luchtdruk de kans op pijn vergroot. Mensen met chronische pijn, zoals bij diverse vormen van reuma, hebben 20 procent meer kans dat hun pijn opvlamt op dagen met hoge luchtvochtigheid, veel wind en een lage luchtdruk.

Hoe zit dat? Bij warm weer neemt de doorbloeding van het lichaam toe. Daardoor nemen de reumatische klachten af. Maar een plotselinge daling van de luchtdruk kan een negatieve invloed op reuma hebben. De vliezen en vloeistoffen in de gewrichten zetten dan uit, waardoor de druk op de ontstoken weefsels toeneemt. Het gevolg: je ervaart meer pijn. Ook onweersbuien kunnen voor grote drukverschillen zorgen.

Het is nog gissen naar de reden waarom mensen met reuma meer klachten ervaren bij een hogere luchtvochtigheid. Niet voor niets is het weer zo moeilijk te voorspellen. En dat geldt ook voor de relatie tussen het weer en reuma. Het weer bestaat namelijk uit meerdere componenten zoals temperatuur, luchtdruk en wind. Plus, reuma verloopt erg wisselvallig. Dit maakt een verband tussen koud en vochtig weer met reuma moeilijk aantoonbaar.

5 tips voor als je last hebt van het vochtige weer

Heb je reuma, dan kan het helpen om 's avonds naar de weerman of -vrouw te luisteren en de kans op extra pijn te verkleinen. Want hoewel je het weer niet kunt veranderen, kun je wel zelf aanpassingen doen als je last hebt van vochtig of koud weer. We geven je vijf tips.

1. Zorg voor dekentjes in huis

Probeer jezelf lekker warm te houden, vooral als het buiten koud en vochtig is. Draag extra laagjes, gebruik een elektrische deken of berg een plaid op in elke kamer van je huis.

2. Neem een warme douche

Heb je last van stijve, pijnlijke en koude gewrichten, dan is warm water ook je beste vriend. Neem vooral een warme douche of een bad van zo'n twintig minuten. Dit is goed voor je doorbloeding en je masseert ook nog eens je gewrichten. Voeg eventueel nog een ontspannende of verwarmende olie aan je bad toe (of smeer jezelf na het douchen ermee in).

3. Kom in beweging

Regent het buiten en is het koud? Dan zegt je instinct misschien: lekker blijven zitten op de bank. Maar als je je beter wilt voelen, is het verstandiger om actief te worden. Oefening weert stijfheid af. Eventueel kun je , buitenactiviteiten even aflassen. Doe een training binnenshuis, ga dat ene kastje verven of ga lekker koken.

4. Bekijk de reumaradar

Zelf het weer voorspellen kan knap lastig zijn, maar gelukkig zijn daar meteorologen voor. Na de buienradar en smogradar, is er nu ook een reumaradar. Zo kun je van dag tot dag bekijken of het weer invloed kan hebben op je reumatische klachten. Je kunt zelfs vier dagen vooruit kijken.

5. Doe wat voor jou werkt

Iedereen is anders en het is dus vooral belangrijk om te ontdekken wat voor jou prettig werkt. Misschien heb je geen last van extra pijn als het vochtig of koud is buiten. Of misschien werkt een ijspakking wel veel beter dan een warm bad. Heb je wel last van het weer? Maak dan eens een lijstje met leefstijltips. Die kun je er dan bij pakken zodra het weer omslaat.

Leven met Reuma

Wil je meer informatie, adviezen, tips en ervaringsverhalen van verschillende mensen met reuma ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Leven met Reuma nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 01-07-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >