Het weer veroorzaakt geen reumatische aandoeningen. Toch kunnen weersomstandigheden wel invloed hebben op hoe je je voelt. Veel mensen met een reumatische aandoening als artritis of artrose, hebben dan ook het idee dat het weer invloed heeft op hun pijn. Hoe zit dat? En is het dan de zon waar je last van hebt of juist de regendruppels? Of nog iets anders?
Hoewel meerdere onderzoeken door de jaren heen al wezen naar een verband tussen het weer en reumatische klachten, was het tot voor kort nog niet zeker. Inmiddels is er een Engelse studie die duidelijk een verband laat zien. Uit deze studie blijkt dat vochtig, winderig weer met een lage luchtdruk de kans op pijn vergroot. Mensen met chronische pijn, zoals bij diverse vormen van reuma, hebben 20 procent meer kans dat hun pijn opvlamt op dagen met hoge luchtvochtigheid, veel wind en een lage luchtdruk.
Hoe zit dat? Bij warm weer neemt de doorbloeding van het lichaam toe. Daardoor nemen de reumatische klachten af. Maar een plotselinge daling van de luchtdruk kan een negatieve invloed op reuma hebben. De vliezen en vloeistoffen in de gewrichten zetten dan uit, waardoor de druk op de ontstoken weefsels toeneemt. Het gevolg: je ervaart meer pijn. Ook onweersbuien kunnen voor grote drukverschillen zorgen.
Het is nog gissen naar de reden waarom mensen met reuma meer klachten ervaren bij een hogere luchtvochtigheid. Niet voor niets is het weer zo moeilijk te voorspellen. En dat geldt ook voor de relatie tussen het weer en reuma. Het weer bestaat namelijk uit meerdere componenten zoals temperatuur, luchtdruk en wind. Plus, reuma verloopt erg wisselvallig. Dit maakt een verband tussen koud en vochtig weer met reuma moeilijk aantoonbaar.
Heb je reuma, dan kan het helpen om 's avonds naar de weerman of -vrouw te luisteren en de kans op extra pijn te verkleinen. Want hoewel je het weer niet kunt veranderen, kun je wel zelf aanpassingen doen als je last hebt van vochtig of koud weer. We geven je vijf tips.
Probeer jezelf lekker warm te houden, vooral als het buiten koud en vochtig is. Draag extra laagjes, gebruik een elektrische deken of berg een plaid op in elke kamer van je huis.
Heb je last van stijve, pijnlijke en koude gewrichten, dan is warm water ook je beste vriend. Neem vooral een warme douche of een bad van zo'n twintig minuten. Dit is goed voor je doorbloeding en je masseert ook nog eens je gewrichten. Voeg eventueel nog een ontspannende of verwarmende olie aan je bad toe (of smeer jezelf na het douchen ermee in).
Regent het buiten en is het koud? Dan zegt je instinct misschien: lekker blijven zitten op de bank. Maar als je je beter wilt voelen, is het verstandiger om actief te worden. Oefening weert stijfheid af. Eventueel kun je , buitenactiviteiten even aflassen. Doe een training binnenshuis, ga dat ene kastje verven of ga lekker koken.
Zelf het weer voorspellen kan knap lastig zijn, maar gelukkig zijn daar meteorologen voor. Na de buienradar en smogradar, is er nu ook een reumaradar. Zo kun je van dag tot dag bekijken of het weer invloed kan hebben op je reumatische klachten. Je kunt zelfs vier dagen vooruit kijken.
Iedereen is anders en het is dus vooral belangrijk om te ontdekken wat voor jou prettig werkt. Misschien heb je geen last van extra pijn als het vochtig of koud is buiten. Of misschien werkt een ijspakking wel veel beter dan een warm bad. Heb je wel last van het weer? Maak dan eens een lijstje met leefstijltips. Die kun je er dan bij pakken zodra het weer omslaat.
Wil je meer informatie, adviezen, tips en ervaringsverhalen van verschillende mensen met reuma ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Leven met Reuma nieuwsbrief.
Laatste wijziging op deze pagina: 01-07-2020
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten