Hoe zorg je voor openheid in je relatie?

"Je moet er wel doorheen, maar niet alleen"

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Hebben we een opvlieger? Dan ondergaan we dat. We kijken niet naar wat we er mogelijk aan kunnen doen. Nee, we gaan gewoon door. Hierdoor wordt de overgang minder snel in de thuissituatie besproken. "En daardoor ontzeg je jezelf het begrip en de hulp van een ander", zegt Karina.

Hoe ontstaat er begrip in je relatie?

We gaan vaak door als we het gevoel hebben dat het allemaal wel te doen is  en het erbij hoort. Hierdoor nemen we minder snel het thuisfront mee in alle ontwikkelingen en ongemakken. En dat maakt het lastiger voor man en kinderen om begrip te tonen. Jonge kinderen kunnen denken dat het door hun komt dat mama geen energie heeft om te spelen, sneller geïrriteerd is of meer ruzie heeft met papa. Mannen daarentegen denken al snel dat het een periode is en wel weer overwaait. Door onderstaande tips van Karina toe te passen creëer je meer begrip in een relatie.

Tip 1: zie het andersom

Hoe kan iemand begrip tonen als diegene niet weet wat er speelt en wat voor impact het op je leven heeft? Als iemand in jouw omgeving hiermee te maken heeft, wil je toch ook helpen en het beter leren begrijpen? "Leg daarom aan je kinderen uit wat de overgang met je doet en dat het niets te maken heeft met hen. Geef voorbeelden waarom dat het geval is, zodat ze het beter kunnen begrijpen. Dat je soms wat minder snel uit bed kunt komen of iets sneller boos bent, maar dat dit niets met hen te maken heeft", zegt Karina. "Zorg voor openheid in je relatie, ook naar je partner toe, zodat er begrip ontstaat."

Tip 2: zie het niet alleen als jouw probleem

Je staat er niet alleen voor. Het is een overgangsperiode voor jou en je partner, een nieuwe fase. Geef daarom jezelf de ruimte en praat erover, maak bespreekbaar wat je nu prettig vindt en wat juist niet. Misschien heb je nu meer voorspel nodig om in de stemming te komen om te vrijen, terwijl hier eerder geen sprake van was. Wie weet zijn de behoeften van je partner ook veranderd. Daar kom je alleen maar achter door te praten en het uit te spreken.

Hoe zorg je dat je open bent in je relatie?

Natuurllijk is het makkelijker gezegd dan gedaan. Je stelt je kwetsbaar op door de overgang bespreekbaar te maken. En dat gaat veel verder dan alleen maar open zijn in je relatie. Het gaat grotendeels om acceptatie. Karina heeft twee tips om meer openheid in je relatie te krijgen.

Tip 1: informeren

Zoals gezegd hoef je het niet alleen te doen. Je hebt je partner, maar natuurlijk ook het internet en deskundigen. Laat je goed informeren en ga op zoek naar antwoorden. Zoek uit wat bij jou past. Niet alles werkt voor iedereen. En als iets bij jou past houd je het makkelijker vol. Verwacht niet dat je alles in een middag hebt uitgevogeld of dat het direct effect heeft, sommige dingen kosten tijd. En je kunt nu eenmaal niet één, twee, drie uitvogelen wat de overgang voor jou in petto heeft. Het heeft tijd nodig, accepteer dat.

Tip 2: acceptatie en maak het daarna bespreekbaar

Het belangrijkste is dat jij accepteert dat je in de overgang zit. En misschien zelfs wel dat je snapt wat je eraan kunt doen. Hoe kun je anders iemand anders daarin meenemen? Als je de overgang hebt geaccepteerd kun je het gemakkelijker bespreken met het thuisfront. Luister goed naar je lichaam, wat geeft dat aan en wat voelt wel of niet goed. Deel dit met je partner.

Probeer het mooie van de overgang te zien

De overgang is voor iedereen anders. De één vliegt er doorheen en bij de ander gaat het niet zonder slag of stoot. Maar wat zeker is, is dat de overgang ergens toe leidt. "Je komt als vrouw in een nieuwe fase en dat maakt je sterker. Je leert jezelf beter kennen door goed naar je lichaam te luisteren. Hierdoor weet je uiteindelijk beter wat je wilt. Daarnaast is de overgang ergens ook bevrijdend. Je krijgt meer lak aan dingen."

Karina de Jong van Eerste Hulp bij Overgang 

Karina de Jong is trainer in de overgang. Vanuit haar zoektocht en eigen ervaringen heeft ze Eerste Hulp bij Overgang opgericht, waar ze vrouwen in de overgang helpt met het ombuigen van de effecten van de overgang. Met als doel: vrouwen krachtiger uit de overgang laten komen dan ze erin zijn gegaan.

Samen door de Overgang

Wil je meer (voedings)tips, weetjes en adviezen die je zélf kunt toepassen tijdens de overgang? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Samen door de Overgang nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

Laatste wijziging op deze pagina: 06-08-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >