De 4 p's: deze methode kan helpen bij vermoeidheid

Zo introduceer je ze vandaag nog in jouw leven

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Ooit gehoord van de vier p's? Deze staan in het Engels voor: priorities (prioriteiten stellen), pacing (tempo), problem solving (probleem oplossen) en posture (houding). Deze 4 wijze woorden kunnen je helpen om te voorkomen dat je uitgeblust op de bank komt te liggen, want vooral voor mensen met reuma is energie sparen een must. De energie die je wel hebt, blijft dan over voor de dingen die écht belangrijk zijn. Zo introduceer je de 4 p's vandaag nog in jouw leven.

1. Priorities

Prioriteiten stellen betekent keuzes maken. Als je gewrichtspijn hebt, gaat alles wat je wilt doen vaak ten koste van je energie en jezelf. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te bepalen:

  • wat direct moet;
  • wat kan wachten;
  • waarbij je om hulp kan vragen;
  • wat iemand anders kan doen;
  • wanneer iets overbodig is.

Hoe doe je dit in de praktijk? Begin met een week lang een lijst bij te houden van alle activiteiten die je doet, van werk tot vrije tijd. Zet ze op volgorde in de mate van belangrijkheid. Eventueel kun je dit nog opsplitsen in werk, thuis en vrije tijd. Zijn er dingen die je te veel pijn en moeite kosten? Of doe je dat wel op de juiste dag? Stel jezelf de juiste vragen. Op deze manier krijg je meer grip op je leven en de dingen die je echt wilt doen.

2. Pacing

Werk, zit of sta jij te lang in dezelfde houding? Hier moet je extra voor oppassen als je reuma hebt. Een goede tip: houd je aan de 'pijnregel van twee uur'. Als je na twee uur pijn begint te krijgen, is dat het signaal van je lichaam om te pauzeren. Een rustig tempo en voldoende pauze nemen, zorgt ervoor dat vermoeidheid niet de overhand kan nemen. Afwisselen is het toverwoord. Ga regelmatig zitten, staan en lopen en wissel alle dingen die je doet zoveel mogelijk af.

3. Problem solving

Een planning maken is de gouden tip om vermoeidheid zo min mogelijk toe te laten slaan. Daarvoor moet je eerst voor jezelf in kaart brengen hoe het met jouw energieniveau zit. Zit je in de ochtenden het lekkerst in je vel? Gebruik die uren dan voor dingen die je in de middag of avond meer energie kosten. Overdrijf daar natuurlijk niet mee. Wissel makkelijke dingen af met veeleisende taken. Deze 'p' staat ook voor problemen oplossen. Hoe? Door voor jezelf te bedenken of er een manier is waardoor dingen makkelijker gaan. Misschien geeft een bepaalde houding die je aanneemt klachten of maak je steeds dezelfde beweging.
Een optimale plaatsing van verschillende lichaamsdelen ten opzichte van elkaar, zodat je je botten en spieren effectief gebruikt, waarbij het risico op blessures wordt geminimaliseerd en de energie optimaal door je lichaam kan stromen.

4. Posture

Er is helaas geen Nederlands woord met dezelfde beginletter voor 'posture', oftewel houding, maar deze hoort nog steeds in dit rijtje thuis. Een slechte lichaamshouding vreet energie, omdat je botten, spieren en gewrichten niet effectief gebruikt worden. Hierdoor vraagt je lichaam veel energie. Enkele tips:

  • Gebruik je sterkste gewrichten als je zware dingen moet tillen;
  • Draag dingen altijd ter hoogte van je buik;
  • Slaap op een goed kussen (bijvoorbeeld ergonomisch) om nekklachten te voorkomen;
  • Wis staan en zitten af op het werk;
  • Zorg dat je tijdens het autorijden dichtbij het stuur zit en je knieën gebogen zijn.

Leven met Reuma

Wil je meer informatie, adviezen, tips en ervaringsverhalen van verschillende mensen met reuma ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Leven met Reuma nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 02-12-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >