Leefstijlprogramma voor mensen met reuma

Waar bestaat een gezonde leefstijl uit?

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Meer dan twee miljoen mensen in Nederland hebben een reumatische aandoening en worstelen dagelijks met pijnlijke spieren, pezen, botten en gewrichten. Waar eerst altijd werd ingezet op medicatie om klachten te verminderen, worden nu steeds vaker leefstijladviezen gegeven. Want; hoe gezonder iemand leeft, hoe minder klachten. Reden genoeg om daar meer mee te doen: verschillende organisaties, waaronder ReumaNederland, Voeding Leeft en het Erasmus MC zijn dan ook bezig met een leefstijlprogramma, speciaal voor mensen met reuma.

Wetenschappelijke inzichten

Het programma wordt uitgewerkt op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding, leefstijl en de verschillende vormen van reuma. De komende maanden werken ervaringsdeskundigen, onderzoekers en zorgverleners samen om het programma vorm te geven. Het doel daarvan: mensen met reuma op weg helpen met een praktisch programma om hun leefstijl positief te veranderen. De vier belangrijkste pijlers die in het programma thuishoren zijn voeding, beweging, ontspanning en slaap.

4 leefstijltips die je vandaag al kunt toepassen

Om je leefstijl alvast onder de loep te nemen, zolang het leefstijlprogramma er niet is, geven we per pijler de belangrijkste tips waarvan uit onderzoek is gebleken dat ze kunnen helpen bij reuma. Lees en leer wat je vandaag zelf al kunt doen.

1. Voeding: zet vette vis en olijfolie op het menu

Uit onderzoek blijkt dat het mediterrane dieet keer op keer als beste uit de bus komt als het om je gezondheid gaat. Dit dieet bestaat uit veel groente en fruit, graanproducten, peulvruchten, noten, vette vis en olijfolie. Stuk voor stuk pure en onbewerkte voedingsmiddelen die goed zijn voor je mentale en fysieke gezondheid. Er zijn kleine aanwijzingen dat visvetzuren zelfs een licht ontstekingsremmend effect hebben bij reuma. Door twee keer in de week vis te eten - waarbij één keer vette vis - krijg je voldoende visvetzuren binnen.

2. Beweging: pak de fiets

Bewegen is heel belangrijk als je reuma hebt. Het houdt je gewrichten soepel en dat vermindert pijn en stijfheid. Overdrijf vooral niet, want élke vorm van beweging telt. Uit onderzoek blijkt dat fietsen een goede manier is om je gewrichten zo min mogelijk te belasten en toch te kunnen profiteren van de gezonde voordelen van bewegen. Het kan zelfs gewrichtspijn, stijfheid en fysieke beperkingen verminderen. Minimaal vijf dagen in de week een half uur fietsen, heeft een positief effect. Niet zo'n fietser? Wandelen, zwemmen of andere vormen van beweging zijn ook hartstikke gezond.

3. Ontspanning: plan momenten voor jezelf

Zorg jij gedurende de dag voor voldoende ontspanning en tijd voor jezelf? Energie besparen is een must als je reuma hebt, zodat er meer tijd overblijft voor dingen waar je blij van wordt. Hoe je dat doet? Plannen is het toverwoord. Maak een realistische planning voor jezelf en bepaal wat nu moet en wat later kan. Schrijf een aantal dingen op waar je blij van wordt, zoals een boek lezen, muziek luisteren of een kleine wandeling maken. Plan deze dingen gedurende de dag in, zodat je voldoende ontspant.

4. Slapen: doe tussendoor een powernap

Bij mensen met reuma speelt vermoeidheid altijd een rol, maar het kan ook je gewone slaappatroon in de weg gaan zitten. Volgens onderzoeken voorkomt goed slapen dat je nóg vermoeider wordt. Rust en regelmaat zijn belangrijk, dus zorg dat je altijd op hetzelfde moment gaat slapen en uit bed gaat. Als je heel moe bent, is een powernap ook een handige tip om weer energie op te laden. Zet er wel je wekker voor, want je hebt er het meeste baat bij als je dutje niet langer dan twintig minuten duurt.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 18-12-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >