Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.
Neem contact met ons op!Koolhydraatarm eten is populair. Het kan je helpen om makkelijker af te vallen en zeg nou zelf: die kleurrijke salades en groente-omeletten zijn een lust voor het oog. Is het schrappen van koolhydraten - en in plaats daarvan meer vetten en eiwitten op het menu zetten - ook een goed idee als je reuma hebt? Het antwoord: ja en nee.
Talloze diëten, boeken en voedingsdeskundigen zweren erbij: koolhydraatarm eten is goed voor van alles. Als je voorgoed mindert met het eten van koolhydraatrijke producten zoals koek, snoep en snacks, dan levert dat inderdaad alleen maar gezondheidswinst op. Maar geldt dat ook als je zo min mogelijk 'gezonde' koolhydraten zoals volkoren pasta, zilvervliesrijst, fruit en volkoren brood eet? Daar zijn de meningen over verdeeld als het om reuma gaat.
Koolhydraten geven het lichaam energie, en zijn net als eiwitten en vetten onmisbaar voor je gezondheid. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. Toch is het vooral gezond om, als je koolhydraten eet, vooral voor de onbewerkte en vezelrijke versie te kiezen. Dus volkoren pasta in plaats van witte pasta en zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. Deze producten zitten bomvol vezels!
Ondanks dat koolhydraten in een volwaardig voedingspatroon thuishoren, zijn ze steeds meer onder vuur komen te liggen. Want we eten er te veel van, is de gedachte. Minderen met koolhydraten en in plaats daarvan meer eiwitten en vetten eten zou gezonder zijn. Omdat je daar sneller vol van zit, en van koolhydraten minder, zou het zelfs de ideale manier zijn om af te vallen. Als je reuma hebt, kan al het extra gewicht dat je meedraagt voor nog meer klachten zorgen. Besluiten om af te vallen door minder koolhydraten te eten, kan dus inderdaad een goede manier zijn om reumaklachten te verminderen. Bovendien zijn er mensen bij wie gluten een trigger kunnen zijn voor reumaklachten.
Toch zijn wetenschappers niet een en al lof: die koolhydraten moeten wel plaats maken voor iets anders. En dat is nog niet zo makkelijk. Koolhydraten bevatten namelijk essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Ze vervangen door bijvoorbeeld vetrijke producten - zoals het ketogeen dieet doet - heeft niet bij iedereen het gewenste effect.
Als je te veel koolhydraten eet en vooral de ongezonde soort, dan kan het slim zijn om hiermee te minderen. Dus geen witbrood, koekjes en kant-en-klare pizzabodems van bloem, maar volkorenbrood, een handje noten en een zelfgemaakte pizzabodem van groente en peulvruchten.
Wat wetenschappers betreft, blijft het mediterraan dieet het allerbeste, zonder dat je voedingsgroepen uitsluit. Volgens een onderzoek zouden mensen met reuma bovendien baat kunnen hebben bij een plantaardige en pure manier van eten, boordevol groenten, peulvruchten, noten en gezonde vetten, waaronder olijfolie en omega-3-vetzuren uit vis. Door op deze manier te eten, krijg je ook minder koolhydraten binnen, maar schrap je ze niet volledig van het menu.
Toch verschilt het van persoon tot persoon wat wel of niet werkt, ook als het op voeding aankomt. Voor sommige mensen kunnen gluten bijvoorbeeld een trigger zijn bij reumaklachten, terwijl anderen weer reageren op zuivel. Een eetdagboek bijhouden kan helpen om te onderzoeken of voeding een rol speelt. Schrap een tijdje suiker, drink minder alcohol of eet minder zuivel en ervaar of dit invloed heeft op je klachten. Eet verder zo gezond, puur en gevarieerd mogelijk.
Wil je meer informatie, adviezen, tips en ervaringsverhalen van verschillende mensen met reuma ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Leven met Reuma nieuwsbrief.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-10-2020
Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.
Neem contact met ons op!70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.
Meer over de tuinen