5x gedoe door moodswings

Plus vier tips om het op te lossen

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Veel vrouwen hebben tijdens de overgang stemmingswisselingen. We noemen ze ook wel moodswings. Waarschijnlijk omdat dat wat gezelliger klinkt ofzo. Hoe dan ook: negen van de tien vrouwen krijgen ermee te maken tijdens de overgang. En vaak ook al in de jaren daarvoor. Hoe het komt? In de eerste fase van de overgang daalt je oestrogeen en precies dát is van invloed op de aanmaak van serotonine en dopamine: neurotransmitters die je stemming en je humeur beïnvloeden. En daar wordt het gezellig van in huis, lees maar mee ;-)

1. Flinke ruzie (om niets)

07.00 uur, de wekker gaat. Je staat vrolijk op, loopt naar de badkamer en daar begint het al. Je puberzoon heeft z'n handdoek op de grond laten slingeren en je man heeft zijn vieze sokken laten liggen. Je haalt een keer diep adem en redt het nog net. Maar dan. Je komt beneden. En daar, op het aanrecht, liggen nog de kruimels van pasgesmeerd brood. En ineens kook je. In je boosheid slinger je je man en zoon brullend allerhande verwijten om de oren, waarop zij (voor hun eigen veiligheid) het huis maar vroegtijdig verlaten. Tien minuten later zit je in alle rust op de bank en denk je... wat was dat nou eigenlijk? Nou dát... dat was vervelend gefriemel van je hormonen.

2. Ongezond gesnaai (for one happy moment)

Nog zoiets wat hormonen teweeg kunnen brengen, is dat je van het ene op het andere moment in een dipje zit. En dat dipje is vervelend. Maar wat nog veel vervelender is, is dat je op zo'n moment de snoeppot van de kinderen leeg eet en alles wegwerkt wat maar enigszins te maken heeft met chocolade. Zelfs het pak hagelslag giet je in je open mond leeg. Twintig minuten voel je je als Alice in Wonderland. Tot de spijt als een bom inslaat en je je realiseert dat je wéér een kilo extra hebt om eraf te werken. Waar je dan vervolgens weer dagen over loopt te klagen.

3. Tranen met tuiten (omdat de kaneel op is)

Je rijdt terug uit je werk. En je hebt zooo'n zin om yoghurt met appel en kaneel als toetje te nemen. Blij dat je thuis bent stap je uit de auto en schuif je aan tafel aan, want manlief heeft alvast gekookt. Kan niet beter, denk je. En dan is het tijd voor je toetje. Schaaltjes op tafel, yoghurt op tafel, appeltje geschild en dan... dan blijkt de kaneel op te zijn. Je barst in huilen uit bij je kruidenrekje. Wat een rotdag. Hoe kom de je avond nou door zonder kaneel? De tranen stromen je over de wangen. Ontroostbaar loop je de trap op en duikt je bed in. Die hormonale schommelingen kunnen je van het ene op het andere moment ineens intens verdrietig maken om de meest knullige zaken. Maar ja, dat zie je morgen pas weer in.

4. Lekker tegendraads (tegen no matter who)

Waar het oestrogeen stukje bij beetje zal verdwijnen, lijken de oorlogsstrepen op je wangen soms te verschijnen. Zo nu en dan zit je ineens in een bui die je triggert om overal tegenaan te schoppen. Collega met een tof voorstel? Hupsakee, hakken in het zand. Partner wil naar Frankrijk op vakantie? Jij naar Italië. Gewoon om lekker dwars te liggen. Niet omdat je in het echt zo bent, maar omdat de hormonen bezit van je nemen en die gewoon zin hebben om lekker te zeuren.

5. Niks is goed (echt niks)

Moeilijk voor jezelf en voor anderen om je heen: niks is goed genoeg. Niet omdat het niet ok is, maar omdat je hormoonstand nou eenmaal heeft bepaald dat het niet perfect is. De kinderen hebben het hele huis gestofzuigd, maar zijn de gang vergeten. De handdoeken zijn opgevouwen, maar op de verkeerde manier. En je partner heeft hagelslag gehaald, maar de melkvariant in plaats van de gemixte. Kortetermijnresultaat? Je loopt te zeuren om alles. Langetermijnresultaat? Ze doen niks meer voor je, omdat het toch nooit goed is. Volgende keer de lat toch maar een stukje lager? Of staan je hormonen dat gewoon niet toe?

Vier tips bij stemmingswisselingen

Tja, je leest het al: die hormonale schommelingen brengen het nodige teweeg in huis. En helaas meestal niet in positieve zin. Hier een paar tips om het leuk te houden in huis:

  1. Blijf met elkaar praten. Luister naar de frustraties van je huisgenoten en vertel zelf ook waar het aan ligt dat je soms wat anders doet of reageert.
  2. Ben je echt even niet te genieten? Ga het huis even uit. Lekker wandelen of een filmpje pakken. Zodat je even aandacht kunt schenken aan je eigen rottige bui en als herboren terugkomt.
  3. Goed moment? Knuffel even extra met elkaar en doe iets leuks. Kun je weer een potje breken bij je volgende humeurige bui ;-)
  4. Zeg sorry. Want dat je soms even onredelijk bent is één ding, maar hoe je erna verder gaat is een tweede. Vaak voel je achteraf echt wel dat je fout zat. En dan is sorry makkelijk gezegd, toch?

Samen door de Overgang

Wil je meer (voedings)tips, weetjes en adviezen die je zélf kunt toepassen tijdens de overgang? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Samen door de Overgang nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

Laatste wijziging op deze pagina: 06-08-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >