Nederland is een fietsland bij uitstek en veel mensen stappen - zeker als de zon schijnt - met veel plezier op de pedalen. Dat is niet alleen leuk, het is ook nog eens heel gezond. Helemaal als je reuma hebt. Maar hoe pak je een fietstocht aan als je reuma hebt? Is het slim om een speciale fiets te kopen? En waar moet je op letten als je gaat fietsen in de sportschool?
Of je nu in de sportschool op een fiets stapt of buiten een ritje maakt, feit blijft: de tweewieler is gezond voor ons. Gaat dat ook op als je reuma hebt? (Ja!) En hoe stap je goed voorbereid op de fiets?
Fietsen zorgt voor directe vetverbranding en verlaagt je stresslevel. Mensen met reuma kunnen zelfs extra baat hebben bij een stukje fietsen. Dit zijn een paar voordelen:
De eerste vraag is: ga je binnen op de hometrainer aan de slag of ga je in de buitenlucht een stukje fietsen? Beide is gezond voor je en een goede manier om in beweging te blijven. De keuze is aan jou.
Als je buiten gaat fietsen, kun je gewoon naar de plaatselijke fietsenwinkel gaan. Geef bij de verkoper aan dat je reuma hebt, zodat hij met je mee kan denken over de keuze voor een fiets. Heb je bijvoorbeeld kniepijn, dan kun je baat hebben bij een zadel in een verhoogde positie. Heb je pijn in je bovenlichaam, dan kan een hoog stuur prettiger zijn, omdat je dan meer rechtop zit. Of misschien is een ligfiets wel fijn, of een fiets met drie wielen. Let er ook op waar de versnellingen op de fiets zitten, probeer de fiets, schakel vaak en stap meerdere keren op en af.
Je kunt ook kiezen voor een elektrische fiets, oftewel een fiets met trapondersteuning. Zo'n fiets maakt dat trappen net iets lichter en makkelijker gaat. Met deze e-bikes kun je gewoon op het fietspad fietsen. Ga je op zoek naar een elektrische fiets, dan is het verstandig om te letten op de plek van de motor, het soort accu, het type versnelling en het gewicht van de fiets. Door naar een fietsenwinkel te gaan, kun je informatie inwinnen en e-bikes proberen.
Wil je juist in de sportschool aan de slag en bijvoorbeeld een lesje spinning volgen, dan zijn de adviezen in principe vergelijkbaar met die voor buiten. Mits je voor een staande fiets kiest. Sommige fietsen hebben lagere handgrepen, waardoor je meer naar voren moet leunen. Dit kan ongemakkelijk zijn, zeker als je artrose in je nek, schouder of rug hebt. Soms zijn er in de sportschool ook ligfietsen. Deze zijn gemakkelijker voor je onderrug en heupen, omdat je achterover leunt in een soort frame. Ze zijn ook gemakkelijk om in en uit te stappen, maar vragen wel meer bewegingsvrijheid. Probeer vooral elke fiets uit om zelf te ervaren wat je wel en niet prettig vindt. En vraag een (personal) trainer om hulp om de stoel in de juiste postitie te zetten.
Ga je sporten, dan is het altijd aan te raden om rustig te beginnen. Door je spieren op te warmen, verklein je de kans op pijn en blessures. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een stukje te wandelen, maar je kunt ook op de fiets eerst een stukje rustig trappen. Houd hierbij rekening met het wegdek: ga niet meteen de duinen in of tegen de wind in. Houd altijd rekening met de grenzen van je gewrichten en beweeg binnen die grenzen. Ga je fanatiek fietsen en misschien zelfs op een wielrenfiets of mountainbike, dan is het verstandig om eerst met je behandelend arts te praten. Die kan advies geven op basis van jouw situatie en eventueel een persoonlijk sportplan opstellen.
In principe is fietsen niet erg belastend voor je lichaam, mits je de fiets goed instelt en luistert naar je lichaam. Fietsen kan wel pijn doen aan je polsen, omdat op deze gewrichten tijdens een rit druk wordt uitgeoefend. Heb je het idee dat jouw polsen hiervoor gevoelig zijn? Neem voldoende pauzes, haal af en toe een hand van het stuur (mits dit veilig kan) of gebruik polsbandjes. Sowieso is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Schaam je niet om met je fiets een duin op te lopen die je hebt overschat. Krijg je door het bewegen gewrichtsklachten die je nog niet eerder had, klop dan sowieso aan bij je huisarts of reumatoloog.
Wil je meer informatie, adviezen, tips en ervaringsverhalen van verschillende mensen met reuma ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Leven met Reuma nieuwsbrief.
Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2020
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten