Mindfulness bij reuma: dit kan het voor je doen

3 handige tips voor beginners

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Als je artritis, artrose of een andere vorm van reuma hebt, zijn klachten meestal niet alleen merkbaar in je lichaam, maar kan ook je gemoedstoestand hieronder lijden. Als je pijn hebt is dat logisch, want dan is de kans groot dat je als gevolg daarvan niet helemaal lekker in je vel zit. Mindfulness wordt steeds vaker als tip genoemd om je lichaam en geest weer in balans te krijgen, ook als je een vorm van reuma hebt.

Mindfulness betekent gedachten loslaten

Wellicht heb je nog nooit van mindfulness gehoord, maar het kan veel betekenen voor een ontspannen lichaam, een rustig brein en een positieve geest. Mindfulness is niets meer en niets minder dan een vorm van aandacht voor het moment op een niet oordelende manier. Je staat op dat moment niet stil bij je gedachten, maar wat er in je lichaam en om je heen gebeurt. Dat kan veel rust geven. Het accepteren van je gedachten is wel belangrijk, maar je doet er op dat moment verder niets mee. Simpel gezegd: je laat je gedachten gewoon hun gang gaan.

Hoe kan mindfulness helpen bij reuma?

Als je pijn ervaart, is de ontspanning in je lichaam vaak ver te zoeken. Mindfulness kan dit stukje ontspanning bieden en daardoor pijn verminderen, blijkt uit meerdere onderzoeken. Natuurlijk ervaar je de ongemakken en pijn door reuma en daar kunnen medicijnen bij helpen, maar dat geldt niet voor je mentale gezondheid. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat stress tot meer klachten lijdt als je reuma hebt. Mindfulness kan helpen je kijk op stressvolle ervaringen, zoals de pijn of frustratie die je ervaart, te veranderen en positiever in het leven te staan. Want hoe minder lekker jij in je vel zit, hoe meer klachten en stress je ervaart. Het is normaal dat deze chronische aandoening op allerlei manieren impact heeft op je leven. Maar je emoties accepteren en parkeren, kan een kalmerend effect hebben en nieuwe inzichten geven.

Zo pas je mindfulness toe in je leven: 3 tips

Meer mindful in het leven staan, dus met volle aandacht voor het hier en nu, gaat niet vanzelf. Gelukkig kun je het wel oefenen en er steeds beter in worden. Deze drie tips kun je vandaag nog toepassen.

1. Doe een ademhalingsoefening

Ervaar je veel pijn, stress of onrust? Regelmatig een ademhalingsoefening doen, werkt direct kalmerend en ontspannend. Adem in door je neus en uit door je mond en herhaal dit zo vaak als je wilt. Probeer stressvolle of vervelende momenten niet te vermijden, maar ze te accepteren. Begin gerust elke ochtend met het doen van een ademhalingsoefening voor een goed begin van je dag.

2. Focus je op één ding tegelijk

Stop met multitasken. Als je reuma hebt, is je energie kostbaar en een planning maken heel belangrijk. Focus je op één ding tegelijk en doe het rustig en goed. Doe niet meerdere huishoudelijke klusjes per dag, maar verdeel dit over de week en focus je op één ding tegelijk. Ook dat is mindfulness.

3. Geniet van de kleine dingen

Elke vorm van reuma heeft impact op je leven. Veel dingen kosten meer energie of lukken minder makkelijk, maar je doet er goed aan om vooral te focussen op positiviteit. Geniet bewust van de kleine dingen waar jij blij van wordt, zoals een warme kop thee, de zon op je gezicht, het luisteren naar je favoriete muziek of een goed gesprek met je beste vriendin.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 18-12-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >