PUUR VOOR JE KIND

Kinderen op blotevoetenpad

1. Maak een blotevoetenpad

Gebruik bijvoorbeeld papiersnippers, kiezelsteentjes, kraaltjes, wol, zand, hooi, stro, zaagsel, takjes, bladeren, maar ook water en modder voor jullie te gekke eigengemaakte blotevoetenpad. Doe de verschillende materialen in teiltjes of kistjes bijvoorbeeld of leg ze op een zeil, zodat je het ook weer makkelijk op kunt ruimen. Hup, die schoenen uit en voelen maar met die teentjes. Hoe voelt dat aan je voetjes?

Kind tijdens speurtocht

2. Doe een speurtocht in je buurt

Print een van onze buiten-speurtochten uit en ga op zoek in je buurt. Zoek naar bloemen of kriebelbeestjes. En probeer zoveel mogelijk van de lijst compleet te maken. Wie van de kinderen heeft als eerste alle bloemen of beestjes gevonden?
Download de natuurspeurtocht
Download de kriebelbeestjesspeurtocht
Download de bloemenspeurtocht

Kinderen zetten tent neer

3. Zet een tent op

Zet een tent op in de tuin, of maak er een van lakens: garantie voor uren speelplezier. Misschien kunnen jullie er zelfs een nachtje in slapen, als het een echte kampeertent is? Heb je zelf geen tent? Dan mag je er vast wel een lenen van vrienden of familie. Hoe leuk is het om zo'n gezellige kampeerervaring eens te beleven met de luxe van je eigen douche in de ochtend? Zeker weten dat de kids de nacht van hun leven hebben.

Vlindernetje

4. Insectenjacht

Ga op pad met een insectenpot. Je kunt er zelf ook gemakkelijk een maken, door een glazen pot schoon te maken en gaatjes te maken in de deksel. Ga op zoek naar beestjes. Lieveheersbeestjes, mieren, kevertjes of pissebedden bijvoorbeeld. Bestudeer ze in je pot, eventueel met een loep om ze zo nog beter tot in detail te kunnen bewonderen. Teken ze na of maak een foto. En zorgt er daarna voor dat je de diertjes weer loslaat waar je ze gevonden hebt.

Kind met takje

5. Bezoek het bos

Ga wandelen in het bos, of een ander natuurgebied bij jullie in de buurt. Zoek een gave klimboom, of speel verstoppertje in het bos. Of ga op zoek naar mooie planten en bloemen. Als het herfst is kun je in het bos natuurlijk allerlei mooie bladeren vinden, en misschien ook wel eikeltjes, kastanjes of dennenappels. Laat de kinderen ze verzamelen en neem ze mee naar huis, dan heb je thuis meteen weer een hoop knutselmateriaal.

Kinderen spelen aan klimrek

6. (her)ontdek de speeltuin

Breng een bezoek aan de good old speeltuin. Een speeltuin die je nog niet eerder bezocht misschien. Of wellicht ben je er al een tijdje niet meer geweest en kun je een speeltuin herontdekken. Voor kinderen blijft roetsjen van de glijbaan en klimmen in een klimrek onverminderd leuk!

7. Een moestuin of smultuin?

Maak een smultuin. Zaai of koop je eigen aardbeienplanten, tomatenplanten en ga zo nog maar even door. Heb je geen plek voor een moestuintje? Heel veel planten doen het ook prima in een pot. Hoe leuk is het voor kinderen om te zien hoe een aardbei zich ontwikkelt van een klein wit bloemetje naar een mooie sappige rode zomervrucht! Leuk om samen te doen, leerzaam, gezond en lekker!

Kinderen met gieter

8. Zet de bloemetjes buiten

Plant in het voorjaar of zomer bloemen in de tuin. Of zet potten met bloemen neer om bijen en vlinders te verwelkomen in je tuin. Je zult versteld staan hoe snel de bijen jouw heerlijke bloemetjes vinden. Dat is niet alleen een leuk gezicht voor in de tuin, maar ook nog eens heel fijn voor de natuur, want bijen zijn heel belangrijk. Daar moeten we goed voor zorgen.

Insectenhotel

9. Maak een instectenhotel

Om jullie tuin nog aantrekkelijker te maken voor insecten kun je een insectenhotel in de tuin zetten. Die zijn te koop, maar voor kinderen is het natuurlijk nog veel leuker om ze zelf te maken. Gebruik hiervoor hout en allerlei natuurlijke materialen zoals takjes en bladeren, bamboestengels en riet.

Nestkastje

10. Bouw een nestkastje

Ook vogelhuisjes zijn prima zelf te maken. Als je een beetje handig bent, kun je (aan de hand van een bouwtekening) zelf het huisje maken. Laat de kinderen het huisje bijvoorbeeld verven en hang het op in de tuin. En dan maar hopen dat er een nestje met jonge vogeltjes in komt. Dat zou wel in speciaal zijn toch, in het eigengemaakte nestkasje van je kind? Er valt genoeg te beleven dus, buiten. Waar wachten jullie nog op?