Wat te doen bij een grieperig gevoel?

Verkoudheid | Voeding | Weerstand

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Hoe ontstaat een grieperig gevoel?

Een klein deel van het grieperige gevoel ontstaat door het virus dat je geïnfecteerd heeft zelf. Zo veroorzaken de rhinovirussen vaak een milde verkoudheid, maar geven de influenza virussen veel heftiger symptomen.
Het zal je verbazen dat grootste gedeelte van dat lamlendige gevoel wordt veroorzaakt door je eigen lichaam.

Dat zit zo: een virus of bacterie komt meestal binnen via de mond en hecht zich dan aan de cellen van de luchtwegen. Op dat moment schakelt je lichaam meteen over op een noodrespons.
Het immuunsysteem begint dan als een razende verschillende boodschapperstoffen af te geven om het lichaam in staat van paraatheid te brengen en de indringer te verdrijven.
Die boodschapperstoffen zijn de cytokinen. Ze geven onder andere opdracht aan de hersenen om de thermostaat flink op te draaien zodat je koorts krijgt.
Virussen en bacteriën houden het namelijk niet goed uit onder hoge temperaturen, maar de verschillende cellen van het afweersysteem wel.
Die cytokinen doen dus heel goed en nuttig werk, maar ze zijn helaas niet zo nauwkeurig en hebben effect op veel meer cellen dan alleen die van het immuunsysteem.
Ze schieten met grof geschut om het zo maar te zeggen, en juist dat zorgt ervoor dat je last krijgt van die algehele malaise, waardoor je alleen maar in bed wil liggen.

Wat zijn de symptomen van een  grieperig gevoel?

De symptomen van een grieperig gevoel kunnen bij iedereen net weer even wat anders zijn. Onder andere doordat er veel verschillende virussen zijn, maar ook omdat elk afweersysteem net weer even anders is. Hier vind je een rijtje van de meest voorkomende symptomen:

 • spierpijn;
 • extreme vermoeidheid en geen lust om te bewegen;
 • afkeer van bepaalde voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld koffie;
 • koorts;
 • koude rillingen;
 • keelpijn;
 • hoesten;
 • slechte eetlust;
 • kortademig;
 • hoofdpijn;
 • slecht slapen;
 • stijve en pijnlijke ledematen;
 • rood neus- en/of keelslijmvlies;
 • veel slijm in de luchtwegen.

Griepachtige verschijnselen

Wat is het verschil tussen griep en verkoudheid?

De symptomen van een griep en verkoudheid lijken erg veel op elkaar, maar er zijn ook duidelijke verschillen. Zo komen de symptomen, als je door een griepvirus bent geïnfecteerd, heel snel en plotseling opzetten. Je kunt bij wijze van spreken in een tijdsbestek van een paar uur heel ziek worden.
Bij de griep zijn de symptomen vaak ook veel ernstiger en houden ze langer aan. Zo kun je 2 weken goed ziek zijn en daarna nog een tijd lang heel moe.

Het vervelende van een griepvirus is dat deze voor heel nare complicaties kan zorgen, zo kan er in sommige gevallen longontsteking ontstaan. Dat is ook de reden dat de overheid de griepprik gratis aanbiedt aan kwetsbare groepen zoals ouderen en chronisch zieken. Omdat het griepvirus zo vaak muteert, biedt deze prik geen bescherming tegen alle virussen.

Altijd een grieperig gevoel?

Sommige mensen hebben altijd last van een grieperig gevoel. Dit wordt in die gevallen meestal veroorzaakt door ziekten waarbij het immuunsysteem betrokken is.

Zo hebben mensen met bepaalde vormen van reuma zoals fibromyalgie dagelijks te maken met spierpijnen en enorme vermoeidheid.
Maar ook bij de ziekte van Lyme, ME en Pfeiffer heeft men te kampen met een algeheel gevoel van malaise.

Wat te doen bij een grieperig gevoel?

Zodra de eerste symptomen opkomen is het goed daar meteen naar te luisteren en rust te nemen. Op die manier kan het afweersysteem het beste zijn werk doen.

Dat betekent:

 • Veel rusten, veel drinken en lichte voedzame maaltijden nemen.
 • Zorg dat de kamer waar je in ligt regelmatig gelucht wordt.
 • Wisseldouches kunnen helpen om de doorbloeding te stimuleren, kruip daarna weer lekker onder de wol.
 • Vaak heb je de neiging om koorts meteen te dempen met paracetamol, maar als je niet in een risicogroep zit, dan kun je de koorts best even laten gaan. Het is immers het lichaam zelf die de virussen probeert te doden door de hoge temperaturen. 
 • Verder kun je denken aan het innemen van Echinacea Purpurea in de vorm van Echinaforce tabletten*. De Echinacea plant stimuleert de activiteit van het immuunsysteem, waardoor de weerstand tegen bacteriële en virale infecties toeneemt. Het zorgt ook voor een sneller herstel.
 • Wil je een extra steuntje in de rug? Schrijf je dan hier gratis in voor de A.Vogel Griepcoach en ontvang 7 dagen lang elke dag een e-mail met informatie, tips en tricks om deze dagen zo goed mogelijk door te komen en sneller te herstellen.

En, is het nou griep of verkoudheid? Doe de griep-test.

Wil je weten of je griep hebt? Doe dan de griep-test.

Meer griep-blogs

* Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 18-02-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >