Heb je extra vitamine D nodig als je vegetariër of veganist bent?

Deze supplementen zijn geschikt

Weerstand | Spieren en gewrichten | Vitamine D

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Vegetariër of veganist? Wees alert op een tekort

De voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D zijn vooral de dierlijke voedingsmiddelen, zoals: vette vis, vlees en eidooiers. Ook zijn er plantaardige bronnen, zoals wilde paddenstoelen en wordt het toegevoegd aan margarines en bakboters, maar de hoeveelheid vitamine D is hierin erg klein. Daardoor is het voor vegetariërs en veganisten heel lastig om voldoende vitamine D uit de voeding te halen.

Vitamine D uit zonlicht

Veruit de grootste hoeveelheid vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van de zon. In de zomer is het voor vegetariërs en veganisten dan ook erg belangrijk om elke dag tussen 11.00 en 15.00 uur de armen en benen minstens 15 minuten bloot te stellen aan de zon. Toch kun je in de zomer ook een tekort hebben, omdat geadviseerd wordt juist in deze uren niet in de zon te komen en je goed in te smeren.

Zonkracht in de Winter

In de winter is de zonkracht niet voldoende om vitamine D aan te maken in de huid. En alhoewel je een kleine reserve aan vitamine D voor circa drie maanden kunt opslaan in de lever en het vetweefsel, is het dan raadzaam extra vitamine D in te nemen. Vitamine D is namelijk een essentiële vitamine voor sterke botten en tanden, maar is ook goed voor je spieren en weerstand.

Vitamine D-supplementen en multivitaminen

Om een Vitamine D-tekort aan te vullen, kun je supplementen innemen. Er is een ruime keuze aan vitamine D-producten beschikbaar. Zo zijn er supplementen die enkel vitamine D bevatten. De doseringen daarvan lopen uiteen. De meeste bevatten 10 microgram (400IE) tot 25 microgram (1000IE). vitamine D. Daarnaast is Vitamine D ook aan multivitaminen toegevoegd, maar vaak een kleinere dosering (bekijk de verpakking). De bron van vitamine D in supplementen en multivitaminen kan zowel van dierlijke als plantaardige oorsprong zijn.

Dierlijke oorsprong: wolvet en levertraan

Voor de meeste vitamine D op dierlijke basis wordt wolvet gebruikt wat met uv-licht wordt bestraald. Een andere dierlijke bron voor vitamine D capsules is levertraan. Dit bevat tevens visvetzuren en vitamine A. Hierdoor zijn producten op basis van deze bronnen niet geschikt voor veganisten. Meestal staat de grondstof vermeld en anders kun je dit altijd navragen bij de fabrikant.

Plantaardige oorsprong: gist

Voor supplementen met vitamine D2 wordt met uv-licht bestraald gist gebruikt. Deze vorm is wel geschikt voor vegetariërs en veganisten, maar heeft niet de voorkeur. Vitamine D2 wordt in het lichaam namelijk veel minder goed opgenomen en gebruikt dan vitamine D3. 

Plantaardige oorsprong: kortsmos

Korstmos (lichenen) is een plantaardige bron en levert wel vitamine D3. Het bijzondere aan korstmos is, dat het een samenlevingsvorm is tussen een schimmel en een alg. Deze produceren samen allerlei nuttige voedingsstoffen. Korstmos heeft geen wortels en haalt zijn vocht uit regenwater en dauwdruppels. Daardoor is het plantje heel taai en kan het in verschillende klimaten groeien. Zo vind je korstmos in het Noordpoolgebied en IJsland, maar ook in woestijngebieden, bossen en op rotsen.

Meest geschikt voor vegetariërs en veganisten

De vitamine D3 uit korstmos is voor vegetariërs en veganisten de meest geschikte bron van vitamine D in supplementen.

Vitamine D test

Kun je extra vitamine D gebruiken? Doe de test en kom erachter.

Doe de test

> Lees alles over vitamine D in onze special

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 03-09-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >