Is artrose hetzelfde als slijtage?

Dit gebeurt er bij artrose

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen artrose. Knieartrose komt het meest voor, maar deze reumatische aandoening kan zich ook nestelen in de nek, handen, rug, ruggenwervels, schouder en voet. Het ontstaat vooral bij mensen die jonger zijn dan 65 jaar.

Wat zijn de oorzaken van artrose?

Hoewel de precieze oorzaak van artrose onbekend is, zijn er factoren die het ontstaan bevorderen zoals overgewicht, beschadiging van een gewricht, een meniscusbeschadiging, erfelijkheid, aangeboren groeistoornissen bij gewrichten. Het is ook bekend dat het vaak gaat om een samenspel van verschillende factoren.

Is artrose slijtage?

Artrose wordt vaak in één adem genoemd met slijtage. Klopt dat? Nee, slijtage is een natuurlijk verouderingsproces en komt dan ook vooral voor op oudere leeftijd. Bij artrose is er meer aan de hand. Het is een reumatische aandoening die ook op jongere leeftijd kan voorkomen.

Zo werken gewrichten

Om te weten wat artrose precies is, is het handig te weten hoe het lichaam werkt. En specifiek hoe de gewrichten werken. In een gewricht kunnen twee botten ten opzichte van elkaar bewegen. De delen van de botten die elkaar raken, zijn bedekt met kraakbeen. Dit is een glad, enigszins verend weefsel. Dat is niet voor niets: het kraakbeen zorgt ervoor dat de gewrichten vrijwel wrijvingsloos ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Bovendien heeft het een schokdempende werking, waardoor grote krachten kunnen worden opgevangen.

Dit gebeurt er bij artrose

Bij artrose gaat dat gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit. Hoe dat komt? Er wordt vaak te veel kraakbeen afgebroken en te weinig nieuw kraakbeen aangemaakt. Het afbraakproces van de kraakbeencellen is als het ware versneld. Het gevolg: het kraakbeen wordt dun en zacht, waardoor eventuele belasting minder goed kan worden opgevangen. Het bot probeert deze krachten op te vangen, maar is daar eigenlijk niet voor gemaakt. Het kan dan ook gaan vervormen. Hierdoor protesteert het gewricht bij geringe belasting met pijnklachten en zwellingen.

Verschil tussen artrose en slijtage

Je weet nu hoe gewrichten werken en wat er gebeurt bij artrose. Maar wat maakt deze reumatische aandoening anders dan de term 'slijtage' die door zoveel mensen wordt gebruikt? Allereerst ontstaat slijtage door veelvuldig gebruik van de gewrichten en is er dus sprake van een natuurlijk verouderingsproces. Bij artrose is dat niet het geval. Bovendien neemt bij slijtage alleen de hoeveelheid van het gewrichtskraakbeen af, maar is er geen structuurverandering. Bij artrose verandert het gewricht qua structuur: er kunnen zwellingen, ontstekingen, voelbare knobbels en benige uitsteeksels ontstaan.

Kun je kraakbeen herstellen?

Artrose is (nog) niet te genezen. Behandelingen richten zich op het verzachten van de pijn en het vertragen van de ziekte.
Onderzoekers van Maastricht UMC+ hebben wel een stof ontdekt die de verslechtering van kraakbeen afremt en zelfs in staat lijkt om slechte kraakbeencellen weer gezond te maken. Het lijkt erop dat het stofje dat wordt onderzocht de artrose bij de bron aanpakt. Dat zou natuurlijk geweldig nieuws zijn en kan naast veel gewrichtsoperaties veel leed voorkomen.
Vooral mensen met een beginnende vorm van kraakbeenschade kunnen dan geholpen worden. Als iemand artroseklachten krijgt, kan deze stof mogelijk preventief worden toegediend. Het doel is om het stofje de komende jaren verder te ontwikkelen, zodat het over vijf jaar kan worden ingespoten bij een menselijk gewricht.

Bron: https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/miljoenensubsidie-voor-bewegen-zonder-pijn

 

Laatste wijziging op deze pagina: 29-03-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >