Verschijningsvormen Reuma: een aandoening met veel gezichten

Jicht

Ongeveer een tot twee procent van de Nederlandse bevolking heeft jicht. De aandoening ontstaat het meest bij mannen tussen het veertigste en vijftigste levensjaar en bij vrouwen na de overgang. Mannen hebben een grotere kans om deze vorm van reuma te ontwikkelen. Het eerste symptoom van jicht is een plotselinge aanval van gewrichtsontstekingen. In veel gevallen ontstaan deze eerst in het gewricht van de grote teen. Meestal ontstaat een jichtaanval ’s nachts en voelt het gewricht bij het ontwaken warm aan, is de plek opgezet en is het moeilijker om de teen te bewegen. De ontsteking kan veel pijn doen en de huid rondom het gewricht is strakgespannen en rood. Net als bij iedere ontsteking, kan een jichtaanval gepaard gaan met koorts. De gewrichtsontstekingen bij jicht ontstaan doordat de stofwisseling in het lichaam niet goed verloopt. Het lichaam maakt te veel urinezuur aan, of kan te weinig urinezuur afvoeren, waardoor urinezuurkristallen neerslaan op de gewrichten. Dit heeft als gevolg dat er een te grote hoeveelheid urinezuur moet worden afgevoerd door het bloed, waardoor het zich ophoopt in de gewrichten en pezen. De urinezuurkristallen veroorzaken hier vervolgens een heftige ontstekingsreactie. Urinezuur wordt gemaakt van purine. Deze stof komt voornamelijk voor in eiwitrijke voeding. Waarom het lichaam te veel of te weinig urinezuur aanmaakt of afvoert is niet duidelijk. Wel weten we dat dat een verhoging kan leiden tot andere aandoeningen, zoals psoriasis of bepaalde aangeboren afwijkingen. Ook de levensstijl kan een rol spelen, zoals overgewicht, (overmatig) alcoholgebruik en het eten van eiwitrijk voedsel zoals vette vis, orgaanvlees en gelatine. Een verlaagde afvoer van urinezuur kan ontstaan als gevolg van bepaalde medicijnen, alcoholgebruik of een verminderde nierfunctie. Lees hier ons blog over jicht en voeding. Soms blijft jicht slechts beperkt tot één aanval, maar er is een grote kans op herhaling. Als de jichtaanvallen blijven terugkomen, wordt dit chronische jicht genoemd. De ontstekingen kunnen voorkomen in meerdere gewrichten en volgen elkaar in steeds snellere mate op. Ze kunnen ontstaan in de grote teen, de enkels, knieën, polsen en de vingers. Daarnaast kunt u te maken krijgen met ontstekingen in de pezen en slijmbeurzen, waar eveneens een chronische ontsteking kan ontstaan. Een ander kenmerkend symptoom van jicht zijn de zogenaamde jichtknobbels. Dit zijn kristalophopingen in het lichaam die wit door de huid doorschemeren. Meestal zijn de knobbels niet pijnlijk. Chronische jicht kan niet worden genezen, maar er zijn mogelijkheden om de symptomen te verminderen. Zo bestaan er geneesmiddelen die ontstekingen tegen gaan, pijn verlichten of het urinezuurgehalte verlagen. Bovendien is het zinvol kritisch naar het voedingspatroon te kijken en dit aan te passen.

Veel drinken!

Als u jicht heeft, kunt u uw voedingspatroon aanpassen om de kans op een jichtaanval te verkleinen. Eet minder voedingsmiddelen die purine bevatten, zoals tarwekiemen, varkensvlees, orgaanvlees en verschillende vissoorten. Meestal gaat het hierbij om eiwitrijk voedsel. De uitscheiding van urinezuur kunt u verhogen door twee tot drie liter water per dag te drinken, voldoende magere zuivelproducten in te nemen en door koffie en zoete kersen aan uw voeding toe te voegen. Probeer ook minder vruchtensuiker te nuttigen. Heeft u last van overgewicht? Dan kunt u de kans op jichtaanvallen verminderen door af te vallen. Doe dit in overleg met een arts of diëtist. Drink heel veel water bij jicht!

Fibromyalgie

Ongeveer twee procent van de wereldbevolking heeft fibromyalgie. Deze verschijningsvorm van reuma is zeer lastig vast te stellen. Het is namelijk niet bekend waardoor de aandoening ontstaat en artsen kunnen niets concreets vinden in het lichaam van de patiënt. Wel wordt gedacht dat een verstoord proces in de hersenen een mogelijke oorzaak kan zijn. Er gaat dan iets mis bij de aansturing van de spieren of bij de verwerking en selectie van pijnprikkels. Fibromyalgie wordt vooralsnog gediagnosticeerd op basis van de symptomen die optreden, en na uitsluiting van aandoeningen met vergelijkbare klachten. De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, stijfheid en pijn. Het kan gaan om een stekende, zeurende of brandende pijn, maar de pijn kan ook anders worden ervaren. Deze pijn komt het meest voor in de nek, de schouders en de rug, aan de binnenkant van de knieën, de zijkant van de heupen of in het borstbeen. Stijfheid komt voornamelijk in de ochtend voor of wanneer voor langere tijd in dezelfde houding wordt gezeten. Fysiek ervaart de patiënt soms krachtverlies, een zwaar gevoel, tintelingen in de benen en armen of opgezette vingers. De vermoeidheid houdt verband met symptomen zoals hoofdpijn, geheugenverlies, slaapproblemen en stemmingswisselingen. Het leidt ook tot klachten zoals darmkrampen en een brandend of verminderd gevoel in de huid. Niet iedereen ervaart alle symptomen, waardoor artsen het vaak moeilijk kunnen duiden. Er bestaan geen medicijnen waarmee fibromyalgie kan worden genezen en daarom bestaat de behandeling enkel uit het tegengaan van de symptomen. Dit wordt vaak gedaan met behulp van pijnstillers en bezoeken aan een fysio- of oefentherapeut. Veel patiënten vinden het lastig om met fibromyalgie om te gaan en voelen zich machteloos. Vaak is er weinig begrip vanuit de omgeving, omdat er geen aanwijsbare oorzaken zijn en er van buitenaf met het lichaam niets mis lijkt. Goede voorlichting en uitleg aan de omgeving kan helpen het onbegrip de wereld uit te helpen. Begeleiding van een reumaverpleegkundige, maatschappelijk werker, psychotherapeut of psycholoog kan de patiënt helpen de situatie beter te accepteren.

SLE

Een zeldzame verschijningsvorm van reuma is Systemische Lupus Erythematodes, kortweg SLE. Dit komt in Nederland bij ongeveer 40 op de 10.000 mensen voor. Over het algemeen ontwikkelt de ziekte zich tussen het tiende en veertigste levensjaar. SLE is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen andere delen van het lichaam. Het lichaam beschermt zichzelf dan niet meer, maar valt zichzelf juist aan. Helaas is nog niet duidelijk waardoor SLE precies ontstaat, ook al wordt wel gedacht dat hormonen, ultraviolet licht en een erfelijke aanleg een rol kunnen spelen. SLE kan geheel acuut optreden, maar de aandoening kan ook sluimerend aanwezig zijn. Personen met dit ziektebeeld krijgen doorgaans te maken met ontstekingen aan de gewrichten en in de organen, vermoeidheid, koorts en gewichtsverlies. Ook kunnen er huidproblemen, trombose en longembolie optreden. Ongeveer de helft van de SLE-patiënten krijgt te maken met het fenomeen van Raynaud. Dit is een complicatie bij SLE waarbij de bloedvaatjes in de vingers of tenen zich vernauwen, zodat deze stijf en dik worden, blauw of wit verkleuren en pijn gaan doen. In sommige gevallen komt het zelfs voor dat het weefsel afsterft en er zich een wondje vormt. Ook voor SLE is er helaas geen behandeling om van de ziekte te genezen. Wel is het mogelijk om de klachten te verminderen met geneesmiddelen. Pijnstillers kunnen helpen tegen de pijn en daarnaast kunnen ontstekingsremmers worden gebruikt. Personen met SLE doen er goed aan producten met alfalfa te vermijden. Deze stof heeft een negatieve uitwerking op de symptomen, ook al is nog niet helemaal duidelijk waarom. 

Laatste wijziging op deze pagina: 24-06-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >