A.Vogel Blog

Dossier Spieren en gewrichten Jicht: symptomen en behandeling (Artritis urica)

Persoonlijke hulp van A.Vogel

Jicht: symptomen en behandeling (Artritis urica)

Jicht ontstaat wanneer het urinezuurgehalte in het bloed te hoog is

59

Wat is jicht?

Jicht is een reumatische ziekte waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. Jicht is als ziekte al heel lang bekend. Zelfs in het oude Egypte kwam deze pijnlijke gewrichtsaandoening al voor, zo blijkt uit onderzoek aan Egyptische mummies, die jicht in hun voet vertoonden.

Wat is de oorzaak van jicht?

Wat is de oorzaak van jicht?

Jicht ontstaat wanneer het urinezuurgehalte (een normale afvalstof van het lichaam bij vertering van bijvoorbeeld eiwitten) in het bloed zo hoog wordt dat de nieren en de huid niet langer in staat zijn het teveel aan urinezuur uit te scheiden. De urinezuurkristallen hopen zich dan op in de pezen en de gewrichten. Zo ontstaan tenslotte de bekende pijnlijke jichtknobbels.

Jicht in de teen en voet

Opmerkelijk is dat vaak de voet en dan met name de grote teen als eerste wordt getroffen, maar ook andere gewrichten kunnen zijn aangetast. Soms slaan kristallen neer in de oorschelp. Daar zijn dan kleine of grote knobbels te zien. De pijnaanvallen treden meestal 's nachts op. Ze kunnen zeer hevig zijn en soms dagen of zelfs weken duren. Jicht komt bij mannen vaker voor dan bij vrouwen.

Wat zijn de symptomen van jicht?

Wat zijn de symptomen van jicht?

Symptomen van jicht; jicht is te herkennen aan:

 • Rode, gevoelige, warme en gezwollen gewrichten;
 • Hevige pijn;
 • Lichte koorts;
 • Pijn treedt plotseling op;
 • Vaak in de teen of voet.

Lees meer over een jichtaanval.

behandeling reumatische pijn

Wat te doen bij jicht? Behandeling reumatische pijn met...

Atrosan tabletten 60st

Een goede tip bij reumatische pijn: Atrosan tabletten. Deze tabletten krijgen maar liefst een 9,2 als waardering!
Natuurlijke pijnstiller ter verlichting van reumatische pijn en pijnlijke gewrichten. Bij onder andere artrose, jicht, artritis en fibromyalgie. Meer info

Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik en niet op klinisch bewijs.

Hoe lang duurt een jicht aanval?

Hoe lang duurt een jicht-aanval?

Jicht duurt meestal een paar weken. Om preciezer te zijn: een jicht-aanval gaat bijna altijd over na tot drie tot zes weken, maar kan na verloop van tijd weer terugkomen.

Het gewricht met jicht is te herkennen aan een pijnlijk gewricht (vinger, teen, knie, elleboog, hiel en zelfs de oorschelp) dat dik, rood en warm wordt. Jicht geneest en herstelt zich meestal volledig. De knobbels verdwijnen ook op den duur, maar dat kan langer duren.

Bij een aanval van jicht heeft u last van een acute gewrichtsontsteking. De ontsteking ontstaat meestal in het gewricht van de grote teen. Maar de aanval kan ook in andere gewrichten optreden.

Heeft u vaker dan drie keer per jaar een jichtaanval, dan kunt u medicijnen voorgeschreven krijgen die de hoeveelheid urinzuur in uw bloed kunnen verlagen.

Kleine knobbeltjes onder de huid?

Wat zijn de kleine knobbeltjes onder de huid bij jicht?

Mensen met jicht hebben soms kleine knobbeltjes onder de huid, tophi. Het zijn ophopingen van urinezuurkristallen en ontstaan onder andere op de vingers, tenen, knie, elleboog, op de oorschelp of bij uw hiel. Urinezuurkristallen kunnen ook nierstenen vormen2.

Wat is een jichtaanval?

Wat is een jichtaanval?

Bij een aanval van jicht heeft u last van een acute gewrichtsontsteking. De ontsteking ontstaat meestal in het gewricht van de grote teen. Maar de jichtaanval kan ook in andere gewrichten optreden. Lees meer over een jichtaanval.

Oorzaken jicht

Hoe kan er een teveel aan urinezuur ontstaan in je lichaam?

Jicht ontstaat doordat er een teveel aan urinezuur opgehoopt raakt in het lichaam. Er kunnen twee dingen aan de hand zijn:

 • Er wordt teveel urinezuur aangemaakt in het lichaam;
 • Er wordt te weinig urinezuur afgebroken in het lichaam.

De redenen waarom er teveel urinezuur wordt aangemaakt, zijn zeer uiteenlopend.
Denk aan:

 • In zeldzame gevallen door een aangeboren afwijking;
 • Obesitas, overgewicht;
 • Het drinken van alcohol, met name bier;
 • Het eten van purinerijk voedsel;
 • De ziektes psoriasis en kanker;
 • Chemotherapie.

De oorzaak van te weinig afvoer van urinezuur kan zijn:

 • Verminderde nierfunctie;
 • Gebruik van bepaalde medicijnen, zoals plastabletten;
 • Alcohol.

Er is nog veel onbekend over de precieze patronen in het ontstaan van jicht. Misschien dat erfelijke factoren een rol spelen. Het is zelfs zo dat sommige mensen met een normaal urinezuurgehalte in het bloed toch jicht kunnen krijgen, maar ook na een operatieve ingreep of een verwonding.

Behandeling van jicht

Wat kun je zelf doen bij jicht?

Jicht op zich is niet geschikt voor zelfmedicatie. De reumatische pijn kunt u verlichten met A.Vogel Atrosan Tabletten.

Toch zijn er zaken waar u rekening mee kunt houden. Een te hoog lichaamsgewicht gaat meestal samen met een verhoogd gehalte aan urinezuur in het bloed. Probeer dus indien nodig af te vallen, maar niet te snel. Bij te snel afvallen kan het urinezuurgehalte weer stijgen. Zorg ook voor een goede vochthuishouding en houdt u vocht vast, dan moet u nog meer water drinken. Denk aan 2 liter per dag.

Warme pakkingen en een warm bad helpen u ook te ontspannen. Voer de watertemperatuur geleidelijk op. Voeg kamille, heermoes of jeneverbes aan het badwater toe. Een bezoek aan de sauna stimuleert de uitscheiding van afvalstoffen via uw huid.

Als het gewricht bij een jichtaanval warm en rood is, kan een natte koude omslag (of ijsblokjes in een plastic zakje, in een theedoek) verlichting geven.

Atrosan tabletten 60st

Een goede tip bij reumatische pijn: Atrosan tabletten. Deze tabletten krijgen maar liefst een 9,2 als waardering!
Natuurlijke pijnstiller ter verlichting van reumatische pijn en pijnlijke gewrichten. Bij onder andere artrose, jicht, artritis en fibromyalgie. Meer info

Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik en niet op klinisch bewijs.

Diagnose jicht

Hoe wordt de diagnose jicht gesteld?

Heeft u plotseling veel pijn aan de grote teen, is die rood en gezwollen? Of heeft u een ander gewricht dat in een keer dik en pijnlijk wordt? Dan zou het zo maar jicht kunnen zijn. Ga voor een diagnose naar de huisarts. Om de diagnose jicht te stellen, zijn voor de arts met name de klachten en bloedonderzoeken belangrijk. Uitsluitsel kan gekregen worden door een gewrichtspunctie te doen. Er wordt dan gekeken naar urinezuurkristallen. De arts zuigt met een naald vocht uit het pijnlijke en een ontstoken gewricht, wat onderzocht wordt in het laboratorium.

Vaak wordt er ook bloedonderzoek gedaan. Afwijkende bloedwaarden kunnen helpen om de diagnose jicht te stellen. Het bloed wordt onderzocht op urinezuur, bezinking (bezinkingssnelheid (BSE), C-reactief proteïne (CRP) en de witte bloedcellen), Cholesterol en ten slotte de nierfunctie.

Soms worden röntgenfoto's genomen, maar dit helpt niet altijd bij het stellen van een goede diagnose.

Blogger hetty geeft advies: hoe voeding je op de been houdt

Voedingsadvies bij jicht: blogger Hetty geeft advies

De urinezuurkristallen, die bij jicht onvoldoende worden uitgescheiden, hebben een beetje dezelfde scherpte als koraal en irriteren de weefsels, pezen en gewrichten. Die urinezuurkristallen zijn dus de boosdoener van de pijn bij jicht. Door middel van een uitgekiende voeding en dieet kunt u een gunstige invloed uitoefenen op het voorkomen of verminderen van een jichtaanval. Hetty schreef er een mooi blog over. Lees hier verder hoe het zit met voeding en jicht!

Voeding en jicht: urinezuur vermijden

Voeding en jicht

Let vooral op uw voeding bij jicht. Eet als u aanleg voor jicht hebt de volgende voedingsmiddelen met mate:

 • Orgaanvlees (lever, hart, nier, hersenen en zwezerik);
 • Vis die we met vel eten (forel, haring, makreel en sardientjes);
 • Ansjovis;
 • Garnalen;
 • Gist(extract). Eet dan ook een tijd zuurdesem brood!;
 • Wild.

Deze voedingsmiddelen zijn purinerijk en hieruit vormt zich urinezuur. Hetty schreef er een mooi blog over. Met meer tips, do's en dont's. Lees hier verder hoe het zit met voeding en jicht!

Wat is het verschil tussen jicht en pseudojicht?

Wat is het verschil tussen jicht en pseudojicht?

Jicht en pseudojicht lijken op elkaar. Vandaar ook de naam pseudojicht. Het verschil is dat bij pseudojicht de kristallen van kalk zijn en niet van urinezuur. Feitelijk gezien is er bij een jichtaanval sprake van een acute artritis (acute gewrichtsontsteking) op basis van natriumuraat. Acute artritis op basis van calciumpyrofosfaat is een pseudo-jichtaanval.

Bij beide aandoeningen is de pijn met gezwollen gewrichten opvallend. De gewrichten gaan extra vocht produceren en er kunnen uitstulpingen kan gaan vormen.
Een verschil met jicht wat de klachten betreft: Pseudojicht is een minder acute vorm van reuma met minder heftige klachten die echter wel langer kunnen duren (tot ongeveer twee maanden).

Lees meer over pseudojicht.

Zorg bij jicht voor een goede vochthuishouding!

Zorg bij jicht voor een goede vochthuishouding!

Genoeg plassen is belangrijk voor het uitscheiden van afvalstoffen. Een goede vochthuishouding is belangrijk en kunnen we stimuleren door veel te drinken.

Veel drinken is belangrijk, vooral mineraalarm, niet-bruisend bronwater en 3x daags brandnetelthee. Als de dokter bij u een verhoogd gehalte aan urinezuur in het bloed heeft geconstateerd, moet u extra veel drinken: 2,5 tot 3 liter per dag.

Wie krijgt jicht?

Wie krijgt jicht?

Slechts één op de tien mensen met een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed krijgt jicht. Sommige mensen hebben een grotere kans op jicht:

 • Als jicht in de familie voorkomt.
 • Mannen van middelbare leeftijd.
 • Mensen met een hoog lichaamsgewicht .
 • Mensen met hoge bloeddruk.
 • Mensen met hart- en vaatziekten2.
Wanneer naar de huisarts met jicht?

Wanneer naar de huisarts met jicht?

Jicht is niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg een arts. Neem meteen contact op met de huisartspraktijk als u zich ziek gaat voelen of als u koorts krijgt2. Aanvullend kunt u contact opnemen met een van onze deskundigen van het A.Vogel Informatiecentrum voor persoonlijk advies over voeding en leefwijze.

Laatste wijziging op deze pagina: 05-10-2016
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad
Wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Artritis.

Reumafonds

Volg A.Vogel op Facebook

Vragen? Chat nu live met ons Informatiecentrum!