Vergrote prostaat? Ga meer bewegen!

Prostaat

Wat is een vergrote prostaat precies?

Bekijk deze symptomen van een vergrote prostaat (BPH) eens, herkent u ze?

 • De drang voelen om veel te moeten urineren – vooral ’s nachts
 • Zwakke of onderbroken urinestraal – die met de jaren steeds minder krachtig wordt
 • Het gevoel dat de blaas niet volledig kan worden geleegd – zelfs moeten persen
 • Nadruppelen en het moeilijk op kunnen houden van de urine

Vergrote prostaat? Blijf actief!

Uw conditie verbeteren door activiteiten als wandelen, zwemmen en een aantal eenvoudige oefeningen helpt niet alleen de kans op BPH te verlagen, maar kan ook helpen de symptomen beter te beheersen en de ernst te verminderen. Voordat u vol tegenzin begint te zuchten: actiever worden betekent niet dat u iedere dag uren in de sportschool moet doorbrengen of marathons moet gaan lopen. Het betekent een fitnessplan opstellen dat past bij u, uw leeftijd en levensstijl waarmee u toch meer in beweging komt.

Het onderzoek: beweging kan een positief effect hebben op de gezondheid van de prostaat

Door de jaren heen hebben meerdere onderzoeken uitgewezen dat beweging een positief effect kan hebben op de gezondheid van de prostaat. Uit één onderzoek bleek dat mannen die vijf of meer uur per week bewegen dertig tot vijftig procent minder risico lopen op BPH dan mannen die minder dan twee uur per week bewegen. Een ander onderzoek, uitgevoerd door de San Diego School of Medicine van de University van California, heeft uitgewezen dat mannen die gematigd tot intensief bewegen 25 procent minder kans lopen op BPH en klachten aan de lagere urinewegen dan mannen met een zittende levensstijl.

Op welke manier helpt beweging?

Beweging helpt om op een gezond gewicht te blijven. Overgewicht is een bekende oorzaak van een verhoogd risico op een vergrote prostaat, dus een gezond gewicht is noodzakelijk voor de gezondheid van uw prostaat. De volgende vormen van lichaamsbeweging zijn goed voor u en de gezondheid van uw prostaat:

 • Lopen (laat de hond uit, stap een paar haltes eerder uit de bus, laat de auto thuis – eenvoudige dingen kunnen een enorm verschil maken)
 • Wandeltochten maken (intensief en op een stevig tempo)
 • Fietsen (gebruik een prostaatvriendelijk zadel: breed en met een dikke laag schuimrubber of gelvulling)
 • Zwemmen (schoolslag, vlinderslag, borstcrawl – trek uw zwembroek aan en probeer het eens)
 • Joggen/hardlopen (een rustig tempo is het beste, aangezien intensief rennen de prostaat mogelijk te veel belast)
 • Golfen (sla af en loop ontspannen een baantje)
 • Tennis (stof uw racket af en stap de baan weer eens op)
 • Doe bekkenbodemoefeningen (zie hieronder uitleg)

vergrote-prostaat-meer-bewegen-tuinieren-blog-2 Tip: Heeft u een tuin, ga daar dan aan de slag. Bezig zijn in de tuin telt ook mee als wekelijkse beweging, dus waarom zou u niet wat bladeren opharken, het gras maaien of het onkruid wieden? Een andere goede tip is op zoek te gaan naar activiteiten waarvan u geniet! Het is belangrijk om activiteiten te kiezen waar u enthousiast over bent, zodat u ze gemakkelijker volhoudt.

Kegeloefeningen voor mannen (bekkenbodemoefeningen)

Kegeloefeningen voor de bekkenbodem zijn niet alleen voor vrouwen! Naarmate mannen ouder worden, worden de spieren rond de blaas vaak zwakker. Dit in combinatie met BPH-symptomen, waaronder de aandrang om vaak te urineren, zet extra druk op de blaas. Versterking van deze spieren door zogenaamde kegeloefeningen kan ook helpen om de problemen met urineren te verminderen die vaak spelen bij een vergrote prostaat. Kegeloefeningen zijn oefeningen waarbij specifieke bekkenbodemspieren - de buitenste sluitspieren - worden aangespannen en vastgehouden. Als u eenmaal weet hoe het moet, kunt u ze discreet en meerdere malen per dag uitvoeren. Dit kan overal en op elk moment: of u nu zit of staat op het werk, thuis rustig zit of zelfs tijdens het autorijden. Wilt u weten hoe u uw bekkenbodemspieren kunt oefenen en trainen, dan is het natuurlijk handig om te weten waar deze spieren eigenlijk zitten. U kunt ze voelen! Knijp uw anus samen alsof u probeert om een windje tegen te houden. Ontspan daarna. Herhaal dit: aanspannen, ontspannen. Probeer om niet uw billen te spannen.

Uitleg bekkenbodemoefening

 • Probeer de spieren 8 tellen stevig aan te blijven spannenen.Ook het ontspannen mag 8 tellen duren. Herhaal dit “samentrekken en optillen” maximaal van 8 tot 12 keer.
 • Probeer drie reeksen van 8 tot 12 samentrekkingen te doen met daartussen een pauze.
 • Voer dit (drie oefeningen van 8 tot 12 samentrekkingen) elke dag uit, terwijl u ligt, zit of staat.
 • Een fysiotherapeut kan u hierbij helpen!

Hoeveel beweging is voldoende?

Helaas is hier geen eenvoudig antwoord op te geven. De gezondheidszorg adviseert volwassenen tussen de 19 en 64 jaar om minimaal 150 minuten per week (2,5 uur) gematigd te bewegen, zoals elke week fietsen of op stevig tempo wandelen, aangevuld door twee of meer dagen per week spierversterkende oefeningen. Dit geldt ook voor mensen van boven de 64 met een goede algehele gezondheid en zonder aandoening die hun mobiliteit vermindert. Er is door de jaren heen veel onderzoek gedaan naar de optimale bewegingsduur. Volgens sommige onderzoeken is minder dan een uur gematigde beweging of twintig minuten flink bewegen genoeg om gezond te blijven. Het belangrijkste is om bij uzelf na te gaan wat past bij u, uw levensstijl en uw gezondheid. Of zoals een arts eens zei: “Alle beweging is beter dan nietsdoen.”

Beweeg voorzichtig

Het is belangrijk de juiste activiteit te kiezen voor u en uw prostaat. Vermijd activiteiten met overmatig hobbelen of bonzen. Sommige activiteiten waarbij u langdurig moet zitten, zoals fietsen (zonder gevoerd zadel), roeien of paardrijden, kan extra druk zetten op het bekkenbodemgebied en uw vergrote prostaat. Uiteindelijk kan een gezond voedingspatroon en actief blijven de algehele gezondheid van mannen verbeteren, met name naarmate ze ouder worden. Een bijkomend voordeel is dat het de kans op een vergrote prostaat of de ernst van de klachten vermindert. Het wordt dus hoog tijd om goed voor uzelf te zorgen en fit te worden.

Meer prostaat!

vergrote-prostaat-meer-bewegen-blog-2 Hoe blijft u fit en actief? Doet u bepaalde oefeningen om uw prostaat in goede conditie te houden?

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 18-02-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >