6 tips voor een sterk hart

Wat kun je doen om je hart gezond te houden?

Lifestyle | Lekker in je vel!

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

1. Kom in beweging

Voldoende bewegen is belangrijk voor je gezondheid en ook voor je hart. Net als bijvoorbeeld de spieren in je armen of benen, heeft je hart ook training nodig om in conditie te blijven. Je hart is immers zelf ook een spier. Behalve voor je conditie is bewegen ook belangrijk voor je bloeddruk en je cholesterolgehalte. Wanneer je cholesterolgehalte gezond is en je bloeddruk niet te hoog, komen je hart en bloedvaten minder snel in de problemen.

2. Kies voor gezond eten

Voldoende groente, fruit, vezels, vitamines en mineralen zijn belangrijk voor een goede gezondheid van je hart. Vermijd te veel vet en suikers. Gebruik olijfolie en eet af en toe eens een handje ongezouten noten. Het zijn zomaar een aantal tips voor een gezond eetpatroon. Door te kiezen voor gezond eten, maak je gezonde keuzes voor je hart. Ook voldoende water drinken en letten op je zoutinname is verstandig. Op zoek naar meer ideeën voor gezonde maaltijden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbriefspecial 'eet je gezond'. Zo ontvang je elke week een nieuw én gezond recept.

3. Ontstress en ontspan

Stress en spanning zijn natuurlijke reacties van je lichaam. Maar wanneer je langdurig last hebt van stress, kan dat zijn weerslag hebben op je gezondheid. Te veel stress kan op den duur slecht zijn voor je hart, omdat stresshormonen je hartslag versnellen en je bloedvaten doen vernauwen. Ga iets doen waardoor je even écht ontspant. En dat is dus niet op de bank hangen en door je Facebook scrollen. Nee, het gaat erom dat je iets doet wat je energie geeft. Wat dat voor jou is? Dat is voor iedereen anders. Sommige mensen krijgen energie van een blokje om met de hond, anderen volgen een lesje yoga. De één leest graag een boek en weer iemand anders komt helemaal bij van een warm bad. Als je je gedachten maar even helemaal uit kunt zetten en gewoon even lekker ontspannen bent.

4. Leg weg die sigaret

Als je rookt dan weet je dit zelf ook wel: roken is niet gezond. Het is slecht voor je longen, omdat deze direct worden blootgesteld aan de rook. Maar roken heeft ook effect op vele andere organen, zo ook je hart. Roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Stoppen met roken heeft meteen zin: het heeft een gunstige uitwerking op je conditie. Als je een jaar gestopt bent, is de kans op een hartinfarct al met de helft afgenomen. Vijftien jaar nadat je je laatste sigaret hebt gedoofd, heb je ongeveer hetzelfde risico als iemand die nooit gerookt heeft. Stoppen is dus altijd de moeite waard!

5. Ga voor een gezond gewicht

We weten uit onderzoek dat mensen met obesitas een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten. Als je een te hoog gewicht hebt, heb je meer kans op diabetes, een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat je, zo goed als mogelijk is, een gezond gewicht behoudt. Om een gezond gewicht te bereiken let je op een gezond eetpatroon en voldoende beweging.

6. Neem je nachtrust

Ga op tijd naar bed en sta ook op tijd weer op. Te weinig slaap is niet goed voor je hart, maar iedere dag pas tegen het middaguur uit je bed komen rollen (lees: te veel slapen) is ook niet gezond. Zoals met zoveel dingen geldt hier: te weinig is niet goed, maar te veel ook niet. Zo'n zeven tot acht uur slaap per nacht is gezond voor een volwassene.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 04-02-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >