Reuma in de wereld van ‘glitter and glamour’

Spieren en gewrichten

Neve Campbell

Ze doet menig mannenhart sneller kloppen. De Canadese actrice Neve Campbell (1973) brak door met de hitserie Party of five. Daarna stroomden de filmopdrachten binnen. Campbell schitterde op het witte doek in talloze kaskrakers, waaronder Scream, Wild Things en The Craft. Wat niet veel mensen weten, is dat Campbell ook een begaafd balletdanseres was. Amper negen jaar oud danste ze al bij de National Ballet School van Canada. Maar de vele chassé’s en pirouettes eisten hun tol. Haar lichaam had het zo zwaar te verduren, dat Campbell te kampen kreeg met tal van blessures. Uiteindelijk werd bij haar artritis in nek en heupen geconstateerd. Tot haar grote verdriet was professioneel dansen er niet meer bij. “Mijn lichamelijke klachten waren voor mij een sein dat het tijd was een punt achter mijn danscarrière te zetten.” Hoewel ze met pijn in haar hart de dansvloer vaarwel moest zeggen, blijft de Canadese optimistisch: “Als ik terugkijk ben ik blij dat ik altijd in mijn achterhoofd heb gehouden dat elke ervaring een levensles is. Zolang je dat beseft, wordt zelfs een negatieve gebeurtenis positief.”

Reuma in de wereld van ‘glitter and glamour’

Harry Sacksioni

Vingervlug, dat behoort een gitarist te zijn. Maar wat gebeurt er als je als topgitarist artrose in je vingers krijgt? Het overkwam Harry Sacksioni (1950). Bekend om zijn akoestisch gitaarspel, werkte hij jarenlang samen met grote namen uit de Nederlandse muziek-scene, onder wie Herman van Veen, Raymond van het Groenewoud en Frank Boeijen. Al 46 jaar treedt hij op in binnen- en buitenland en zijn virtuoze gitaarspel leverde hem meermaals de titel ‘Beste akoestische gitarist van de Benelux’ op. Wanneer Sacksioni in 2011 twee dagen achtereen weer eens ‘keihard’ heeft geoefend, wordt de pijn in zijn rechterhand ondraaglijk. De schrik is groot wanneer artrose wordt vastgesteld. Het kraakbeen tussen de botjes van zijn rechterduim bleek helemaal versleten. De oorzaak was Sacksioni’s intensieve manier van gitaarspelen, het zogenaamde ‘fingerpicking’ waar hij zo bekend mee is geworden. Meteen na de diagnose was Harry genoodzaakt de gitaar enkele weken onaangeroerd te laten. Rust, luidde het advies. En dat advies wierp zijn vruchten af, want staat Harry gelukkig weer regelmatig op de planken. Want, zo zegt hij zelf: “Ik heb maar één grote liefde in het leven en dat is overal in de wereld optreden. Als dat voorbijgaat, zou ik niet weten wat ik zou moeten doen. Ik denk heel veel huilen…”

Paul de Leeuw

Presentator Paul de Leeuw (1962) maakt er geen geheim van dat hij al zijn hele leven kampt met overgewicht. Zijn zwaarlijvigheid trok uiteindelijk een wissel op zijn lichaam. De Leeuw kreeg last van jicht en artrose. Het werd zo erg, dat hij op een gegeven moment nog geen tennisbal met zijn kinderen kon slaan en zelfs een stadswandeling door New York hem te veel werd. Al enige tijd drongen De Leeuws arts en fysiotherapeut er op aan dat hij moest afvallen om de jicht- en artroseklachten te verminderen. In 2015 gooide de presentator uiteindelijk het roer om. Samen met een Duitse arts stelde hij een streng dieet samen. Geen wijntjes, vlees of ijsco’s meer. Moedeloos wordt hij er niet van. Zijn gewicht nam af en hij merkte al gauw dat hij lichamelijk steeds fitter werd. Waar de artrose en jicht hem voorheen beletten in het bewegen, kan hij nu vrijwel alles weer. Paul zou Paul niet zijn als hij zijn publiek niet via internetfilmpjes op de hoogte zou houden van zijn afvalrace. “Ja, het is aan het lijnen en het ligt in bed”, begint De Leeuw zijn videoverslag. Maar, zo zegt hij over de noodzakelijke rust die hem is voorgeschreven, “dit hoort er ook bij hè…”.

Susan Flannery

Als er iemand een echte soapie is, dan is het Susan Flannery (1939) wel. De diva speelde in Days of our lives en de hitserie Dallas. Maar de meeste mensen kennen haar als de ‘evil queen’ Stephanie Forrester uit The Bold and the Beautiful. Flannery lijdt aan fibromyalgie. In 2007 werden de lichamelijke klachten die ze door de aandoening ondervond haar teveel en was ze genoodzaakt haar acteercarrière plots on hold te zetten. Er was geen tijd om het script te herschrijven, dus zat er niets anders op dan Stephanie Forrester een tijd niet in beeld te brengen. In 2012 verdween Flannery voorgoed backstage. Vanaf dat moment doet ze het rustiger aan en focust ze zich op haar werk als director en producent. Flannery praat in de media weinig over haar aandoening. Wel is bekend dat ze regelmatig last heeft van vermoeidheid, hoofdpijn, stress en spijsverteringsproblemen. Doordat de soapster een wereldwijde bekendheid is, werd haar fibromyalgie algauw een hot topic op social media, waardoor de aandoening meer aandacht en bekendheid kreeg bij het grote publiek.

Verder lezen over reuma?

Reuma: zes etenswaardigheden Meer reuma-blogs

Advies van Mieke

Mieke en haar collega’s Iris, Bram, Jacolien en Lucy staan iedere dag voor je klaar om vragen over jouw gezondheid te beantwoorden. Je kunt de A.Vogel Informatielijn telefonisch bereiken via 0900-2464646, per mail via info@avogel.nl of via het contactformulier op www.avogel.nl/advies.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Elke maand tips van Mieke over reuma en pijnlijke gewrichten?

tip

Gratis tips ontvangen over leven met reuma

Inschrijven >