Helpt floaten tegen pijn en stress?

5 tips bij floaten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Ben je een watermens? Houd je van wellness? En heb je stress, pijn, slaaptekort of ben je vermoeid door reuma? Dan kan floaten wel eens helemaal jouw ding zijn. Floaten is officieel bekend onder de naam Flotation REST (Restricted Environmental Stimulation Therapy). Een hele mond vol, maar laat je daar niet door afleiden: het is helemaal niet zo ingewikkeld.

Floaten? Zo werkt het

Het is de jaren vijftig als de Amerikaanse neuroloog John Lilly vermoedt dat jezelf tijdelijk afsluiten van alle zintuiglijke prikkels, een positieve werking heeft. Hij ontwikkelt in die tijd de eerste floatcabine. Inmiddels is de methode - en een moderne versie van de cabine - overgewaaid naar Nederland en zijn er allerlei onderzoeken naar gedaan. Met positieve resultaten, ook voor mensen met reuma.

Maar eerst: hoe ziet zo'n floatsessie eruit? Een floatcabine, een soort spaceshuttle of megagrote badkuip met luik, is gevuld met honderden liters water waarin flink wat zout is opgelost. Meestal gaat het om Epsom-zout: een mengsel van zwavel, zout en magnesium. Het water en de lucht in de cabine hebben dezelfde temperatuur als het lichaam, 35 graden Celcius, waardoor het verschil tussen water en lucht niet wordt gevoeld. Dus wanneer je zo'n 45 tot 60 minuten dobbert in deze sterke zoutwateroplossing blijf je zonder moeite drijven én raak je gevoelsmatig gewichtloos.

3 voordelen van floaten voor mensen met reuma

Voordeel 1: floaten helpt tegen stress

Liggend in een niet-verlichte cabine en met de oren onder water, krijgen de meeste zintuigen geen prikkels meer. Volledige stilte... Dan kan de ontspanning beginnen. Sterker nog: vergeleken met andere ontspanningsoefeningen, zoals yoga en meditatie, heeft floaten twee keer zoveel effect liet een studie van de Erasmus Universiteit zien. Een floatsessie kan ervoor zorgen dat je je minder uitgeput voelt en dat klinkt goed als je vanwege reuma vaak vermoeid bent. Omdat het lichaam zweeft tijdens het floaten komt de stress vrij en dalen de adrenaline en de bloeddruk, meldt hetzelfde onderzoek. Hierdoor kunnen depressieve gevoelens, stress en angst afnemen.

Voordeel 2: floaten brengt je extra nachtrust

Floaten klinkt misschien een beetje saai; je dobbert in een bad met zout en om je heen is het donker en stil. Maar juist dat 'saaie' maakt een floatsessie zo gezond. Uit een studie blijkt dat mensen 's nachts makkelijker in slaap vallen als ze een floatsessie hebben gehad. Dit onderzoek liet ook zien dat mensen met chronische klachten minder pijn, angst en stress hadden na een uurtje dobberen. Niet gek dat je dan makkelijker in slaap valt. Bovendien zou floaten de behoefte aan slaap verkorten, omdat de hersenactiviteit door het ontbreken van externe prikkels gelijk is aan die tijdens de REM-slaap, de fase van nachtrust waarin mensen het meest ontspannen zijn.

Voordeel 3: floaten helpt tegen pijn

We verklapten het al een beetje, maar floaten kan ook helpen tegen spier- en gewrichtspijn. En dat is helemaal positief voor mensen met reuma, bij wie pijn één van de meest voorkomende klachten is. Zo toonde onderzoek onder mensen met fibromyalgie aan dat ze na een floatsessie bijna drie dagen lang minder pijn voelden. Na drie sessies werd gemiddeld 33 procent minder pijn ervaren dan voorheen. De spierspanning bleek door het floaten af te nemen en mensen voelden zich ook meer ontspannen. Ook voor mensen met reumatoïde artritis (RA) en artrose kan deze ontspanningstechniek zorgen voor minder pijn op zowel de korte als lange termijn.

Een tweede manier waarop floaten kan helpen tegen pijn: in veel van deze baden zit Epsom-zout. Dit bestaat uit zwavel, zout en magnesium. En dat laatste ingrediënt, het mineraal magnesium, speelt onder andere een rol bij de stevigheid van het skelet. De spieren in je lichaam functioneren beter als magnesium goed in evenwicht is met het mineraal calcium. En waar we calcium vaak voldoende binnenkrijgen, ligt een tekort aan magnesium sneller op de loer. Spierpijn en gewrichtspijn kan dan ook verminderen door magnesium te eten of aan je (voeten)bad toe te voegen.

Drijven op zout water is geen remedie

Floaten kan allerlei voordelen hebben, ook voor mensen met reuma, maar het is helaas geen medicijn. Je kunt het zien als een hulpmiddel om de kwaliteit van je leven van alledag iets te verbeteren. Weet ook: dat iets voor de één werkt, betekent niet dat het voor de ander ook zo is. Dit soort methodes zijn heel persoonlijk. Probeer het dus vooral zelf en kijk dan of het jouw klachten verlicht.

5 tips voor als je gaat floaten

  1. Neem relaxte kleding mee. Dat kan helpen om het ontspannen gevoel wat langer vast te houden. Denk maar aan die relaxte zondag, waarbij je een joggingbroek verkiest boven die strakke broek.
  2. Check je lichaam op wondjes. Floaten doe je in een bad met zout. En zout kan prikken als je wondjes hebt. Dat maakt ontspannen ineens veel moeilijker. Wondjes voorkomen is lastig, maar je kunt ze wel bedekken met vaselinezalf. En scheer je ook niet vlak voor een sessie.
  3. Neem een flesje water mee. Achteraf heb je vaak veel dorst en dan heb je een flesje water hard nodig. Vergeet ook niet om vóór het floaten voldoende te drinken, zodat je tijdens de sessie niet alleen maar denkt aan een fris drankje.
  4. Eet vooraf een lichte maaltijd. Van een zware of vette maaltijd kun je last krijgen en niets eten betekent misschien dat je buik gaat borrelen als je aan het floaten bent. Kies voor de gulden middenweg: een salade of een soepje.
  5. Zoek een fijne houding. De eerste keer is het waarschijnlijk even zoeken naar de juiste houding. En die houding is heel persoonlijk. Het is belangrijk dat jij je comfortabel voelt, want dan kun je pas echt ontspannen. Wil je het luik niet dicht? Doe dat dan ook niet. Wil je een kussen? Die ligt vaak in het bad, dus gebruik hem vooral. En krijg je last van je oren door de zoutkristallen - die kunnen hard worden in je oren - doe dan oordoppen in. Vraag vooral of deze hulpmiddelen aanwezig zijn als je een afspraak maakt.

Laatste wijziging op deze pagina: 27-06-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >