Reuma en gewrichtsklachten? Pas je voeding aan met deze 6 tips!

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Onderstaande tips ondersteunen je lichaam zoveel mogelijk bij reuma:

1. Voeding is belangrijk bij reuma

Al het voedsel dat we eten heeft invloed op het lichaam. Wanneer voedsel wordt verteerd, blijven er – afhankelijk van het soort voedingsproduct – resten over: zuren of basen. Dit zijn tegenovergestelden van elkaar. Een licht basenoverschot is wenselijk in het lichaam, dit bereikt u door voldoende groenten en fruit te eten. Streef naar 400 tot 600 gram groenten per dag en 2 stuks fruit. Groentesappen zijn ook een goede manier om extra basen binnen te krijgen.  

2. Kies voor goede vetten bij reuma

Het is belangrijk bewust om te gaan met de inname van vetten. Niet alle vetten zijn even gezond. Veel bewerkte producten zoals koekjes, crackers en gebak bevatten transvetten. Deze kunt u beter vermijden. Omega 3-vetzuren zijn beter en zitten onder andere in vette vis als zalm, haring, sardines en makreel. Eet daarom het liefst een paar keer per week vette vis. Het voordeel van meer vette vis is dat je daarmee meteen vitamine D binnenkrijgt. Deze vitamine speelt ook een belangrijke rol in het lichaam. Zorg verder dat je zoveel mogelijk buitenkomt om via de zon aan vitamine D te komen. Tip: om te bakken en braden zijn roomboter en kokosolie een goede optie. Ook ongebrande noten, avocado’s en olijfolie bevatten goede vetten. voedingstips bij reuma

3. Groenten, groenten, groenten: magnesium en vezelstoffen

Zoals je hebt kunnen lezen is het voor de zuur-basen balans heel belangrijk dat je genoeg groenten eet. We zijn vaak gewend om alleen bij het avondeten groenten te eten. Maar maak het je doel om bij elke maaltijd groenten te eten. Doe bijvoorbeeld spinazie door je smoothie, eet 's middags een salade en schep bij de avondmaaltijd extra groenten op. Naast dat groenten basisch werken, bevatten ze heel veel vitaminen en mineralen, die de werking van je organen ondersteunen. Ook zijn vooral de groene groenten rijk aan het mineraal magnesium. Magnesium speelt een rol in wel 200 processen in het lichaam.

4. Kurkuma, gember en anti-oxidanten

Naar de werking van kurkuma wordt op dit moment veel onderzoek gedaan. Er zijn aanwijzingen dat deze wortel het immuunsysteem positief kan ondersteunen. De werkzame stoffen van kurkuma worden het beste opgenomen als ze samen met olie en zwarte peper worden ingenomen. Gebruik kurkuma royaal bij het koken. Verder kan je dagelijks een papje maken van een halve eetlepel kurkumapoeder, een halve eetlepel olijfolie en een flinke snuf zwarte peper. Ook gemberwortel heeft goede eigenschappen. Drink dagelijks gemberthee, door verse geschilde gemberwortel in water te laten koken en het dan te zeven. Verder zijn alle felgekleurde groenten en fruit aan te raden, vanwege het hoge gehalte aan anti-oxidanten, denk aan: bosbessen, frambozen, kersen, pompoen, tomatenpuree, broccoli, spinazie enzovoort. Ook groene thee en heel pure chocola bevatten anti-oxidanten.

5. Lever en nier-ondersteuning

Wanneer de lever en nieren goed werken, worden afvalstoffen van binnen en buiten het lichaam effectief afgevoerd. Hierdoor blijft het bindweefsel schoon en soepel. Bij allerlei soorten klachten kan het helpen om de lever en nieren te ondersteunen, omdat het zulke grote ontgiftingsorganen zijn. De lever is geholpen met de volgende voedingsmiddelen: broccoli, artisjok, asperges, broccolikiemen, tuinkers, pompoen, rode en witte kool, zuurkool, kurkuma, groene thee, chlorella. Om de nieren te ondersteunen is voldoende drinken belangrijk. Verder zijn brandnetelthee en versgeperste groentesappen van peterselie, komkommer en selderij aan te raden.

6. Enzymen uit papaja en ananas

In het lichaam worden bij bijna alle chemische omzettingen enzymen gebruikt. Een enzym is vaak een katalysator waardoor een reactie kan plaatsvinden. Ook ruimen enzymen afvalstoffen op. Wanneer er immuunreacties plaatsvinden in het lichaam komen daar ook afvalstoffen bij vrij. Denk aan het slagveld van je immuunleger. Papaine en bromelaine zijn enzymen die voorkomen in papaja en ananas en ondersteunen je lichaamseigen enzymsysteem. Eet dus regelmatig verse ananas en papaja of neem een supplement met deze enzymen. ananas en kurkuma bij reuma Werk aan de winkel dus! Sterkte - Hetty

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 10-04-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Elke maand tips van Mieke over reuma en pijnlijke gewrichten?

tip

Gratis tips ontvangen over leven met reuma

Inschrijven >