Pijn in de benen? Wat te doen bij pijnlijke, zware en vermoeide benen

Spieren en gewrichten | Spataderen en zware benen

Krista van der Horst

Krista van der Horst
WhatsApp je vraag

Wat zijn zware, vermoeide benen?

Heel wat mensen, en vooral vrouwen, kampen weleens met zware, vermoeide en pijnlijke benen. Maar wat zijn nu eigenlijk zware benen en wat zijn de symptomen ervan? Meestal zijn zware benen te herkennen aan aders met een blauw of paarse verkleuring. De enkels voelen pijnlijk en dik aan, en bij het wandelen krijg je een zwaar gevoel en pijn in de benen. De vermoeidheid in je benen neemt af als je de benen naar boven legt. Ook 's avonds en 's nachts kunnen ze erg vervelend zijn. Dan kunnen de zware, vermoeide benen je echt uit je slaap houden.

Wat is de oorzaak van zware, vermoeide benen en pijn in de benen?

Als je pijn in je benen hebt, wil je natuurlijk weten waardoor dat komt. Hier worden de oorzaken van pijn in de benen en zware, vermoeide benen besproken.

  1. Pijn in de benen, zware en vermoeide benen kunnen het gevolg zijn van een slechte bloedcirculatie vanuit de voeten en onderbenen. Deze slechte bloedcirculatie kan op zijn beurt veroorzaakt worden door langdurig rechtstaan, waardoor het bloed voortdurend tegen de zwaartekracht naar boven gepompt moet worden.
  2. Daarnaast leiden vrouwen met overgewicht vaak aan vermoeide benen, omdat de bloedvaten waardoor het bloed naar boven gepompt wordt, te zwaar belast worden.
  3. Bij zwangere vrouwen en vrouwen op hogere leeftijd, zijn deze vaten zwakker dan bij andere vrouwen, waardoor de bloedcirculatie eveneens bemoeilijkt wordt. Het zijn vooral vrouwen die vaker last van zware en vermoeide benen. Meestal ondervinden vrouwen trouwens meer hinder van pijn in de benen in de zomer, omdat de bloedvaten dan uitzetten en de bloedcirculatie vertraagd wordt.

Wat te doen bij pijnlijke benen? 7 Tips om de pijn te verlichten

1. Aesculaforce tabletten bij spataderen en zware en vermoeide benen

Je kunt zware en vermoeide benen op een natuurlijke manier verlichten met behulp van Aesculaforce forte tabletten. Deze tabletten zijn 100% natuurlijk en zijn gemaakt van de paardenkastanje. Aesculaforce is een "traditioneel kruidengeneesmiddel" bij de behandeling van spataderen en geeft verlichting bij de symptomen van zware en vermoeide benen. U kunt Aesculaforce ook gebruiken bij kramp in de benen en rusteloze benen bij een verminderde doorbloeding van de aderen. Vooral mensen met een staand beroep (zoals onderwijzers, winkelpersoneel en koks) kunnen steun nodig hebben voor het behoud van een goede bloedsomloop en sterke vaatwanden

2. Ga bewegen bij zware en vermoeide benen

Daarnaast kan je pijn in de benen en zware benen verlichten doe je door de bloedcirculatie in je benen te stimuleren door veel te bewegen. Joggen, wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld ideale bewegingsvormen, omdat de beenspieren bij deze sporten samentrekken en ze de bloedvaten masseren. Vermijd daarentegen om langdurig recht te staan of in een houding te zitten met de benen gekruist: zo wordt de bloedcirculatie immers belemmerd. Ook te strakke kleding kan dit veroorzaken.

3. Verbeter je bloedcirculatie

Je kan de bloedcirculatie eveneens bevorderen door je benen ’s nachts hoger te leggen door bijvoorbeeld een extra kussen aan het voeteinde van je bed te voorzien.

4. Loop op blote voeten

Ook af en toe op blote voeten in zand of gras lopen, zal de circulatie verbeteren.

5. Zorg voor warmte

Voorkom tevens koude voeten en zorg voor warme schoenen, kousen en kleding.

6. Neem een wisselbad

Wat te doen bij pijnlijke benen? 7 Tips om de pijn te verlichtenJe kan daarnaast wisselbaden nemen en je voeten 3 minuten in een warm bad te houden, vervolgens 3 seconden in koud water, en dit proces gedurende 20 minuten te herhalen. je zult merken dat de pijn in de benen minder wordt!

7. Denk aan je voeding

Een goed voedingspatroon kan tenslotte een gunstig effect hebben bij pijn in de benen, zware en vermoeide benen. Zorg voor gevarieerde maaltijden met voldoende groenten, fruit en volkoren producten. Vitamine E, vitamine C, bètacaroteen, selenium en zink zijn belangrijke voedingsstoffen en werken als antioxidant, die schadelijke stoffen neutraliseert. Heeft u last van spataderen? Lees hier meer over de verschillende soorten behandelingen en verdiep je ook in de 14 tips die ik geef! Succes!

Meer blogs over spataderen en zware, vermoeide benen

Steunkousen bij spataderen, hoe werkt dat? Lees meer over spataderen en restless legs.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 02-11-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Elke maand tips van Mieke over reuma en pijnlijke gewrichten?

tip

Gratis tips ontvangen over leven met reuma

Inschrijven >