Pijn in de benen?

Wat te doen bij pijnlijke, zwaren en vermoeide benen

Wat zijn zware, vermoeide benen?

Heel wat mensen, en vooral vrouwen, kampen weleens met zware, vermoeide en pijnlijke benen. Maar wat zijn nu eigenlijk zware benen en wat zijn de symptomen ervan? Meestal zijn zware benen te herkennen aan aders met een blauw of paarse verkleuring. De enkels voelen pijnlijk en dik aan, en bij het wandelen krijg je een zwaar gevoel in de benen. De vermoeidheid in je benen neemt af als je de benen naar boven legt. Ook 's avonds en 's nachts kunnen ze erg vervelend zijn. Dan kunnen de zware, vermoeide benen je echt uit je slaap houden.

Wat is de oorzaak van zware en vermoeide benen?

Als je pijn in je benen hebt, wil je natuurlijk weten waardoor dat komt. Hier worden de oorzaken van zware, vermoeide benen besproken.

  1. Pijn in de benen door zware en vermoeide benen kan het gevolg zijn van een verminderde bloedcirculatie vanuit de voeten en onderbenen. Dit kan veroorzaakt worden door langdurig rechtstaan, waardoor het bloed voortdurend tegen de zwaartekracht naar boven gepompt moet worden.
  2. Daarnaast leiden vrouwen met overgewicht vaak aan vermoeide benen, omdat de bloedvaten waardoor het bloed naar boven gepompt wordt, te zwaar belast worden.
  3. Bij zwangere vrouwen en vrouwen op hogere leeftijd, zijn deze vaten zwakker dan bij andere vrouwen, waardoor de bloedcirculatie eveneens bemoeilijkt wordt. Het zijn vooral vrouwen die vaker last van zware en vermoeide benen. Meestal ondervinden vrouwen trouwens meer hinder van pijn in de benen in de zomer, omdat de bloedvaten dan uitzetten en de bloedcirculatie vertraagd wordt.

6 tips bij pijnlijke benen

1. Ga bewegen

Je kan pijn in de benen en zware benen verlichten door de bloedcirculatie in je benen te stimuleren door veel te bewegen. Joggen, wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld ideale bewegingsvormen, omdat de beenspieren bij deze sporten samentrekken en ze de bloedvaten masseren. Vermijd daarentegen om langdurig recht te staan of in een houding te zitten met de benen gekruist: zo wordt de bloedcirculatie immers belemmerd. Ook te strakke kleding kan dit veroorzaken.

2. Verbeter je bloedcirculatie

Je kan de bloedcirculatie eveneens bevorderen door je benen ’s nachts hoger te leggen door bijvoorbeeld een extra kussen aan het voeteinde van je bed te voorzien.

3. Loop op blote voeten

Ook af en toe op blote voeten in zand of gras lopen, zal de circulatie verbeteren.

4. Zorg voor warmte

Voorkom tevens koude voeten en zorg voor warme schoenen, kousen en kleding.

5. Neem een wisselbad

Wat te doen bij pijnlijke benen? 7 Tips om de pijn te verlichtenJe kan daarnaast wisselbaden nemen en je voeten 3 minuten in een warm bad te houden, vervolgens 3 seconden in koud water, en dit proces gedurende 20 minuten te herhalen. je zult merken dat de pijn in de benen minder wordt!

6. Denk aan je voeding

Een goed voedingspatroon kan tenslotte een gunstig effect hebben bij pijn in de benen, zware en vermoeide benen. Zorg voor gevarieerde maaltijden met voldoende groenten, fruit en volkoren producten. Vitamine E, vitamine C, bètacaroteen, selenium en zink zijn belangrijke voedingsstoffen en werken als antioxidant, die schadelijke stoffen neutraliseert. Heeft u last van spataderen? Lees hier meer over de verschillende soorten behandelingen en verdiep je ook in de 14 tips die ik geef! Succes!

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 05-10-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Elke maand tips van Mieke over reuma en pijnlijke gewrichten?

tip

Gratis tips ontvangen over leven met reuma

Inschrijven >