Moe? Verwen en verzorg jezelf extra

Geef anderen aandacht, maar vergeet jezelf niet

Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Zware armen en benen bij het opstaan, het gevoel dat je de hele dag met een volle rugzak loopt en een vermoeide blik als je in de spiegel kijkt. Chronisch moe zijn is alles behalve een pretje. Aandacht geven aan je uiterlijk en make-up lost die moeheid niet op. Misschien is het wel het laatste waar je zin in hebt. Maar toch, we beloven het je: je lijf 'zit' toch weer een stuk beter als je even zorgt voor je uiterlijk.

Hoe zie ik eruit?

Je gezicht is het eerste wat je 's ochtends ziet als je in de spiegel kijkt. En ook al die andere momenten op de dag dat je je handen wast op de wc of langs een spiegel loopt. Een vermoeide blik heeft een enorme invloed op hoe je je voelt en de reacties die je krijgt van anderen ('Wat zie je er toch moe uit!'). Je kunt je er nog vermoeider door voelen en het kan er zelfs voor zorgen dat je je onaantrekkelijk voelt voor je partner - ook dat nog....

Lief voor jezelf

Waar artsen gefocust zijn op de behandeling - logisch! - moet jij met je lichaam leven. En de reuma, je staat er mee op en gaat ermee naar bed. En dan is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Dat betekent niet alleen nee leren zeggen, ruimte maken voor wat je nodig hebt en hulp vragen. Dat betekent ook je huid en lijf verzorgen. Wees lief voor jezelf!

Eten, slapen en bewegen

Om je huid goed te verzorgen is een gezonde levensstijl belangrijk. Dat is de basis. Dus: gezond eten, voldoende slapen, bewegen en ontspannen. Ontwikkel goede slaapgewoonten, eet veel groenten en fruit, stap dagelijks de buitenlucht in en bouw elke dag me-time in door bijv. een boek te lezen, te boetseren of naar yoga te gaan.

4x natuurlijk mooi uit eigen keukenkast

Vermoeidheid heeft grote invloed op je uiterlijk, je huid en het beeld wat je over jezelf hebt. Niet zo gek, want aan je huid kun je veel aflezen. Een lekker maskertje tegen vermoeidheid of je voeten opfrissen met een voetenbad is om die reden geen overbodige luxe - het hoort bij het lief zijn voor je lijf. Wil je op een natuurlijke manier zo mooi mogelijk zijn? We geven je vier natuurlijke beautybehandelingen.

1. Sinaasappelwater voor een energiek gezicht

Laat de schillen van een biologische sinaasappel of mandarijn een nacht weken in gedestileerd water. Haal de volgende ochtend de schillen uit het water en was met dit water je gezicht.

2. Gezichtsmasker met banaan voor een zachte huid

Voor een stralende huid.  Benodigdheden: 1 rijpe banaan, een flinke scheut honing en een scheutje melk. Prak de banaan zo fijn mogelijk, voeg een scheutje melk toe en roer het goed door. Voeg vloeibare honing aan het mengsel toe en roer het goed. Smeer je gezicht in met het mengsel en haal het masker er na dertig minuten weer af.

3. Voetenbadje met mint

Bevordert de  bloedcirculatie en vermindert stijfheid. Mint is dé natuurlijke oppepper, maar rozemarijn en eucalyptus zijn ook fijne kruiden die zorgen voor frisheid. Je kunt ze in olievorm kopen en een paar druppels toevoegen aan warm water. Laat je voeten zo'n vijftien minuten genieten.

4. Komkommer voor frisse ogen

Heb je opgezwollen ogen, dan kunnen dunne plakjes komkommer helpen:dit vermindert namelijk de zwelling. Laat de schijfjes ongeveer tien minuten op je ogen liggen.

Make-up voor een stralende huid

Wil je een stralende, glanzende en zachte huid, dan kan make-up je een handje helpen. Met een paar eenvoudige producten kun je je gezicht weer laten stralen. En het kost je maar een paar minuten per dag. Deze verzorgingsproducten mogen niet ontbreken in je badkamerkast.

1. Water

Oké, dit hoeft niet in de kast te staan, want het komt uit de kraan. Maar was je gezicht elke ochtend en avond met water. Lekker verfrissend!

2. Foundation

De juiste kleur is hierbij het belangrijkste; vraag dus advies. Vervolgens breng je het aan met een zachte, ronddraaiende beweging die tussen vegen en deppen in zit.

3. Roze blusher

Voor een  natuurlijke kleur, zoals je die krijgt van een wandeling in de buitenlucht, kun je blusher gebruiken. Roze staat bijna iedereen goed en geeft een gezonde blos.

4. Lippenstift

Kies een kleur die gelijk is aan je lipkleur en gebruik die eventueel gemengd met vaseline. Zo voeg je ook kleur toe aan je gezicht.

Natuurlijk kun je deze vier producten aanvullen met mascara, wenkbrauwpotlood, eyeliner of oogschaduw.

Waarom zorgt reuma voor vermoeidheid?

Moeheid kun je het best beschrijven als een gebrek aan energie. We kunnen zowel lichamelijk moe worden, als moe in ons 'hoofd' na bijvoorbeeld een dag werken. Waarom we moe worden, weten we niet precies. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de energievoorraad van ons lichaam. Wanneer we moe zijn, rusten we uit of gaan we slapen. Op dat moment besparen we het gebruik van energie, bouwen we de voorraad energie op en wordt eventuele schade aan cellen hersteld. Moe kun je ook worden door slaapgebrek en stress, door wandelen of sporten.

Chronische ontsteking

Bij reuma is vermoeidheid niet tijdelijk en geeft het al helemaal geen hè-hè-ik-voel-me-lekker-moe-gevoel. Rust nemen of slapen helpt in dit geval niet of onvoldoende. Bij reuma is er sprake van een chronische ontsteking en wordt er continu een signaal afgegeven om te herstellen. Dat is niet nuttig meer; bij een open wond gebeurt dit ook, maar tijdelijk.
Het is nog niet exact duidelijk wat de oorzaak is van vermoeidheid bij reuma. Er spelen sowieso verschillende factoren een rol, zoals ziekteactiviteit, slechte nachtrust door pijn, minder bewegen door pijn en het gebruik van medicijnen.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 01-10-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Elke maand tips van Mieke over reuma en pijnlijke gewrichten?

tip

Gratis tips ontvangen over leven met reuma

Inschrijven >