Wist je dat… Mannen ook in de overgang komen?

Andropauze of penopauze: man in de menopauze

Overgang | Prostaat

Man in de overgang: wat is de andropauze of penopauze?

Als mannen ouder worden, neemt het testosterongehalte langzaam af. Testosteron heeft o.a. invloed op de hersenen, het libido, immuunsysteem, erectiekracht, botten en spieren. Het speelt dus een belangrijke rol in het goed functioneren van het lichaam van de man. Vanaf het 40e levensjaar daalt de productie van testosteron. Lang niet zo snel als de oestrogeen- en progesterondaling bij de vrouw tijdens de overgang, maar toch kunnen mannen hier ook wat van merken.
Bij mannen in de overgang zijn de symptomen wat subtieler. Ze vallen wat minder op. De veranderingen in de hormoonspiegel gaan geleidelijker aan. Opvliegers, zweetaanvallen, minder zin in seks, verminderd libido, minder energie, een lusteloos gevoel zijn verschijnselen die erbij horen en die vrouwen ook ervaren. Bij een man worden deze klachten vaak niet in verband gebracht met een lager testosterongehalte.

Wat zijn de symptomen van een man in de overgang?

Denk aan de volgende verschijnselen die optreden als een man in de overgang komt:

 • opvliegers, zweetaanvallen;
 • een lager libido;
 • verminderde spierkracht of uithoudingsvermogen;
 • humeurigheid;
 • brozere botten / botontkalking;
 • bloedarmoede;
 • lusteloosheid, vermoeidheid
 • naast de daling van testosteron, stijgt tegelijkertijd de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen licht. Gevolg: vet stapelt zich meer op rond de buik en heupen. Kijk, daar komt het bekende ouderdomsbuikje vandaan!

Kan een man in de overgang ook opvliegers krijgen?

Ja, mannen kunnen in de overgang ook opvliegers krijgen. Ze gaan meer zweten, krijgen hitte-aanvallen.

Wat te doen aan de overgangsklachten bij mannen?

De huisarts kan onderzoek naar jouw overgangsklachten doen. Als de diagnose "overgang" wordt gesteld, dan kan de huisarts eventueel medicatie geven voor het testosterontekort. Heb je het vermoeden dat je in de overgang bent, neem dan contact op met je huisarts om dit te bespreken. Wees echter ook kritisch en bedenk dat je door gezond te leven ook stappen kunt zetten.

Onze tips:

 • stop met roken;
 • let op je gewicht;
 • let op je voeding. Eet gevarieerd. Veel groenten, maar ook vlees en vette vis!
 • doe aan krachttraining. Sport stimuleert de productie van testosteron.

Tip voor man in de overgang: ga sporten, doe aan krachttraining

Krachttraining... Twee keer per week een intensief programma van een half uur is prima. Bootcamp-achtige oefeningen zijn goed. Ga geen marathon lopen en doe niet aan bodybuilding, dat is overdreven, maar doe spieropbouwende oefeningen. Kijk hier voor filmpjes met goede oefeningen voor spieropbouw!

Op welke leeftijd kan een man in de overgang komen?

Het testosterongehalte daalt bij een man vanaf zijn 45e jaar geleidelijk aan. Dat is een normaal proces dat hoort bij het ouder worden van de man. Slechts sommige mannen "op leeftijd" krijgen ook daadwerkelijk overgangsklachten en en ervaren de symptomen als een probleem. Ongeveer 12% van de mannen tussen de 40 en 70 jaar krijgt klachten zoals opvliegers door het tekort aan testosteron (Bron: andros).

Ander bijkomend verschijnsel in de overgang: de prostaatvergroting

Naast de daling in testosteron treedt er vanaf het 45e jaar ook een ander lichamelijke verandering bij de man op: de prostaat gaat groeien. Een heel normaal verschijnsel, waar één op de twee mannen op 50-jarige leeftijd mee te maken krijgt. Ze kunnen minder goed plassen, omdat de groei van de prostaat de plasbuis kan dichtdrukken. Gevolg:

 • een zwakke straal;
 • nadruppelen;
 • vaak moeten plassen (en dan vooral ’s nachts!);
 • moeite met ophouden.

Doe de prostaattest

Herkenbaar? Vul de prostaattest eens in.

Of lees verder: Prostaat-special.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 16-06-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >