Koortslip behandelen doe je met deze 8 tips!

Hoe kan je een koortslip behandelen en voorkomen?

Voeding | Weerstand

Wat is een koortslip eigenlijk? De symptomen van een herpes-lip

Eerst even wat theorie:-) Een koortslip is in principe een vrij onschuldige huidaandoening, die zoals gezegd veroorzaakt wordt door een virus. Meestal verdwijnt een koortslip vanzelf, maar toch kan een koortslip heel vervelend zijn. De blaasjes voelen immers pijnlijk aan en zijn bovendien niet mooi om te zien. Vanwege de besmettelijkheid is een koortslip wel erg vervelend; jij wilt niet degene zijn die andermans baby heeft besmet bijvoorbeeld! Lees hier meer over de besmettelijkheid van een koortslip. Koortsblaasjes komen vrijwel altijd voor rond de rand van de lippen, vandaar de benaming ‘koortslip’. Een koortslip kan ook bij de neus, wangen en ogen voorkomen. De komst van koortsblaasjes kun je herkennen door de volgende symptomen die elkaar opvolgen:

 • een tintelend, jeukerig of branderig gevoel ter hoogte van de lippen;
 • één tot twee dagen later zie je een rode vlek verschijnen die snel daarna bedekt wordt met kleine vochtblaasjes;
 • de blaasjes veroorzaken jeuk, een branderig gevoel en pijn;
 • vervolgens barsten de blaasjes open en ontstaan er kleine zweertjes;
 • die zweertjes drogen geleidelijk uit, waarna een korstje gevormd wordt dat nadien verdwijnt zonder littekens achter te laten.

Hoe ziet een koortslip eruit?

Een beginnende koortslip is bij de één te herkennen aan een tintelend en branderig gevoel. Bij de ander is het juist een jeukende lip of een gevoelloze lip. Een uitbraak van het virus voel je gebeuren, dat zijn de tintelingen. Soms kan het wel een week duren voordat je echt blaasjes gaat vertonen met het heldere vocht erin.

koortslip-behandelen-10-tips-herpes-simplex

Wat te doen bij een koortslip? Koortslip behandeling: de 8 beste tips!

Wil je een koortslip behandelen, dan is het heel belangrijk om goed te weten wat wel en wat niet te doen. Ook is het heel goed om je bewust te zijn dat je een koortslip beter kunt voorkomen dan genezen. Mijn tips bij een koortslip zijn dan ook niet alleen behandel-tips, maar ook tips over het voorkomen ervan. De meeste mensen die gevoelig zijn voor het krijgen van een koortslip, krijgen 2 à 3 keer per jaar een koortslip. Wil je je koortslip behandelen, lees mijn 8 tips dan zorgvuldig door!

Behandeling koortslip: do's en don'tsSinaasappel

 1. met stip op 1! Zorg voor een goede weerstand, vooral als je de eerste tintelingen voelt. Dan alle hens aan dek! Heb je een verminderde weerstand en daardoor een koortslip? Zorg dan voor je immuunsysteem en werk aan je weerstand;
 2. gebruik extra vitamine C voor een goede weerstand;
 3. vermijd felle zon, want veel zonlicht kan een koortslip uitlokken. Gebruik dan ook een lippenbalsem met een zonnefactor;
 4. probeer eens lichttherapie bij een koortslip;
 5. zorg voor een goede hygiëne en kom niet met je handen aan je koortslip! Een koortslip is extreem besmettelijk -tot de volledige genezing ben je besmettelijk- dus kijk uit met je ogen bijvoorbeeld als je net je koortslip hebt aangeraakt. Niet krabben. Ook is orale seks echt niet slim en doe voorzichtig met make-up;
 6. wat praktischer: zorg voor een nieuwe tandenborstel als je een koortslip hebt gehad en deel je bestek niet!
 7. eet meer producten met lysine. Lysine is een essentieel aminozuur, dat te vinden is in voedingsmiddelen die een bron zijn van eiwitten zoals kip, rund- en lamsvlees, kaas, eieren, sojabonen, avocado, mango, abrikozen, vijgen, peren, appels en tomaten;
 8. smeer wat tandpasta op je koortslip. Tandpasta is natuurlijk geen koortslipcrème, maar de koortslip zal een beetje uitdrogen. Gebruik bij het aanbrengen altijd een wattenstaafje! Uiteindelijk blijft mijn eerste tip wel het belangrijkst: zorg voor een ijzersterkte weerstand.

Koortslip genezen

Er zijn helaas geen medicijnen die een koortslip voorgoed kunnen genezen. Je draagt het virus je hele leven mee en heb je eenmaal een koortslip gehad, dan zul je er niet van kunnen genezen. Helaas! Misschien wil je wel weten hoe snel een koortslip normaliter geneest en herstelt? Een koortslip gaat in principe binnen 2 weken over. Het herstel van de koortsuitslag kenmerkt zich door het indrogen van de met vocht gevulde blaasjes. Zijn de koortsblaasjes ingedroogd, dan ben je ook niet meer besmettelijk.

Meer weten over wat te doen bij een koortslip?

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 16-06-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >