Hoe ongezond is gezond?

We zijn ons meer en meer bewust van de voordelen van gezonde voeding. Het is goed voor je gezondheid én voor je lijn. In de supermarkt ga je dan ook doordacht te werk: niet zomaar van alles in je karretje gooien, maar eerst nadenken of het wel goed is voor je. Jammer genoeg is dat niet altijd zo simpel. In een wereld die bol staat van ongezonde producten, is het soms moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Zeker als ongezonde producten ook nog gaan claimen dat ze wél gezond zijn. Tijd om de puntjes op de i te zetten!

Roomboter, margarine of halvarine?

Roomboter (ook wel ‘echte boter’) wordt aanzien als een echte dikmaker omdat het zo rijk is aan vetten. Velen grijpen dan ook dankbaar naar de margarine of halvarine: perfect om op gezonde wijze je boterhammetjes extra lekker te maken! Alleen… margarine en halvarine zijn helemaal niet zo gezond. Zij bevatten namelijk transvetten: de meest ongezonde vetsoort. Roomboter daarentegen bevat goede vetten waardoor het wél een gezonde keuze is. Om te bakken is kokosolie natuurlijk ook een topper! In-welke-voeding-zit-magnesium-magnesiumtekort-kokosolie-roomboter

Light- en 0%-producten

‘0% vet! Light! Suikervrij!’ Je kent de slogans wel op verpakkingen. Waarschijnlijk heb jij je er ook al eens door laten misleiden. Niet onbegrijpelijk: volgens de verpakking kan je namelijk genieten van je favoriete lekkers, zonder schuldgevoelens. Helaas: als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Ook in dit geval. Wat het product namelijk mist aan bijvoorbeeld vet, maakt de producent goed door het toevoegen van andere schadelijke dikmakers. Een product met minder vet, bevat bijvoorbeeld veel meer suiker.

Fruityoghurt

Klinkt wederom veelbelovend: twee gezonde dingen (yoghurt en fruit) samen in één potje. Kan niet slecht zijn, toch?! Fruityoghurt bevat echter heel weinig fruit en zeer veel suiker om het een lekkere smaak te geven. In één potje kersenyoghurt wordt bijvoorbeeld vaak niet eens één hele kers verwerkt. Iets meer werk, maar wel écht gezond is zelfgemaakte fruityoghurt: doe wat Griekse* yoghurt in een kommetje en versnijd er wat vers fruit bij.
* Tip: bij het kopen van Griekse yoghurt moet je goed opletten. Staat er op de verpakking ‘greek style’? Dan proberen slimme marketeers je te misleiden. Enkel echte Griekse yoghurt is gezond. Lees altijd goed het etiket na!

Muesli

Een gezond ontbijt is de perfecte start van je dag. Tegenwoordig is muesli erg hip, want gemakkelijk en gezond. Of zo lijkt het toch. Knapperige muesli uit de supermarkt is vaak calorierijk, heeft een hoog vetgehalte en bevat heel veel suiker. Lekker? Jazeker! Gezond? Niet echt… Tip: Maak liever zelf een voorraadje muesli op basis van havermoutvlokken, zonnebloempitten, wat gedroogde vruchten en macademianoten. Doe er ’s ochtends een beetje van in een kommetje samen met wat melk of Griekse yoghurt en smullen maar!

Energie- en granenrepen

Energie- en granenrepen zijn erg handig als je weinig tijd hebt. Je keilt er ’s ochtends eentje in je handtas en onderweg of op kantoor peuzel je hem snel op. Helaas zijn ze wederom niet erg gezond. Ze bevatten meestal erg veel suiker en vetten. Veel van die repen bevatten maar liefst 500 calorieën! Een gezond alternatief zijn zelfgemaakte mueslirepen.

Vruchtensappen

“Doe mij maar een gezond glas vruchtensap i.p.v. al die ongezonde frisdrank!” Zo redeneren velen onder ons. Vruchtensappen zijn echter even ongezond als frisdrank. Ze bevatten namelijk zeer veel suiker en andere schadelijke toevoegingen. Kan je echt niet zonder een glaasje fruitsap af en toe? Pers dan zelf enkele sinaasappels uit. Let wel op: door de grote hoeveelheid fructose kan je last krijgen van een schommelende suikerspiegel met een hongergevoel tot gevolg. Geniet er dus van, maar met mate! Water is en blijft de beste keuze.

Kant-en-klare smoothies en salades

In de supermarkt staan ze mooi te blinken op de groenten- en fruitafdeling. Daardoor lijken ze écht gezond, want in die afdeling vind je toch enkel gezonde, verse producten?! Ze gaan dan ook vlot over de toonbank. De smoothies lijken het ideale tussendoortje en de salades zijn de perfecte, gezonde lunch. Jammer genoeg zijn ze helemaal niet zo gezond. De salades bevatten vaak toevoegingen die het geheel erg calorierijk maken, zoals broodkorstjes en pasta. De vette dressings bevatten daarnaast veel e-nummers. De smoothies zijn dan weer erg suikerrijk. Je kan beter zelf een salade bereiden met een gezonde dressing erbij van olie en azijn. Een goede smoothie wordt samengesteld op basis van doelbewust gekozen ingrediënten die je hongergevoel stillen en ervoor zorgen dat het een gezonde maaltijdvervanger is. Inderdaad: maaltijdvervanger. Een smoothie die correct is samengesteld, op basis van groenten en een gezonde vetstof zoals kokosolie, is namelijk geen tussendoortje maar een volwaardige maaltijd. Hoe je een gezonde en lekkere smoothie maakt, lees je hier.

Lees steeds goed het etiket

Uiteraard bestaan er nog veel meer voedingsmiddelen die op het eerste gezicht gezond lijken, maar dat in realiteit niet zijn. Lees daarom altijd goed het etiket na, alvorens je iets koopt. Ook handig? Voedingswaren zonder etiket zijn in principe altijd een gezonde keuze. Denk maar aan groenten en fruit! Lees hier meer over etiket-lezen!

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 07-08-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >