De zoete aardappel: 5 gezonde recepten met bataat

Zo gezond is de zoete aardappel

De zoete aardappel zit boordevol belangrijke vitaminen en mineralen zoals betacaroteen ijzer, natrium, vitamine A en C. Ook bevat het glutathion, een sterke antioxidant en ontgifter. Daarbij zijn de bataten erg licht voor de lijn. Ondanks dat de naam een beetje misleidend klinkt, bevat de zoete aardappel maar 4 gram aan natuurlijke suikers. Daarbij heeft deze aardappel een relatief lage glycemische index. Dit betekent dat ons lichaam de zoete aardappel langzaam verteert en voedingsstoffen langzaam worden opgenomen. Je zult dus merken dat je langer verzadigd bent na een maaltijd met zoete aardappel. Dus…wat eet jij vanavond?

Sweet & Spicy Salad

gezond-recept-1-zoete-aardappel-bataat-salade-Sweet-Spicy-Salad

Salade van zoete aardappel, oerbiet, kleurige peen, witte kaas en pittige waterkers

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 zoete aardappels
  • 1 oerbiet of 2 grote hollandse rode bieten
  • 3 kleine kleurrijke peen: gele, paarse en een oranje
  • 1 eetlepel verse rozemarijn, gehakt
  • 150 gram Feta
  • 1 bosje waterkers
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 1 theelepel fijne mosterd
  • 1 theelepel heldere honing
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels (soja)olie om in te bakken
  • Zeezout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Schil de peentjes en snijd ze in 6-8 gelijke parten. Bij de dikkere penen snijd je de kern eruit. Was de zoete aardappel en snij ze in balken van 1x1cm dik.
  2. Bak de zoete aardappel in de sojaolie mooi goudbruin en bak ook de peentjes mee tot ze gaar zijn. Breng ze direct op smaak met wat zout en gehakte rozemarijn. Laat ze iets afkoelen.
  3. Meng voor de honing-mosterdvinaigrette de mosterd, honing, citroensap en olijfolie en klop alles door elkaar in een kom. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Was de waterkers en pluk de topjes eruit en houd apart. Lek de kaas uit en dep deze droog.
  5. Schik de aardappels en de peen op een schaal en brokkel de kaas erover.
  6. Verdeel de topjes van de waterkers erover en sprenkel de dressing erover.

Oranjesoep

gezond-recept-2-zoete-aardappel-bataat-soep Soep van zoete aardappel met basilicum en geroosterde paprika

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 zoete aardappelen
  • 4 eetlepel olijfolie
  • 2 uitjes, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 750 ml kippen- of groentebouillon
  • 3 rode paprika’s of geroosterde paprika’s uit een potje
  • 2 eetlepels gehakte verse basilicum
  • ½ theelepel Piment d’espelette poeder of sambal

Bereiding

  1. Schil de zoete aardappelen en snij deze in blokjes.
  2. Verhit een eetlepel olie in een pan en fruit daarin de helft van de ui en knoflook tot de ui glazig is. Voeg de zoete aardappelen en vervolgens 2/3 van de bouillon toe.
  3. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken, of tot de aardappelstukjes zacht zijn. Rooster de paprika’s geheel zwart boven de grootse gasvlam (houd ze vast met een metalen tang). Of rooster ze in de oven op 250 graden. Laat ze iets afkoelen, pel het velletje eraf en snijd ze in stukken. Je kunt ook gegrilde paprika’s uit een pot gebruiken.
  4. Verhit in een andere pan een eetlepel olie en fruit daarin de overige ui en knoflook zacht. Voeg de paprika en vervolgens de overige bouillon toe. Breng aan de kook en laat afgedekt 10 minuten zachtjes doorkoken.
  5. Pureer nu beide soepen glad en zeef ze eventueel. Meng de basilicum met 2 eetlepels olijfolie en een snufje zout.
  6. Schenk eerst de zoete-aardappelsoep in een kom en schenk vervolgens de paprikasoep erbij. Voor een mooi effect, kun je er figuren in trekken met een lepel. Sprenkel vervolgens het basilicum-oliemengsel erover. En een beetje pimentpoeder of sambal voor de kick!

Sweet potato smoothie

gezond-recept-3-zoete-aardappel-bataat-smoothie

Ingrediënten (1 liter)

  • 2 zoete aardappelen
  • 3 citroenen
  • 2 rijpe mango’s
  • 5 dl Biologische yoghurt
  • fijne tafelsuiker of honing

Bereiding

  1. Pof de aardappelen in aluminiumfolie 50min op 200 graden gaar en laat afkoelen.
  2. Haal de aardappelen uit de schil en snijd in stukken. Schil de mango, snijd deze in blokjes en pers de citroenen uit.
  3. Blender alle ingrediënten tot een gladde smoothie.
  4. Wanneer je de smoothie te dik vindt, slap deze dan af met een beetje vruchtensap.
  5. Naar smaak zou je de smoothie iets zoeter kunnen maken met suiker of een beetje honing.

Zoete aardappel frieten deluxe

gezond-recept-4-patat-friet-zoete-aardappel-bataat Geroosterde zoete aardappel met honing, chily flakes, rozemarijn en citroen

Ingrediënten (2 personen)

  • 3 zoete aardappelen
  • 2 theelepels chilivlokken of een rode peper
  • 1 citroen, schil in dunne reepjes
  • 3 takjes rozemarijn
  • 4 eetlepels honing
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • zeezout naar smaak

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de zoete aardappel en snij hem in partjes. Schillen is niet nodig!
  3. Neem een dunschiller en schil daarmee de citroen. Snij vervolgens de schil in kleine reepjes. Ris de rozemarijn van de takjes en hak deze fijn.
  4. Meng alle ingrediënten in een schaal.
  5. Vet een bakplaat licht in of gebruik bakpapier en leg daarop de partjes zoete aardappel.
  6. Bak ze in ongeveer 40 minuten gaar in de oven.

Crème brûlée van zoete aardappel, citroen en rode peper

Ingrediënten (4 personen)

  • 100 gram zoete aardappelpuree (1 zoete aardappel)
  • 250 ml slagroom
  • 70 gram rietsuiker
  • 6 eidooiers van grote eieren
  • 1 vanillestokje door de lengte, merg eruit schrapen.
  • 1 citroen, alleen de rasp
  • ¼ rode peper, zonder zaad

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Zet de crème brulée bakjes alvast in een ovenslede/ovenschaal gevuld met een laagje water.
  3. Verwarm de slagroom, suiker, rode peper en vanille merg en laat even trekken. Niet aan de kook brengen!
  4. Sla in een kom de eierdooiers los met een garde en voeg een beetje warme room toe, maak gebruik van een zeefje zodat er geen klontjes in komen. Voeg de citroenrasp toe.
  5. Voeg daarna de rest van de warme room toe samen met de aardappelpuree.
  6. Meng het mengsel voorzichtig goed door elkaar.
  7. Vul nu de crème brulee bakjes en plaats die in een ovenschaal die je af vult met water tot 1 cm. onder de rand van de bakjes.
  8. Zet de ovenschaal ongeveer 50minuten in de oven tot de massa geheel stevig is. Laat ze afkoelen en zet ze daarna in de koelkast.
  9. Brand ze a- la-minute door er een eetlepel rietsuiker op te strooien, een draai ze even rond zodat het laagje suiker gelijkmatig verdeeld is. Karamelliseer daarna de suiker met een gasbrander of een crème brulee brander.

Meer recepten met zoete aardappel in de hoofdrol?

http://sweetpotatoes.eu/nl/recepten/

Laatste wijziging op deze pagina: 10-07-2018

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Win een overnachting in de A.Vogel tuinen!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >