De 10 beste tips voor een goede darmflora

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Een baby in de baarmoeder heeft een steriele darm zonder bacteriën. Doordat het tijdens de bevalling in contact komt met bacteriën uit de vagina en soms ook ontlasting van de moeder wordt de eerste aanzet gegeven voor de opbouw van een darmflora. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die met een keizersnede geboren zijn, een afwijkende darmflora hebben en vatbaarder zijn voor infecties.

Samenstelling van de darmflora

We hebben in onze darmen meer bacteriën dan dat we cellen hebben in ons lichaam. Het zijn er zo’n 100 biljoen, verdeeld over een paar honderd verschillende soorten bacteriën. In je darmen leven zowel ‘goede’ als ‘slechte’ bacteriën naast elkaar, ook vind je er verschillende soorten schimmels zoals bijvoorbeeld de Candidaschimmel. Balans tussen alle bevolkingsgroepen is hier het toverwoord. Wanneer slechte bacteriën de overhand krijgen kunnen allerlei klachten ontstaan. Zo worden bepaalde soorten diarree veroorzaakt door de bacterie Clostridium.

Functies darmflora

De goede bacteriën vervullen heel belangrijke functies; zo ondersteunen ze je immuunsysteem door te communiceren met de immuuncellen in de darm. Ook helpen ze je bij de voedselvertering door te zorgen dat het eten wat je eet wordt omgezet in stoffen die je makkelijk kan opnemen. Dit komt een regelmatige stoelgang ten goede. Verder maken ze vitaminen aan zoals vitamine B1, B6, B12, foliumzuur, biotine en vitamine K. Ook bepaalde soorten vetzuren die als voeding dienen voor je darmwand, worden door de bacteriën aangemaakt. Tevens kunnen ze helpen voedselallergiën te verminderen. De ‘slechte’ bacteriën en schimmels worden onder de duim gehouden, doordat de ‘good guys’ de zuurgraad in de darm laag houden. Best indrukwekkend toch? De balans in de darmflora kan door antibioticabehandelingen, infecties, stress en andere factoren flink verstoord worden.

Wees daarom een goede huisbaas en verbeter je darmflora met de volgende 10 tips:

  1. Eet meer groente en fruit De oplosbare vezels in groente en fruit zijn een voedingsbron voor de goede bacteriën in de darm. Ze kunnen deze fermenteren en omzetten in goede stoffen. Vooral artisjok, banaan, ui, asperge, prei, aardpeer en schorseneer zijn rijk aan inuline, ook wel een prebioticum genoemd.
  2. Vermijd suiker Suiker kan dienen als voeding voor slechte bacteriën en schimmels en bevordert de groei daarvan. Eet alleen natuurlijke suikers uit groenten en fruit en vermijd suikerrijke drankjes, koek en snoep. Ook witmeelproducten als spaghetti, macaroni en wit brood worden makkelijk in suikers omgezet.
  3. Eet gefermenteerde producten Melkwei, zuurkool, brooddrank, gefermenteerde groentesappen, karnemelk, yoghurt, Biogarde, natuurdesembrood, miso, tamari, shoyu, tempé en kombucha bevatten alle goede bacteriën die helpen bij de spijsvertering.
  4. Neem alleen antibiotica als het echt niet anders kan Antibiotica doodt schadelijke bacteriën in het lichaam, maar ook de goede bacteriën in de darm. Na een kuur is de darmflora ernstig aangetast, waardoor de weerstand laag is. Zo is de kans op infecties na een antibioticakuur groter. Overleg altijd met de arts of een kuur strikt noodzakelijk is.
  5. Vermijd stress Langdurige stress heeft een negatief effect op de darmflora. Als je veel stress hebt zoek dan naar manieren om dit op te lossen. Slaap goed, eet zo groen en onbewerkt mogelijk, doe aan lichaamsbeweging en zoek naar activiteiten die je helpen opladen.
  6. Overdrijf hygiëne niet Als je in een vieze omgeving bent is het natuurlijk goed om je handen te wassen. Denk aan openbare toiletten of na het reizen in het openbaar vervoer. Zo vermijd je dat schadelijke bacteriën en parasieten je lichaam inkomen. Maar natuurlijk ‘vuil’ zoals aarde bevat ook bacteriën die een beschadigde darmflora kunnen helpen herstellen. Werk je dus een dagje in de tuin, dan is het helemaal niet erg om met ongewassen handen je maaltijd te nuttigen.
  7. Eet volop kruiden en specerijen Op de oppervlakte van veel kruiden en specerijen leven goede bacteriën die je darmflora kan gebruiken. Bovendien zijn ze lekker en bevatten ze veel anti-oxidanten die je lichaamscellen beschermen tegen schade.
  8. Slik je tandpasta niet door en rook niet Fluor in tandpasta, maar ook chloor in kraanwater en andere zware metalen zoals cadmium uit sigarettenrook hebben een schadelijk effect op de darmflora.
  9. Neem na een antibioticakuur een goed probioticum Zoals je al kon lezen hebben antibiotica een desastreus effect op de darmflora. Om je weerstand daarna op te bouwen is het aan te raden een kuur van een maand of langer te doen met een goed probioticum. Kies voor een poeder of capsules. Deze zijn zo samengesteld dat de bacteriën die erin zitten de weg naar je darmen heelhuids halen. Ze moeten bestand zijn tegen maagzuur en galzouten. De zuiveldrankjes met bacteriën bevatten veel suiker wat de groei van slechte bacteriën bevordert. Vaak blijven ze ook te lang in de maag zitten, waardoor de bacteriën worden aangetast door het maagzuur en er nog maar weinig in je darm terecht komen. Wil je je darmflora na een antibioticakuur herstellen? Neem dan een probioticakuur van minimaal een maand.
  10. Laat bij langdurige klachten een ontlastingsonderzoek doen Heb je langdurig last van je darmen dan kan het raadzaam zijn een ontlastingsonderzoek te laten doen. De uitkomst laat een precies beeld zien van welke bacteriestammen er wellicht teveel of te weinig aanwezig zijn en hoe het gesteld is met de schimmels in je darmen. Met de uitslag kan je een heel gerichte therapie volgen.

Laatste wijziging op deze pagina: 05-10-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >