Brandend maagzuur?

Dit zijn kruiden om te vermijden

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Pepers

Pepers, ook wel Spaanse pepers of chilipepers genoemd, zijn er in veel vormen en kleuren. Ze lijken op paprika's, maar hebben een veel scherpere smaak. De meeste pepers bevatten de stof capsaïcine, die mogelijk de spijsvertering kan vertragen. Het voedsel wat je eet kan hierdoor langer in je maag zitten, wat een risico kan geven op zuurbranden. Vaak is de slokdarm door brandend maagzuur ook al geïrriteerd en dit soort pepers maken de irritatie dan nog erger. Als je zure oprispingen wilt vermijden kun je sambal dus beter even laten staan ;-)

Mosterd

Mosterd wordt gemaakt van gemalen mosterdzaden gemengd met azijn, water en zout. Het heeft een scherpe smaak en wordt vaak gegeten bij vette etenswaren zoals een bitterbal, rookworst en kazen, met als doel de spijsvertering te bevorderen. Maar doordat mosterd zo scherp is, kan het een slokdarm die al is aangetast door maagzuur verder irriteren en dat voel je meteen.

Nootmuskaat

Nootmuskaat heeft een heel specifieke smaak die zich niet makkelijk laat omschrijven. De meeste mensen strooien het over de boontjes en bloemkool. In de 16e eeuw was nootmuskaat een heel bijzonder en duur specerij waar letterlijk om gevochten werd. Speelt je maag vaak op, dan kun je nootmuskaat door zijn sterke smaak beter laten staan.

Kerrie

Kerrie is een mengsel van specerijen afkomstig uit India. De samenstelling is telkens weer anders maar vaak zit er gember, kardemom, koriander, komijn, kruidnagel, kurkuma en zwarte peper in. Een gerecht wat bereid is met kerrie noem je een curry. Niet elke curry is even sterk, maar door zijn scherpe smaak kun je er voor je maag beter voorzichtig mee zijn.

Kappertjes

Een kappertje is een kleine ongeopende bloemknop van de kappertjesplant. Kappertjes zijn groen en hebben een fris-zure smaak. Ze worden vaak toegevoegd aan gerechten met vis en ei. Kappertjes worden ingelegd in zout water of azijn en je raadt het al, dat is nou niet echt prettig voor een geïrriteerde slokdarm.

Wil je meer weten over je spijsvertering en hoe je deze kunt ondersteunen? Lees dan ons dossier spijsvertering. Daar lees je bijvoorbeeld hoe je spijsvertering nou eigenlijk in elkaar steekt, wat veel voorkomende klachten zijn (brandend maagzuur bijvoorbeeld!).

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 14-09-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >