Vrouwen met reumatoïde artritis (RA) doen er langer over om zwanger te worden dan gezonde vrouwen. Dat concludeerde het Erasmus MC na bestudering van ruim 300 jonge vrouwen met RA. Hoe zit dat? Geldt dit ook voor andere vormen van reuma? En wat als je een kinderwens hebt?
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen waarom vrouwen met RA lastiger in verwachting raken dan andere vrouwen. Ondanks dat je zou verwachten dat de reden vooral medisch is, is dat niet per se zo. Het start al met de behoefte aan seks: vooral in periodes waarin de ziekte actief is, als je bijvoorbeeld veel last hebt van pijn, stijfheid of vermoeidheid, neemt de behoefte om te vrijen met je partner af. Logisch dat ook een kinderwens dan minder snel vervuld zal worden.
Er zijn ook lichamelijke en medische redenen waarom RA een zwangerschap in de weg staat, laat onderzoek van Erasmus MC zien. De onderzoekers volgden een groep van driehonderd jonge vrouwen met RA. Bij vrouwen met veel actieve RA neemt een bepaald hormoon sneller af dan bij vrouwen zonder deze vorm van reuma. Het hormoon waar het om draait is het anti-Müllers hormoon, een hormoon dat een rol speelt bij de rijping van eicellen. Bij vrouwen met RA zal dit hormoon eerder afnemen, hun eierstokken raken dus sneller verouderd. Dit kan ook verklaren waarom vrouwen met RA eerder in de overgang komen en waarom het juist goed is op tijd na te denken over gezinsuitbreiding.
Ook het chronisch gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's) en prednison in doses van meer dan 7,5 milligram per dag kan een negatieve invloed hebben op de snelheid waarmee vrouwen met RA zwanger raken. Het zijn medicijnen die veel mensen met reuma slikken.
Vrouwen met RA doen er gemiddeld zes maanden over om zwanger te raken. Bij 40% van de vrouwen duurt het langer dan een jaar. Vrouwen die geen RA hebben, zijn gemiddeld na drie maanden zwanger.
Daarnaast geldt in het algemeen dat één op de tien paren, met of zonder een reumatische aandoening, geen kinderen kan krijgen door onvruchtbaarheid van één of beide partners.
Zeker! Het hebben van reuma vormt in de meeste gevallen geen belemmering om kinderen te krijgen. De meeste zwangerschappen en bevallingen verlopen normaal en zijn te vergelijken met die van vrouwen zonder reuma. Reuma hoeft dus geen probleem te vormen als je een kinderwens hebt. Maar uit het onderzoek van het Erasmus MC blijkt wel dat het goed is op tijd aan de bel te trekken als zwanger worden niet lukt.
Bespreek je kinderwens tijdig met de reumatoloog. De arts kan dan namelijk een behandeling instellen met medicijnen die veilig zijn tijdens de zwangerschap, zonder gebruik te maken van NSAID's en prednison in doses van meer dan 7,5 milligram per dag. Uit eerdere studies blijkt dat er steeds meer medicijnen beschikbaar zijn die veilig tijdens de zwangerschap kunnen worden gebruikt, meldt het Erasmus MC. Bovendien kan de arts uitgebreide uitleg geven voor de zwangerschap en over de ziekteactiviteit.
De meeste reumatische ziekten hebben gelukkig geen invloed op de vruchtbaarheid en mogelijkheid om zwanger te raken. De chronische ontstekingsziekte Systemische Lupus Erythermatodes (SLE) kan hierop een uitzondering vormen. In periodes dat de ziekte actief is, kunnen vrouwen met SLE soms moeilijker zwanger worden.
Laatste wijziging op deze pagina: 04-06-2018
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten