Detoxen is tegenwoordig erg hip. Je kan geen magazine meer openslaan, of er staat weer een nieuwe detoxkuur in. Op zich niets mis mee, want je lichaam is echt gebaat bij de rustpauze die zo’n detox eigenlijk biedt. Belangrijk is wel dat je weet waar je aan begint én dat je het correct doet. Een week lang op sapjes leven is bijvoorbeeld minder aan te raden.
Zeker in de overgang heeft je lichaam echt wel eens behoefte aan een detox. Waar je lichaam zich vroeger via je maandstonden ontdeed van afvalstoffen, kan dat nu niet meer (of toch niet meer op regelmatige basis). Merk je dat je dikker wordt zonder aanwijsbare reden? Cellulitis, wallen of spierpijnen en –krampen krijgt? Ben je moe of is je humeur de laatste tijd echt helemaal onder nul? Dan kan je lijf wel een oppepper gebruiken!
Elke dag opnieuw is je lichaam druk in de weer met het verwerken van alle voeding die je opneemt. De nodige voedingsstoffen worden er uitgehaald en opgenomen door je lichaam. De slechte stoffen? Die moeten afgescheiden worden. Zelfs in optimale omstandigheden worden echter nooit alle afvalstoffen afgevoerd. Zeker als je er een ongezonde levensstijl op nahoudt, te veel zuurvormende voeding eet of als je conditie niet optimaal is, kan je lichaam het nog maar moeilijk bijhouden.
Je lichaam heeft enkele organen waarlangs het afvalstoffen kan uitscheiden. Het gaat hier om:
Velen denken dat ook de ontlasting een manier is van je lichaam om zich van afvalstoffen te ontdoen. Het verschil hierbij is echter dat je ontlasting bestaat uit stoffen die nooit door je lichaam werden opgenomen. Zij zijn enkel door je darmkanaal gepasseerd, waar je lichaam de voedingsstoffen er uithaalde. Je ontlasting is dus eerder een restproduct van de vertering en geen uitscheiding van afvalstoffen.
Aangezien je lichaam het dagelijks zwaar te verduren krijgt, is het erg nuttig om af en toe rust in te lassen. Tijdens een detox ga je bewuster eten om je lichaam die pauze te gunnen. Dat doe je bijvoorbeeld door meer basevormend te eten.
Misschien heb je al eens gehoord van zuren en basen? Deze zitten van nature in je voeding. Het is erg belangrijk dat je zuren-basen steeds in evenwicht blijven en vooral dat je niet te veel zuren eet. Het menselijk lichaam heeft van nature een licht basenoverschot en probeert dat te handhaven. Voeding met basenoverschot past dus uitstekend in een detox.
Welke voedingsmiddelen zijn zuurvormend en welke zijn basevormend?
In de praktijk is het slim om zuurvormende voedingsmiddelen te beperken en in plaats daarvan veel basevormende voedingsmiddelen op het menu te zetten. Eet je te veel zuurvormende voeding? Dan kun je last krijgen van de eerder genoemde klachten.
Sommigen denken dat je tijdens een detox enkel en alleen op sapjes leeft. Toegegeven: het is een optie. Maar aangezien je lichaam in de overgang voldoende energie nodig heeft om alle overgangsverschijnselen op te vangen, is dat nu niet zo een goed idee. Een sapjesdag oké, maar voor een sapjesweek is je lichaam nu echt niet klaar.
Ga liever voor kleinere, lichte en gezonde maaltijden die voldoende basevormend zijn. Je lichaam zal je dankbaar zijn en na een week voel je je als herboren!
Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2021
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten