Kan acupunctuur helpen bij artrose?

6 vragen over deze Chinese behandeling

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Artrose, een aandoening aan het kraakbeen van de gewrichten, komt vooral voor in de heupen en knieën. Maar ook in andere gewrichten, zoals die van de handen, schouders en nek. Bij artrose is er geen behandeling om te genezen. Het gaat vooral om voorlichting, het vermijden van overbelasting, fysiotherapie en medicatie. En dus zoeken mensen verder naar andere mogelijkheden om klachten te verminderen. Eén van die behandelingen is acupunctuur. Zes vragen over deze medische behandeling.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur bestaat al meer dan drieduizend jaar en is geworteld in de Chinese geneeskunde. Volgens deze geneeskunde beïnvloeden lichamelijke, geestelijke en emotionele ontwikkelingen elkaar voortdurend. Een kwaal of aandoening zou dan ook een verstoring zijn van het algehele welzijn. Deze verstoring ontstaat volgens de Chinese geneeskunde, doordat de energiehuishouding van de mens uit balans is. Acupunctuur is dan ook gebaseerd op het idee om evenwicht in het lichaam te creëren en te behouden. Hoe? Door het plaatsen van extreem dunne naalden.

Worden de naalden willekeurig in je lichaam geplaatst?

Hoewel het lijkt alsof een acupuncturist willekeurig naalden plaatst, is dat niet het geval. Door naalden strategisch op het lichaam te plaatsen, kan de acupuncturist de energiestroom beïnvloeden. Hierdoor zou een betere doorstroom en verdeling van energie ontstaan, aldus de Chinese geneeskunde.

Overigens zien veel westerse beoefenaars de acupunctuurpunten als plaatsen waar zenuwen, spieren en bindweefsels gestimuleerd kunnen worden. Deze stimulatie geeft het vrijkomen van natuurlijke pijnstillers, zoals endorfines, een boost en doet de doorbloeding toenemen, wat de voordelen van acupunctuur zou kunnen verklaren. Acupunctuur kent dus verschillende varianten.

Wat is de link met artrose?

Tal van mensen verspreid over de wereld zeggen baat te hebben bij acupunctuur. Deze vorm van geneeskunst zou onder andere hoofdpijn, vermoeidheid en lage rugpijn verhelpen. Sceptici zeggen dat acupunctuur alleen werkt omdat mensen erin geloven, maar daarover later meer.

Hoewel acupunctuur artrose niet kan genezen, zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat acupunctuur lijkt te helpen bij mensen met deze vorm van reuma. Zo zou het vooral symptomen als pijn, stijfheid en ontstekingen kunnen verminderen. Over acupunctuur en pijn is nog het meest bekend. Uit een uitgebreid onderzoek uit 2018, waarin patiënten met chronische pijn werden geanalyseerd, bleek dat acupunctuur beter werkte dan schijn-acupunctuur en normale pijnstillers.

Voor mensen met chronische pijn kan acupunctuur een optie zijn. Daar speelt in mee dat er verder weinig goede behandelingen zijn en dat er aan deze behandeling weinig nadelen kleven, terwijl dat bij medicijnen of operaties wel het geval is. Verminderen je symptomen niet binnen een paar weken? Dan is acupunctuur misschien niet de juiste behandeling voor jou.

Wat zegt de wetenschap?

Het meestal ontbreken van wetenschappelijke onderbouwing is één van de bezwaren tegen alternatieve geneeskunde. Ook als het gaat over acupunctuur is er geen sluitend bewijs dat het wel of niet werkt; uit wetenschappelijke studies komen verschillende uitkomsten naar voren. In Nederland valt acupunctuur dan ook onder de vergoeding 'alternatieve geneeswijzen'. Alternatief, omdat de theoretische achtergrond van acupunctuur (nog) niet met de natuurwetenschappelijke basis van de westerse geneeskunde te vergelijken is.

Wat kun je verwachten?

Ga je naar een acupuncturist, dan zal die je eerst vragen stellen over je symptomen, gedrag en leefstijl. Ook zal hij/zij kijken naar de lichaamsdelen waar het pijn doet. Vervolgens stellen jullie een plan op. De daadwerkelijke acupunctuur bestaat uit het plaatsen van de naalden, naaldmanipulatie en het weer verwijderen van de naalden.

Meestal worden er vijf tot twintig naalden gebruikt. Ze zijn enorm dun, dus je merkt nauwelijks iets. Na de plaatsing zal de acupuncturist de naalden zachtjes bewegen of draaien. Andere, moderne technieken zijn het toedienen van lichte elektrische schokjes of hitte via de naalden. De naalden blijven meestal vijftien tot dertig minuten zitten. Sommige mensen voelen zich relaxt na een behandeling, terwijl anderen zich energiek voelen.

Hoe vind je de juiste acupuncturist?

Overweeg je een behandeling met acupunctuur, dan is het aan te raden om dit eerst met je behandelend arts te overleggen. Stop sowieso nooit zonder overleg met je arts met medicijnen of lopende behandelingen, omdat je met acupunctuur begint En zorg dat je een acupuncturist kiest die is aangesloten bij een beroepsvereniging. Dan weet je in ieder geval zeker dat hij of zij gekwalificeerd is en zich houdt aan hygiëne voorschriften, zoals het gebruik van steriele wegwerpnaalden.

Leven met Reuma

Wil je meer informatie, adviezen, tips en ervaringsverhalen van verschillende mensen met reuma ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Leven met Reuma nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >