Acht tips om koude voeten tegen te gaan

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Tintelende of koude voeten? Je doorbloeding in de benen hebben ermee te maken

Het hart pompt het bloed via de slagaderen naar alle uiteinden van het lichaam. Uiteindelijk vertakken deze slagaderen zich in heel kleine haarvaatjes die de uiterste puntjes van het lichaam van bloed voorzien.
Het bloed levert voeding en zuurstof aan en voert afvalstoffen af. Het bloed zorgt ook voor warmte in de ledematen. Als het bloed op zijn plaats van bestemming is aangekomen en zijn voedingsstoffen en zuurstof heeft afgegeven, voeren de aderen het bloed weer terug naar het hart.
Vanuit de benen is dat is nog niet zo makkelijk want het bloed moet dan tegen de zwaartekracht in terug stromen. De spieren in de benen schieten hierbij te hulp. Elke beweging van de beenspieren zorgt dat er weer een kleine hoeveelheid bloed terugstroomt naar het hart. De aderen in de benen bevatten ook kleppen, zodat het bloed niet makkelijk kan terugstromen. Koude voeten of tintelende voeten kunnen het gevold zijn van een verminderde doorbloeding in de benen.

Mogelijke oorzaken verminderde doorbloeding

  • spataderen
  • roken
  • diabetes
  • hart- en vaatziekten
  • hormonale veranderingen (PMS, overgang)
  • syndroom van Raynaud
  • schildklieraandoeningen

Wanneer je langdurig last hebt van koude voeten is het raadzaam even naar de huisarts te gaan om een eventuele onderliggende oorzaak op te sporen. Voor de ’onschuldige’ koude voeten kun je onderstaande tips goed inzetten.

8 tips tegen koude voeten

1. Beweeg voldoende

Beweging is 1 van de beste remedies tegen koude voeten. Door de spieren van de benen in beweging te zetten, help je de bloedsomloop enorm. Probeer elke dag een half uur te wandelen of een andere sport te beoefenen die je leuk vindt. Neem regelmatig pauzes als je veel bureauwerk doet en maak dan even een loopje. Ook kun je de voeten afwisselend strekken en flexen als je zit.

2. Neem wisselbaden

Wisselbaden zorgen ervoor dat de bloedvaten zich vernauwen en verwijden, zo train je ze als het ware om snel op temperatuurswisselingen te reageren. Voor een wisselbad houd je de voeten twee tot drie minuten in een warm voetbad, daarna twee tot drie seconden in koud water, vervolgens weer in warm, enz. Dit kun je zo'n zes tot acht keer herhalen. Voor de echte diehards kun je ook wisseldouches nemen, hierbij hoef je maar 2 of 3 keer van warm naar koud en terug te gaan. Eindig altijd met koud. Met deze douche ben je gegarandeerd wakker. Wrijf je daarna goed door en je zal merken hoeveel warmte er vrijkomt in je lichaam. Voetenbad bij pijn in de benen

3. Droog borstelen

Door de huid s ’ochtends voor het douchen met een sisal handschoen te ‘borstelen’ verbeter je de doorbloeding. Je zal merken dat je er aangenaam warm van wordt en je krijgt er ook nog eens een poezelig zacht huidje van. Ook bij cellulitis is dit een aanrader. Maak met de sisal handschoen zachte ronddraaiende bewegingen en werk langzaam richting hart. Begin bij je rechterbeen en werk omhoog, doe vervolgens het linkerbeen, en de onderrug. Dan de rechterarm, linkerarm, buik en borst.

4. Eet verwarmende voeding

Als je al kouwelijk bent kun je beter geen dranken nemen die zo uit de koelkast komen, kies liever voor warme kruidenthee. Ook hartige soepen zijn een aanrader om op te warmen, je kunt deze makkelijk in een thermosfles meenemen naar je werk. Sommige kruiden en specerijen werken ook verwarmend, zoals: gember, zwarte peper, kaneel, rozemarijn en cayennepeper. Van gember kun je ook theezetten, door de verse wortel een aantal minuten te koken en dan het water te zeven en op te drinken. gemberthee

5. Draag wollen sokken

Die schaapjes hebben het goed bekeken want wol is ideaal om warmte vast te houden. Met wollen sokken houd je je voeten gegarandeerd veel warmer. De dikkere geitenwollen sokken zijn ideaal voor thuis op de bank, en gelukkig kun je tegenwoordig ook prachtige, dunne draagbare wollen sokken kopen.

6. Zit niet met je benen over elkaar

Door je benen over elkaar te kruisen, belemmer je een goede doorbloeding van de benen.

7. Ga regelmatig naar de sauna

De sauna is een perfecte manier om de doorbloedig te verbeteren en het aangenaam warm te krijgen. Door het afwisselen van warmte en kou stimuleer je de bloedvaten. Op internet zijn voor de meeste sauna’s kortingsbonnen te vinden, zodat je niet de hoofdprijs hoeft te betalen.

8. Masseer de benen en voeten

Door het masseren van de voeten en benen bevorder je de doorbloeding. De olie legt ook een dun isolerend laagje op de huid waardoor er minder warmte verloren gaat. Warm de olie voor de massage even op. Goede oliën om mee te masseren zijn Johannesolie of een basisolie aangevuld met etherische oliën van bijvoorbeeld: rozemarijn, kaneel, zwarte peper, marjolein.

Lees ook: http://www.avogel.nl/blog/vermoeide-zware-benen-deze-oefeningen-brengen-snel-verlichting/

Laatste wijziging op deze pagina: 07-08-2020

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Doe de hooikoorts test

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >