7 redenen waarom wandelen zo gezond is

Weerstand

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

1. Wandelen is goed voor de geest en bloeddruk

Even een frisse neus halen en je gedachten verzetten met elke stap die je doet. Al is het maar een half uur; als je weer thuiskomt voel je je vaak weer een heel ander mens. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wandelen het stresshormoon cortisol verlaagt. Ook de bloeddruk en hartslag van mensen die elke dag even een wandeling maken is lager. Vandaar dat veel mensen zich na een wandeling meer ontspannen voelen.

2. Wandelen vergroot je wereld

Wie alleen maar binnen zit, mist heel veel moois van de wereld. En je hoeft er niet eens per se ver voor te reizen! Een wandeling door de wijk of een bos in de buurt kan je wereld al vergroten. Als je je zintuigen maar openstelt en tijdens de wandeling alles in je opneemt. De buurtkat die even langs je benen vleit, een fluitend vinkje in de boom of die prille lentegeur als de mist nog boven de weilanden hangt, maar de zon al aangenaam warm is... Er valt nog zoveel te ontdekken!

3. Wandelen is de minst blessuregevoelige sport

In vergelijking met andere sporten is de kans op een blessure door wandelen erg klein. Bovendien kun je het altijd en overal doen. Je hebt dus geen duur sportschool-abonnement nodig. Alleen een paar goede schoenen. Grote kans dat je die al hebt.

4. Wandelen verbetert je conditie

Met wandelen kun je heel geleidelijk aan je conditie verbeteren. Is deze niet zo goed? Bouw het looptempo steeds een beetje op en maak het rondje langer. De conditie van je longen en hart gaat namelijk vooral vooruit door stevig te wandelen. Vind je het lastig om lang stevig door te wandelen? Pas dan tussendoor je tempo aan van stevig naar rustig en weer naar stevig wandelen.

5. Wandelen verbindt mensen

Wandelen kun je alleen doen, maar ook met anderen. Wandelen is een perfecte manier om mensen met elkaar te verbinden. Je hebt het misschien zelf ook wel gemerkt; al wandelend komen er meer verhalen en diepere gesprekken los dan dat je tegenover elkaar zit in een café.

6. Wandelen in de natuur verbetert je levenskwaliteit

Wie geregeld het drukke stadsleven achter zich laat en door het groen wandelt, verbetert niet alleen de gezondheid maar ook de levenskwaliteit. Met levenskwaliteit bedoelen we in hoeverre je tevreden bent over je leven en lichamelijke gezondheid. Uit een Deense studie blijkt namelijk dat er een verband is tussen de nabijheid van groen en een betere levenskwaliteit. Dus woon je in de stad? Reden genoeg om vaker de natuur op de zoeken!

7. Wandelen is goed voor de weerstand

Een lekkere stevige wandeling is een goede oppepper voor je immuunsysteem. Door te wandelen, zet je letterlijk je lichaam in beweging. Het bloed wordt beter door je lichaam getransporteerd, afvalstoffen worden afgevoerd en je bevordert zo ook de zuurstofopname. Wandel je daarbij ook nog eens in het bos, dan doe je nog een duit in het zakje. Uit een wetenschappelijke studie blijkt namelijk dat de activiteit van de witte bloedcellen toeneemt als men een wandeling maakt door een natuurgebied. En witte bloedcellen zijn weer belangrijk voor - jawel - de werking van ons immuunsysteem.

A.Vogel Wandeltocht op zaterdag 9 juni 2018

Zet de datum vast in je agenda en je wandelschoenen klaar, want zaterdag 9 juni gaat de eerste A.Vogel Wandeltocht van start! De tocht start en eindigt in de bloeiende A.Vogel tuinen op het prachtige landgoed Zwaluwenburg in 't Harde. Ben jij een doorgewinterde wandelaar? Schrijf je dan in voor de 30 of 40 kilometer. Wil je liever korter rondje, dat kan ook! We hebben ook wandelroutes van 5, 10 en 20 kilometer uitgezet. Kosten bedragen   € 5,- p.p. Naast de gezelligheid en het gezonde aspect, wandel je tijdens de A.Vogel Wandeltocht ook voor het goede doel! Biohorma doneert € 2,- p.p. aan het Reumafonds.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 14-05-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >