Echinacea purpurea; een bijzondere plant

Van gezond voornemen naar gezonde leefstijl!

Thomas Bakker

Thomas Bakker
WhatsApp je vraag

Op de Veluwe tussen 't Harde en Elburg liggen de A.Vogel tuinen. Ieder jaar komen hier duizenden Echinacea purpurea planten tot bloei. Deze worden vers verwerkt in A.Vogel producten. A.Vogel teelt de Echinacea purpurea zelf met eigen zaad. De tuinen van A.Vogel zijn gratis te bezoeken en trekken jaarlijks zo'n 40.000 bezoekers. Als je prachtige bloemenvelden vol Echinacea purpurea wilt zien, is dit zeker een aanrader. Met name in de maanden juli en augustus staan ze vol in bloei.

Echinacea purpurea is een plant met mooie paarse bloemen. Een andere naam voor Echinacea purpurea is Rode zonnehoed, Rode purperhoedkruid of Kogelbloem. Hij behoort tot de familie Asteraceae (Asterfamilie).

Het blad van de Echinacea is groen en de bloem is paars-roze van kleur (purper) en heeft een opvallend donkerbruin hart. De bloemblaadjes van de Echinacea purpurea hangen wat af naar beneden, waardoor het hart van de bloem er nog meer bovenuit steekt. De bloemen hebben een doorsnede van ongeveer vier centimeter. Ze trekken veel hommels, bijen en vlinders aan.

De Echinacea purpurea is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika. Je kunt hem ook in Nederland prima in je tuin plaatsen. De plant houdt van een goed doorlatende grond die voedselrijk is. Het leuke van Echinacea in je tuin, is dat je er ook heel goed snijbloemen vanaf kunt halen. De plant geeft stevige bloemen die je goed binnen nog zo'n twee weken op de vaas kunt zetten, zodat je er ook binnen van kunt genieten.

A.Vogel verwerkt Echinacea purpurea tot de bekende traditionele kruidengeneesmiddelen, waaronder Echinacea druppels:

De werkzame stoffen uit de Echinacea bevinden zich vooral in het kruid van de plant. Dit wordt in de zomer geoogst. Ook in de wortels zit een flinke hoeveelheid van de werkzame stoffen. De wortels worden in de herfst geoogst.

Echinacea staat het liefst op een plek in de zon of in halfschaduw. Hij houdt van vruchtbare grond die niet te nat is. Daar groeit hij het best. De plant wordt zo'n 70 tot 100 centimeter lang.

De Rode zonnehoed bloeit van juli tot september. Hij bloeit het beste en het mooiste als hij in een goed doorlatende grond staat die ook genoeg voedingstoffen voor de plant geeft. Het helpt om de plant regelmatig voeding bij te geven (organische meststof). De plant kan al bloeien in het jaar dat hij gezaaid is. Als hij uitgebloeid is vallen de blaadjes van de bloem, maar het hart blijft staan.

De meest bekende variant van de Echinacea purpurea is de paarse bloem: de bloem die A.Vogel gebruikt in de producten. Maar er zijn veel meer varianten van de Echinacea. Zo is er onder andere ook een Echinacea met een:

  • Dieporanje tot rode bloem: Echinacea 'Sundown'.
  • Witte bloem: Echinacea 'Alba' of 'White Swan'.
  • Zachtgele bloem: Echinacea 'Sunrise'.
  • Gele bloem: Echinacea 'Harvest moon'.
  • Oranje bloem: Echinacea 'Tiki Torch'.
  • Groene bloem: Echinacea 'Green Jewel'.
  • Lichtroze bloem (een kleinere plant dan de rest): Echinacea 'Kim's Knee High'.

KOAG KAG-nr. 11-1221-11831

Laatste wijziging op deze pagina: 05-01-2022

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >