Nog nooit was winterzwemmen zo populair. Door het coronavirus sloten de sportscholen en zwembaden en ging men op zoek naar een andere manieren van bewegen. Nu weer meer mogelijk is, zijn nog steeds veel mensen verslingerd aan deze sport. Logisch, want in de winter buiten zwemmen heeft veel gezondheidsvoordelen. Finse onderzoekers deden hier onderzoek naar. Een groep waaghalzen nam van oktober tot en met januari gemiddeld vier keer per week een duik. Ze moesten aan het begin en aan het einde een vragenlijst invullen. Wat bleek: de zwemmers voelden zich na de winterzwemperiode krachtiger, energieker, actiever en levendiger dan de groep die geen duik nam. De zwemmers met reuma, fibromyalgie en astma gaven aan dat het zwemmen zelfs de pijn had verlicht. Klinkt het als iets voor jou? Maak er dan met deze tips een gezonde gewoonte van.
Voordat je in ijskoud water springt, is het een goed idee om thuis onder de douche te oefenen. Het effect is niet helemaal hetzelfde, maar je kunt wel aan de kou wennen. Begin met douchen op een voor jou normale temperatuur en sluit af met lauw water. Draai bij elke douchebeurt de kraan iets kouder, totdat de warme kraan dicht kan blijven. Om hieraan te wennen, kun je het beste met je voeten beginnen. Heb je dit onder de knie? Ga dan door naar je benen en billen. De volgende stap is je armen en handen hieraan laten wennen. Als dit een makkie is, ga je door naar je core en je hoofd. Waarschijnlijk is dit het meeste afzien.
Als je de smaak te pakken hebt, kun je op zoek gaan naar een workshop buitenzwemmen of een groepje bikkels bij jou in de buurt. Ga als beginner nooit – maar dan ook echt nooit – alleen. Samen is het veiliger en veel gezelliger. Zeker als je reuma hebt en je nog niet precies weet hoe je gewrichten op de kou reageren, is het belangrijk om iemand bij je te hebben.
Aan je ademhaling merk je het direct als je het heel koud hebt. Een rustige, diepe ademhaling is dan ook belangrijk. Zo vertel je je autonome zenuwstelsel namelijk dat het niet in de vecht-of-vlucht-modus over hoeft te gaan. Een must om je relaxt te blijven voelen. Oefen met een rustige ademhaling door een hand op je onderbuik te leggen en hiernaartoe te ademen. Wat ook helpt, is je uitademing dubbel zo lang maken als je inademing.
Dat je het ziet zitten om buiten te zwemmen, is al knap genoeg. Overdrijf daarom niet en houd het – zeker in het begin – kort. Na zo'n dertig seconden in koud water, is het voor een beginner tijd om eruit te komen. Blijf goed naar je lichaam luisteren. Als je gewrichten het aankunnen en je ervaart positieve effecten, kun je dit steeds langer gaan doen.
Heb je de duik genomen? Dan is de belangrijkste volgende stap: opwarmen! Via je handen en voeten verlies je het snelst warmte. Die koelen heel snel af. De oplossing: neopreen handschoenen, sokken en/of schoenen dragen. Gebruik je deze niet, neem dan een thermoskan gevuld met heet water mee. Dit kun je over je handen en voeten gieten zodra je uit het water komt. Kleed je ook éxtra dik aan zodat je niet te veel afkoelt onderweg naar een warme douche. Warmte is na zo'n koude duik extra belangrijk als je reuma hebt.
Laatste wijziging op deze pagina: 03-12-2021
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten