Homepage van A.Vogel
 
 

5 tips bij stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen in de overgang

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Onbekend zijn ze misschien niet, die stemmingswisselingen. Denk je eindelijk af te zijn van die vervelende menstruatieverschijnselen of hormonen die opspelen tijdens een zwangerschap, kom je in de overgang. In Nederland zijn zo'n 1,8 miljoen vrouwen in de overgang, waarvan 80% overgangsverschijnselen ervaren. 46,6% geeft aan stemmingswisselingen te ervaren.**

Waarom heb je stemmingswisselingen in de overgang?

De productie van oestrogeen neemt in de overgang ongelijkmatig af. Daardoor ontstaan schommelingen in het lichaam die overgangsverschijnselen kunnen veroorzaken, dit kan invloed hebben op je humeur. Emoties nemen dan de overhand en dat kan leiden tot de welbekende moodswings. Stemmingswisselingen kunnen in alle fases van de overgang worden ervaren.

Wat zijn stemmingswisselingen in de overgang?

Net als dat iedereen de overgang anders ervaart, zijn stemmingswisselingen ook bij iedereen anders. Een aantal voorbeelden van stemmingswisselingen tijdens de overgang:

  • uit het niets en om niets een woede-uitbarsting krijgen;
  • huilbuien en verdrietig zijn;
  • geen zin hebben om iets te doen;
  • niets is meer goed, van jezelf niet maar ook van anderen niet;
  • prikkelbaar, je kunt minder handelen;
  • moeite met concentreren;
  • neerslachtige gevoelens;
  • stressgevoelens.

Wat kun je doen bij stemmingswisselingen?

Ga eerst bij jezelf na welke stemmingswisselingen jij ervaart. Stel jezelf onderstaande vragen:

  1. Wat is de trigger voor die stemmingswisseling?
  2. Hoe vaak komt zo'n soortsituatie voor?
  3. Wie hebben er naast jezelf nog meer 'last' van?

 Als je dat hebt bepaald, kun je actie gaan ondernemen. Kijk of je juist die trigger en de situaties waarin het voorkomt zo goed mogelijk kunt ontwijken. Neem daarnaast je omgeving hierin mee. Leg uit waarom het gebeurt en dat het soms gewoon onmogelijk is om anders te handelen. Geef ook aan wat zij kunnen doen om jou hierbij te helpen. Maak duidelijk wat je nodig hebt.

5 tips bij stemmingswisselingen

Door bovenstaande vast te stellen, kun je misschien sneller stemmingswisselingen signaleren en daar naar handelen. Helemaal voorkomen blijft natuurlijk lastig. Onderstaande 5 tips bij stemmingswisselingen kunnen je helpen in zulke situaties:

  1. Wandelen: de stofjes die vrij komen als je gaat bewegen hebben vaak een positieve werking op je humeur. Dus zit je minder lekker in je vel? Maak een stevige wandeling, waarschijnlijk zie je de wereld daarna door hele andere ogen.
  2. Zoek rust en ontspanning op: een belangrijke trigger voor stemmingswisselingen zijn stresssituaties. Het beste is dus om stressgevoelens zo goed mogelijk te vermijden en hoe kun je dat beter doen dan rust en ontspanning op te zoeken? Ga lekker een boekje lezen, naar de schoonheidsspecialist of een drankje drinken met een vriendin.
  3. Gezond voeding: eet voldoende groente en fruit, het zorgt er vaak voor dat je je zelf goed en gezond voelt wat weer bijdraagt aan je gemoedstoestand. Hoe fitter je bent, hoe beter je in je vel zit.
  4. Doe één ding tegelijk: ben jij een geboren multitasker? Tijd daar verandering in aan te brengen. Door de daling van het hormoon oestrogeen kan je je minder goed concentreren in de overgang. Dat maakt het moeilijker om te multitasken. Dus doe dat dan ook niet, want als het niet lukt frustreer je alleen maar jezelf.
  5.  
    **Overgangsonderzoek A.Vogel, 2019 (N=800)

11-1121-11519

Laatste wijziging op deze pagina: 02-10-2024

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Maak, proef, ruik en voel tijdens Vogelvlucht Festival!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >