Zand happen, eten met modder onder de nagels, blokjes van andere kinderen in de mond steken. "Goed voor de weerstand', zeiden we vroeger. We zijn echter hygiënischer en hygiënischer en hygiënischer geworden. Maar hoe verstandig is dat eigenlijk? Want al die taferelen uit de eerste regel hebben namelijk gewoon écht een functie. Net als het krijgen van een griepje of verkoudheid. Kinderen versterken hiermee op natuurlijke wijze hun immuunsysteem. Simpeler gezegd: zo wordt hun gezondheid steeds een beetje sterker. En dat is alleen maar fijn.
Het immuunsysteem is eigenlijk een soort stadsmuur voor je lijf. Het heeft namelijk als doel om ongewenste indringers buiten de deur te houden. Bacteriën en schimmels bijvoorbeeld. Of virussen als een griepvirus of een verkoudheidsvirus. Het is een ingewikkeld, maar prachtig systeem om ons lichaam te beschermen tegen ziek worden. Verschillende onderdelen van ons lichaam spelen een rol in ons immuunsysteem, waaronder:
• Huid
• Lymfeklieren
• Slijmvliezen (in neus, keel en darmen bijvoorbeeld)
• Speeksel
• Maagzuur
• Witte bloedcellen
Een deel van onze afweer is aangeboren. Een pasgeboren baby heeft bijvoorbeeld al een huid, slijmvliezen, speeksel en maagzuur. Deze onderdelen vormen van meet af aan letterlijk een barrière tussen de buitenwereld en de binnenkant van hun lijfje. Daarnaast heeft een kindje bij de geboorte ook meteen al witte bloedcellen. Die witte bloedcellen vormen een soort leger dat al het ongewenste dat op z'n pad komt probeert te vernietigen. Specifieke ziekteverwekkers als griepvirussen en verkoudheidsvirussen bijvoorbeeld? Die moet hun lijfje nog wel leren herkennen. Door steeds vaker zo'n virus door te maken, bouwen ze uiteindelijk op natuurlijke wijze weerstand op.
Hoe gaat dat eigenlijk, weerstand opbouwen? Heel simpel: je kindje moet in feite gewoon in aanraking komen met verschillende virussen. Door in aanraking te komen met bijvoorbeeld een griepvirus, maakt het lichaam antistoffen en afweerstoffen aan tegen dat specifieke virus en dát versterkt uiteindelijk het immuunsysteem. De eerste keer wordt je kindje er misschien best wel even ziek van. Maar ná die eerste keer zal het lichaam het virus herkennen. Het afweersysteem kan dan direct reageren door de juiste afweercellen op het virus af te sturen. Helemaal uit zichzelf. Een griepje en verkoudheidje op z'n tijd zijn dus eigenlijk gewoon heel nuttig. Het immuunsysteem van je kind versterkt erdoor.
Baby's en peuters zijn relatief vaak ziek. Tien keer per jaar verkouden zijn is zeker geen uitzondering. Naarmate je kind ouder wordt, zal je merken dat hij of zij steeds minder vaak ziek is. Aan het einde van de puberteit is het lichaam van je kind volgroeid en heeft het verschillende virussen doorgemaakt die het immuunsysteem sterker hebben gemaakt. Natuurlijk kan je kind nog steeds ziek worden na de puberteit, maar het is al wel veel minder vatbaar geworden voor griep en verkoudheid bijvoorbeeld. En je moet maar zo denken: als je kind dan tóch weer ziek wordt, helpt dat de natuurlijke weerstand weer een stukje verder.
Heeft je kind onvoldoende weerstand, griep of is het verkouden? Gebruik dan Echinaforce junior tabletten. Dit bevat Echinacea purpurea. Deze plant stimuleert de werking van het immuunsysteem. Hierdoor verhoogt de weerstand tegen bacteriële en virale infecties. Meer info
Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
KOAG/KAG 431-0120-0057
Laatste wijziging op deze pagina: 26-10-2021