Zó kom je aan mooie zomerbenen

Zonder blauwe, kronkelende adertjes

Ilze ter Heide

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Spataderen. Hoe kom je er eigenlijk aan? Er is niet altijd een eenduidige oorzaak voor aan te merken. Soms heeft het te maken met een verhoogde druk op de aderen, door zwangerschap of overgewicht bijvoorbeeld. Maar ook langdurig staan, een gebrek aan beweging en erfelijkheid kunnen een rol spelen. Feit is dat er bij spataderen teveel bloed ophoopt tussen twee aderkleppen in de benen. Normaliter wordt al het bloed uit de benen teruggepompt naar het hart, maar soms werken de kleppen in de aderen een beetje minder en verloopt dat proces niet helemaal naar behoren. Het bloed dat zich ophoopt tussen twee kleppen, kan via de huid doorschijnen als een welbekende spatader. Een blauwpaars, kronkelig riviertje...je kent ze wel. Gelukkig kan je zelf van alles doen om spataderen te voorkomen of om de klachten te verminderen. Kun je de zomer stralend tegemoet ;-)

Tip 1: Beweeg 

Er wordt wel eens gezegd dat je bij spataderen minder moet bewegen. Immers, je benen voelen toch al moe en zwaar aan? Maar niets is minder waar. Bewegen is juist goed. Dat wil zeggen: bewegen waarbij je de druk op de aderen niet nog verder vergroot. Ga je ineens gewichtheffen met een stang van 80 kilo, dan kun je je voorstellen dat dat je spataderen eerder verergert dan vermindert. Maar lage-impact sporten als wandelen, zwemmen, fietsen of rustig joggen is juist heel goed. Sporten waarbij je je onderste kuitspieren moet gebruiken. Het mooie is dan namelijk dat die spieren je aderen weer 'masseren' en dat is alleen maar goed voor de doorbloeding aldaar.

Tip 2: Doe speciale oefening

Er zijn talloze gerichte oefeningen om te doen bij of ter voorkoming van spataderen. De hakken-tenen-oefening bijvoorbeeld. - Ga plat op je voeten staan en hef vervolgens afwisselend je tenen en je hakken. Doe dit in totaal 30 keer.
- Een andere oefening is om te gaan liggen met je benen op een kussen. Vervolgens doe je eigenlijk hetzelfde: je trekt je tenen naar je toe, waarbij je je kuit voelt strekken, en vervolgens duw je ze juist weer van je af.
- Een derde optie is: liggend fietsen. Ga op je rug liggen en maak grote fietsbewegingen in de lucht.

Tip 3: Eet gezond

Probeer geraffineerde suiker, bewerkt voedsel, frisdrank, alcohol en roken zoveel mogelijk te vermijden. Kies juist wel voor fruit en heel veel groente. In de schil van groente en fruit zitten zogenaamde bioflavanoïden die je aderen helpen herstellen van de inspanningen van de dag en ze beschermen tegen vrije radicalen. Extra groente en fruit eten is eigenlijk heel makkelijk: maak een lekkere smoothie met vers fruit en een hand spinazie in de ochtend of eet een heerlijke kom zelfgemaakte soep als lunch.

Tip 4: Paardenkastanje

De paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) staat van oudsher bekend om haar goede invloed op de aderen. Aesculaforce tabletten* van A.Vogel bevat extracten van de paardenkastanje. De tabletten ondersteunen de doorbloeding in de aderen, helpen daardoor bij spataderen en verlichten óók symptomen als een zwaar en rusteloos gevoel en kramp.

* Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Aesculus hippocastanum L. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

KOAG/KAG-nr. 11-0521-8264

Laatste wijziging op deze pagina: 07-06-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >