Homepage van A.Vogel
 
 

Minder koolhydraten eten tijdens de overgang?

Gewichtstoename in de overgang

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Gewichtstoename in de overgang

Als je ouder wordt kan je stofwisseling langzamer worden. Hierdoor neemt je spiermassa af. En minder spieren betekent minder behoefte aan energie. Als we dan toch hetzelfde blijven eten, krijg je vaak meer calorieën binnen dan je nodig hebt.
Wanneer je dagmenu dan vooral uit (snelle) koolhydraten bestaat, blijft je bloedsuikerspiegel steeds schommelen. Die schommelingen kunnen een hongergevoel aanwakkeren, waardoor je uiteindelijk meer eet dan nodig is. Dat, in combinatie met de veranderende stofwisseling, kan voor gewichtstoename in de overgang zorgen.

Glycemische index (GI)

Hoezeer koolhydraten de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, hangt af van de glycemische index (GI). De koolhydraten met hoge GI veroorzaken die sterke stijging van de bloedsuikerspiegel en vallen daarom onder de snelle koolhydraten. Hier kun je onder andere snoepjes, koekjes, witte rijst en pasta toe rekenen. Koolhydraten met een lage GI vallen onder de langzame koolhydraten, zoals: sperziebonen, appels, quinoa en kikkererwten. Deze worden langzaam in je bloedsuikerspiegel opgenomen en veroorzaken nauwelijks een stijging.
De waarheid of koolhydraten nu goed of niet goed zijn, ligt in het midden. Het gaat erom welke koolhydraten je eet en wat de kwaliteit daarvan is. Ga voor vers, volwaardig, natuurlijk en de langzame koolhydraten. Dan zit het wel goed.

Minder koolhydraten eten tijdens de overgang?

Wanneer je gewichtstoename in de overgang hebt, is minderen met koolhydraten een goede optie. Als je minder koolhydraten eet, gaat je lichaam teren op een andere energiebron, namelijk vet. Dit zullen eerst de vetten zijn die je via je voeding hebt binnengekregen, maar daarna zal het overschakelen op je eigen vetcellen. En juist dat draagt bij als je gewicht wilt verliezen.
Wil je echt niet zonder koolhydraten? Dan kun je altijd overwegen om bijvoorbeeld doordeweeks te minderen met koolhydraten en in het weekend iets losser te zijn. Daarnaast is het verstandig om altijd te gaan voor de langzame koolhydraten, zodat je geen piek in je bloedsuikerspiegel krijgt en dus geen snaaidrang.

Gewichtstoename in de overgang

Naast gezonde en gevarieerde voeding zijn er nog een aantal bouwstenen voor een gezond leven: verantwoord bewegen en voldoende afwisseling tussen werk en ontspanning. Heb je deze bouwstenen onder controle, maar is het vervolgens soms nog moeilijk om op gewicht te blijven in de overgang? Dan kan Famosan gewichtsbeheersing2* helpen. 

Samen door de Overgang

Wil je meer (voedings)tips, weetjes en adviezen die je zélf kunt toepassen tijdens de overgang? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Samen door de Overgang nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

11-1221-11643

Laatste wijziging op deze pagina: 15-12-2021

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >