Homepage van A.Vogel
 
 

De 6 meest gestelde vagen over reuma

Op welke leeftijd krijg je reuma?

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Mensen die meer wilden weten over reuma stelden ook dit jaar weer uiteenlopende vragen aan Google. Van hoe krijg je reuma tot welk dieet is geschikt als je reuma hebt? De zes meest gestelde vragen hebben we eruit gepikt en op een rijtje gezet.

1. Op welke leeftijd ontwikkelt reuma zich?

Iedereen kan reuma krijgen. Dat geldt ook voor allerlei andere aandoeningen. Er zijn zelfs kinderen die reuma hebben. Op dit moment hebben bijna 2 miljoenen mensen een vorm van reuma. Dit kan bijvoorbeeld artrose zijn, ontstekingsreuma of wekedelenreuma. Wel is het zo dat 61 procent van de mensen met reuma jonger is dan 65 jaar.

2. Kun je reuma bij jezelf ontdekken?

Of je reuma zelf kunt ontdekken, hangt af van het type reuma, maar er zijn een aantal signalen waar je op kunt letten. De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in de spieren en gewrichten. Dit kun je herkennen doordat je minder makkelijk kunt bewegen en alledaagse dingen ineens veel moeizamer gaan. Bij de een worden de klachten in de loop van de dag juist erger en bij de ander minder. Dat verschilt per persoon. Ook noemen mensen vermoeidheid of lusteloos worden als twee belangrijke signalen.

3. Hoe wordt reuma vastgesteld?

Als je vermoedt dat je een vorm van reuma hebt, ga je allereerst naar je huisarts. Als de klachten op reuma kunnen wijzen, wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoe soepel je bepaalde gewrichten kunt bewegen en of er ontstekingsverschijnselen zijn aan gewrichten en pezen. Ook wordt er dan een bloedonderzoek gedaan, om te zien of er ontstekingswaarden in je bloed te zien zijn. Daarnaast kijkt je arts of er antistoffen in je bloed zitten, zoals de reumafactor en de ACPA of anti-CCP test.

4. Wat voor werk kan ik doen als ik reuma heb?

In principe kun je alle werkzaamheden blijven doen, als je dit maar op een verantwoorde manier doet. De kans bestaat wel dat dingen moeizamer gaan, te zwaar worden of dat je werkplek aangepast moet worden. Bespreek dit daarom goed met je werkgever en een bedrijfsarts. Als je ZZP'er bent, heb je het voordeel dat je de regie zelf in handen hebt. Luister goed naar je lichaam en neem voldoende rust.

5. Kun je het krijgen van reuma voorkomen?

Het is nog niet goed duidelijk hoe reuma ontstaat en waarom iemand het krijgt. Wel is bekend dat roken en overgewicht een rol kunnen spelen. Gezond eten, goed slapen, ontspannen en voldoende bewegen blijft daarom belangrijk. Ook als je al reuma hebt. Maar reuma kan ook erfelijk zijn, dan komt het in een familie vaker voor.

6. Wat moet je niet eten als je reuma hebt?

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van voedingsmiddelen op reumatische aandoeningen, maar die onderzoeken spreken elkaar tegen. Daarom is het Voedingscentrum stellig: het ideale reumadieet bestaat niet. Wel is het slim om zo puur mogelijk te eten, voldoende water te drinken en te matigen met alcohol. Toch zijn er een paar voedingsmiddelen die wel een klein negatief effect zouden kunnen hebben, hoewel dit per persoon en aandoening verschilt. De bekendste zijn: producten met veel suiker, rood vlees, alcohol, koffie en koolhydraatrijke voeding.

KOAG-nr. 4108-1220-5321

Laatste wijziging op deze pagina: 10-04-2024

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >