4 tips om je handen en voeten lekker warm te houden

Hoe krijgt je lichaam het warm?

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Hoe houd je je lichaam warm?

Laten we eerst eens beginnen met wat warmte brengt in je lichaam, dat is namelijk je bloed wat rondstroomt. Het hart is de grote pomp in je lichaam, die het bloed via slagaderen naar alle uiteinden van het lichaam voert. Die vaten vertakken, worden steeds kleiner en eindigen uiteindelijk in haarvaatjes die alle weefsels en cellen in de puntjes van je lichaam van bloed voorzien.
Vervolgens wordt het bloed wat warmte, voedingsstoffen en zuurstof heeft afgegeven, via aderen weer teruggevoerd naar je hart. Vanuit je benen moet het bloed tegen de zwaartekracht in terugstromen. De spieren in je benen helpen daarbij, elke beweging van je beenspieren zorgt dat er weer een kleine hoeveelheid bloed terugstroomt naar het hart. De aderen in je benen bevatten ook kleppen, zodat het bloed niet makkelijk kan terugstromen.
In de winter kan het lastiger zijn om je handen en voeten warm te houden. Gelukkig zijn er dingen die je zelf kunt doen. Wij hebben vier tips voor je op een rij gezet.

Tip 1: droog borstelen

Je hebt het misschien al eens voorbij zien komen, droog borstelen oftewel je huid scrubben met een sisal handschoen. Dit droog borstelen kun je elke ochtend voordat je gaat douchen doen, dus op een droge huid. Het is goed voor de doorbloeding van je huid en je huid wordt er zachter en gladder van. Het is heel simpel: maak met de sisal handschoen zachte, ronddraaiende bewegingen en werk langzaam richting je hart. Begin bij je rechterbeen en werk omhoog, doe vervolgens je linkerbeen en de onderrug. Dan je rechterarm, linkerarm, buik en borst.

Tip 2: koud douchen

Toegegeven dit klinkt een beetje Spartaans en waarschijnlijk sta je niet te trappelen, zeker als het buiten onder nul is, maar met koud douchen doe je jouw koude handen en voeten juist een plezier. Afwisselend koud en warm douchen zorgt ervoor dat je bloedvaten zich vernauwen en verwijden. Zo train je als het ware om snel op temperatuurswisselingen te reageren.
Ook dit is heel simpel uit te voeren. Onder de douche ga je 2 of 3 keer van warm naar koud, waarbij je eindigt met koud. Wrijf je daarna goed droog en je zult merken hoeveel warmte er vrijkomt in je lichaam.

Tip 3: masseer je voeten en handen

Nadat je lekker gescrubd en koud gedoucht hebt, kun je als laatste je handen en voeten even masseren. Zet daarvoor een klein schaaltje olie op de verwarming, dat maakt de olie aangenaam warm. Werk voor de massage richting je hart. Dus voor je handen wrijf je in de richting van je ellebogen, met lange stroken en ronddraaiende bewegingen, en voor je benen richting je liezen. De olie legt een dun isolerend laagje op de huid, waardoor er de hele dag minder warmte verloren gaat via je huid. Heerlijke oliën om mee te masseren zijn Johannesolie of een basisolie aangevuld met etherische oliën van bijvoorbeeld: rozemarijn, kaneel, zwarte peper of marjolein.

Tip 4: natuurlijke ondersteuning

Wil je de doorbloeding van binnenuit ondersteunen? Dan kun je denken aan A.Vogel Geriaforce tabletten. A. Vogel Geriaforce is op basis van Ginkgo biloba en bevordert de doorbloeding1*. Je kunt dan dagelijks drie keer twee tabletten innemen. Doe dit altijd voor ontbijt, lunch en diner met een beetje water.

1Japanse tempelboom (Ginkgo biloba). *Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating.

Voedingssupplement - kruidenpreparaat. Lees voor de gebruik de gebruiksaanwijzing.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

KOAG-KAG-nr: 11-0121-6083

Laatste wijziging op deze pagina: 10-02-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >