Geen zin in seks, is dat normaal?

5 tips voor fijne seks

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Waarom kun je minder zin in seks hebben tijdens de overgang?
Tijdens de overgang vinden er veel veranderingen in je lichaam plaats. Je eierstokken maken steeds minder testosteron aan, het hormoon dat (ook bij vrouwen) je libido stimuleert. Daarnaast kunnen de slijmvliezen van je vagina dunner en droger worden doordat je oestrogeenspiegel daalt. Wat weer een pijnlijk gevoel bij het vrijen kan geven. En dan kan het ook nog zijn dat je lichaam verandert in de overgang waardoor je misschien wat onzekerder over kunt worden. Het is dus helemaal niet gek dat je geen zin hebt in seks als je in de overgang komt.

Wat is nodig voor fijne seks?
Het moet natuurlijk geen moetje worden. Dat je minder zin hebt in seks kunnen jij en je partner ook gewoon accepteren. Als je wel weer een fijner seksleven wil hebben, kunnen onderstaande tips helpen.

Tip 1 – Begrip en respect

Het belangrijkst is dat jij en je partner elkaar begrijpen en los van dat dat je elkaar respecteert. Het kan natuurlijk voorkomen dat het een keer niet wil of toch niet prettig aanvoelt. Dan is dat wat het is. Voel je bij elkaar vrij om te zeggen wat je denkt en voelt en respecteer dat van elkaar. Goede communicatie is echt de sleutel voor een fijn seksleven.

Tip 2 - Fijn omstandigheden

Zorg dat de kamer opgeruimd is, dim de lichten een beetje, steek kaarsjes aan, neem een wijntje, zet fijne muziek op... Door de juiste omstandigheden te creëren kom je meer in de spanning en ben je meer ontspannen wat weer de 'rem' weghaalt als je libido wat lager is.

 Tip 3 – Spanning en prikkels

Bouw de spanning op door bijvoorbeeld complimentjes te geven of nieuwe, sexy lingerie aan te trekken. Positiviteit en zelfvertrouwen doen veel goed voor je libido. Maar ook seksuele fantasieën kunnen opwinden, bespreek ze vooral ook met je partner zodat jullie samen in de stemming komen. Verder is het fijn om elkaar regelmatig aan te raken, zorg voor voldoende intimiteit.

 Tip 4 – Neem de tijd

Als je met name te maken hebt met droge slijmvliezen is het fijn als je de tijd kunt nemen om in de stemming te komen. Het duurt dan eenmaal iets langer tot je voldoende vochtig bent. Daarnaast kan het fijn zijn om glijmiddel te gebruiken tijdens de seks.

 Tip 5 – Plan een date

Misschien klinkt het raar om te plannen... Toch het kan ook iets spannends met zich meebrengen als je weet wanneer het gaat gebeuren én je kan ervoor zorgen dat er verder geen andere prikkels zijn die het tegenwerken.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 11-08-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >