5 voordelen van ergonomisch werken

Vermindert het de pijn bij artrose?

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Artrose kan op allerlei manieren je dagelijkse leven beïnvloeden. Het kan ervoor zorgen dat je de boodschappen aan huis laat bezorgen, om te voorkomen dat je veel moet tillen. Het kan ook zijn dat je soms bepaalde hobby's niet meer kunt uitvoeren (en je wellicht daardoor ook een nieuwe hobby ontdekt). Waar artrose ook effect op kan hebben, is je werkleven.

Vooral als je een staand of zittend beroep hebt, is de kans dat je klachten krijgt een stuk groter. De angstige gedachte dat werken niet meer kan, popt dan ook vaak op bij mensen die artrose hebben. Ergonomisch werken - wat staat voor het aanpassen van je werk aan je lichaam - is dan ook belangrijk. Wat zijn de belangrijkste voordelen van ergonomisch werken? En hoe pas je ergonomisch werken toe?

1. Je werkritme passend bij jouw situatie

Iedereen heeft een ander ritme, ook als het om werk gaat. Heb je een kantoorbaan, dan is de norm vaak van negen tot vijf. Maar misschien past vroeg beginnen veel beter bij je, omdat je bijvoorbeeld minder pijn ervaart. Steeds meer bedrijven gaan gelukkig flexibel om met werktijden en dat is fijn. Het bespreekbaar maken van je werktijden is namelijk een onderdeel van ergonomisch werken. Door je tijden (iets) te kunnen aanpassen op jouw lijf en situatie, blijf je productief en houd je plezier in je werk, zonder dat het je lichamelijk en geestelijk opbreekt. Fijn voor je werkgever en fijn voor jou. Ook krijg je de ruimte om samen met een kritische blik te kijken naar het werk zelf. Is het te zwaar, te veel of te weinig of kunnen bepaalde taken op een andere manier? Maak het bespreekbaar met je werkgever of arboarts. Ben je zzp'er? Dan kun je heel makkelijk zelf je dag indelen.

Tip: Ook genoeg pauzes nemen tussen het werk door is belangrijk als je artrose hebt. Vergeet je snel de tijd en ga je helemaal op in je werk? Stel dan wekkers in via je telefoon of plak een post-it op je werkplek als reminder.

2. Meer plezier in je werk

Ergonomisch werken betekent automatisch meer werkplezier. De verklaring is simpel: als je je werkzaamheden op een goede en gezonde manier uitvoert, krijg je hier simpelweg meer plezier in. Als je artrose hebt is dit nog belangrijker, omdat je op deze manier langer van je werk kunt genieten én minder stress betekent voor sommigen ook minder pijn. Ons werk geeft ons veel voldoening, behalve als er bepaalde factoren spelen, zoals een hoge werkdruk, te weinig daglicht en geen frisse lucht, blijkt uit onderzoek.

Tip: Jezelf omringen met luchtzuiverende planten, zorgt vanwege een schonere lucht voor nog meer werkgeluk. Koop een varen of lepelplant en geef 'm natuurlijk voldoende water.

3. Minder pijn en stijve gewrichten

Als je op een gezonde manier je werk doet, is de kans dat je last krijgt van gewrichtspijn of stijfheid veel kleiner. Ergonomisch werken houdt namelijk in dat je werkplek op een goede manier is ingericht, bijvoorbeeld bij een zittend beroep met een goed afgestelde bureaustoel en een sta-zitbureau. Je werkgever schenkt dus extra veel aandacht aan je houding en dat is maar goed ook. Het is onderzocht dat verkeerd zitten voor minder productiviteit zorgt en voor lichamelijke ongemakken, zoals nek- en rugpijn.

Tip: Doe je bepaalde oefeningen alleen thuis? Doe deze voortaan ook op het werk. Focus je op de gewrichten die het meest gevoelig zijn, zoals je nek of rug. Een fijne oefening voor je nek gaat als volgt: houd het hoofd rechtop en buig het opzij met een oor naar de schouder, tot je het aan de andere kant van de hals voelt rekken. Breng het hoofd terug naar het midden, wacht even en buig het hoofd naar de andere kant. Houd bij deze oefening de schouders laag.

4. Afwisseling in je werk

Steeds dezelfde handeling uitvoeren of beweging maken: daar is gelukkig geen sprake meer van als je op een gezonde manier werkt. En dat is een groot voordeel voor als je artrose hebt. Herhalende bewegingen uitvoeren, kan namelijk meer klachten veroorzaken. Daarom is vanuit ergonomisch oogpunt de regel dat je niet langer dan één uur aaneengesloten dezelfde beweging mag maken en wordt er gezorgd voor voldoende afwisseling in het werk.

Tip: Dagelijks voldoende water drinken is belangrijk én het kan zorgen voor nog meer afwisseling. Hoe? Door minimaal twee liter water per dag te drinken en dit niet in een karaf te doen maar in een klein flesje of een glas. Zo sta je steeds even op om hem bij te vullen. Het is simpel, maar effectief. Plus, je moet waarschijnlijk ook wat vaker naar het toilet. Nog meer afwisseling!

5. Je zet je gezondheid op één

Dit is met recht het allergrootste voordeel van ergonomisch werken: door ergonomisch te werken geef je je gezondheid de aandacht die het verdient. En je blijft er ook echt gezonder door. Zo verkleint het de kans op pijnlijke gewrichten en stress, en overgewicht. Doordat je veel afwisseling in je werk hebt en bijvoorbeeld geen uren achter elkaar zit, blijf je makkelijker op gewicht. Bij artrose is bekend dat overgewicht klachten kan verergeren.

Tip: Ook gezonde voeding draagt bij aan gezond je werk kunnen doen. Want hoe gezonder je eet, hoe beter je in je vel zit. Zet daarom veel groenten, fruit, noten, peulvruchten olijfolie en vette vis op het menu.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

KOAG-nr. 4108-1220-5321

Laatste wijziging op deze pagina: 27-01-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >