Artrose in de nek: 4 handige tips

Ontdek nekyoga en blijf uit de buurt van je smartphone

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Bij nekartrose geldt hetzelfde als voor andere plekken waar artrose kan ontstaan: de kwaliteit van het kraakbeen bij de botten en de gewrichten wordt minder goed. Een belangrijk signaal van artrose in de nek is de pijn. Ook bewegen doet vaak pijn. Verkeerd slapen, zitten, staan en tillen kan de pijn verergeren. Omdat je nek in verbinding staat met andere spieren en gewrichten kan de pijn doorwerken op je hoofd, schouders, armen en zelfs je rug. Je nek proberen soepel te houden is daarom belangrijk, maar hoe doe je dat? We geven vier handige tips.

1. Doe aan nekyoga

Yoga voor je nek. Het bestaat! Sommige oefeningen kunnen pijnklachten verminderen. Ook train je hiermee je spieren en die maken je nek sterker en dus minder kwetsbaar. Door tegelijkertijd op je ademhaling te letten, ontspan je je spieren nog meer. Een simpele yoga-oefening voor je nek gaat als volgt: ga rechtop zitten en houd je schouders laag. Breng nu langzaam je kin naar je borst en verleng tegelijkertijd je ruggengraat. Je nek en ruggengraat moeten als het ware één lijn vormen. Doe de oefening drie ademhalingen lang. Herhaal de oefening een paar keer. Goed om te weten: ook sporten als wandelen, fietsen en zwemmen zijn goed voor je nek. Een fysiotherapeut kan helpen als bewegen te pijnlijk is.

2. Verwarm je nek

Warmte doet wonderen voor je nek. Dat komt omdat spieren dan kunnen ontspannen en dat vermindert pijn. Neem wat vaker een warme douche, gebruik een warmte kompres, zoals een warme kruik of gebruik een infraroodlamp om je nek te verwarmen. Je kunt je nek ook trakteren op een verwarmende massage. Gebruik daarbij een fijne massageolie. Je kunt deze opwarmen door het flesje een paar minuten in een mok met heet water te stoppen.

3. Slaap op een goed kussen

Je kussen kan zomaar de boosdoener zijn van nog meer pijn in je nek, net als op je rug en buik slapen. De beste slaaphouding voor je nek is op je zij. Tijdens je slaap hoort je nek te kunnen ontspannen en niet te verstijven. Onderzoek daarom of je hoofdkussen wel voldoende ondersteuning biedt. Een goed hoofdkussen laat je hoofd voldoende wegzakken, zodat je hoofd in een rechte lijn komt te liggen met je wervelkolom. Een kussen moet ook voldoende steun geven aan je nekwervels. Laat je adviseren. Soms kun je ook proefslapen op een kussen.

4. Blijf weg van je smartphone

Een belangrijk excuus om minder op je smartphone of tablet te zitten: het veroorzaakt nekpijn. Wanneer je op je smartphone kijkt, ben je zonder dat je het doorhebt je nek en hoofd in een verkeerde houding aan het brengen. Doe je dit te lang? Dan krijg je gegarandeerd een pijnlijke nek. Gebruik de tijd die je normaal op je telefoon doorbrengt voor een wandeling of yoga-oefening.

Gewrichtspijn veroorzaakt door artrose?

Atrosan tabletten* van A.Vogel is een natuurlijke pijnstiller bij milde gewrichtspijn en reumatische pijn, zoals door artrose of artritis. Dit traditionele kruidengeneesmiddel bevat een hoge concentratie duivelsklauw. Het geneeskrachtige deel van deze plant zit onder de grond; de knollen en wortels bevatten geneeskrachtige stoffen, die pijnlijke gewrichten en reumatische gewrichtspijn kunnen verlichten.

 

*De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik en niet op klinisch bewijs. Lees voor gebruik de bijsluiter

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

KOAG-nr. 4108-0221-6627

Laatste wijziging op deze pagina: 25-02-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >