Met deze 5 sporten maak je je spieren sterker

Zo laat je je spieren voor je werken

Joan

Joan Bakker
WhatsApp je vraag

Het soepel en sterk houden van je gewrichten is heel belangrijk als je reuma hebt, omdat het je lichaam sterker maakt en klachten hierdoor kunnen verminderen. Het staat alleen vaak lijnrecht tegenover wat je voelt: pijn en stijfheid. Toch kun je met de juiste sport je spieren zo trainen dat ze de belasting van je gewrichten overnemen. Sporten is dus altijd de moeite waard. Het kost je alleen wat meer tijd en energie. Pas je beweging wel aan op jouw situatie en sport bijvoorbeeld eerst onder begeleiding van een (sport)fysiotherapeut. Dan weet je zeker dat je je gewrichten niet gaat overbelasten. Hoe pak je sporten verantwoord aan? Met deze sporten:

1. Yin yoga
Als bewegen erg pijn doet, is yin yoga een hele fijne sport om mee te beginnen. Yin yoga is een vorm van yoga waarbij er geen spanning op je spieren komt te staan. Je traint er namelijk je héle lichaam mee. Zo daag je je spieren uit om te ontspannen. Om die ontspanning te bereiken, wordt er gebruik gemaakt van verschillende hulpmiddelen, zoals blokken van schuim of een langwerpig kussen. Alles om zoveel mogelijk ondersteuning te bieden. Bij deze rustige yogavorm houd je specifieke houdingen langer vast. Het effect hiervan is dat het bindweefsel langzaam wordt verlengd en je spieren uiteindelijk sterker en soepeler worden.

2. Zwemmen
Zwemmen hoort absoluut in dit rijtje thuis. Er is geen enkele sport waarbij je je gewrichten zo weinig zal belasten als bij zwemmen; in het water ben je gewichtloos. Toch train je er je conditie, je evenwicht én je spieren mee. Zonder dat je pijn hebt. Als je baantjes zwemmen eentonig vindt, kun je ook aquagym of aquarobic proberen. Bij sommige zwembaden bestaan er zelfs groepslessen speciaal voor mensen met reuma. Een groot voordeel: water heeft een ontspannend effect op je spieren. Hoe meer je ontspannen bent, hoe minder pijn je daarna zult hebben.

3. Wandelen
Wandelen kan altijd, overal en kost niets. Het is een ideale sport als je reuma hebt. Door te wandelen train je onbewust heel veel spieren, zoals je billen, rug, benen en kuiten. Door te wandelen maak je je spieren langzaam sterker, zonder dat je je gewrichten overbelast. Loop alleen niet te hard van stapel en bouw het wandelen rustig op. Begin bijvoorbeeld met een kwartier per dag. Je zult merken dat je de wandeltijd steeds verder kunt uitbreiden. Wat wandelen ook zo gezond maakt: het is in de buitenlucht. Frisse lucht, daglicht en natuur hebben een positief effect op je mentale gezondheid. Wandelen werkt daarom stressverlagend en heeft een ontspannen effect op je hele lijf, dus ook op je gewrichten.

4. Dansen
Dansen is een sport waarbij je je hele lichaam traint. Vooral buikdansen, tapdansen en line dancing zijn geschikt als je reuma hebt. Met dansen stimuleer je namelijk veel spieren, zonder dat je deze meteen overbelast. Als staand dansen te vermoeiend is, kun je ook dansen met een stoel of helemaal zittend. Zoek maar eens op 'zittend dansen'. Door het maken van rustige en zachte bewegingen worden gewrichten weer soepel en verbeteren je spieren, houding en flexibiliteit. Daarbij is dansen ook heel leuk. De muziek maakt je vrolijk en zorgt daardoor voor meer ontspanning.

Welke sporten kun je beter niet doen?
Sporten is dus een goed idee om je spieren te trainen en sterker te maken. Zo laat je je spieren voor je werken en worden gewrichten zo min mogelijk belast. Toch is er een aantal sporten die je beter niet kunt doen, bijvoorbeeld omdat het risico op overbelasting te groot is. Denk daarbij aan balsporten als voetbal, basketbal en tennis. Ook hardlopen, skiën, snowboarden en gewichtheffen zijn niet aan te raden als je reuma hebt. Van krachttraining wordt gezegd dat dit niet aan te raden is, maar dat klopt niet altijd. Met een juist trainingsschema, voldoende rust en goede begeleiding kan krachttraining je spieren zeker sterker maken.

 

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

KOAG-nr. 4108-0921-10497

Laatste wijziging op deze pagina: 29-09-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >