6 tips die helpen om je blaas gezond te houden

Zo ondersteun je je blaas

Ilze ter Heide

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Waarom is het behoud van een gezonde blaas belangrijk?

Je nieren zijn de organen die urine aanmaken. Eventuele afvalstoffen uit je lijf worden daar in opgelost. Dat doen je nieren helemaal zelf en is een continu proces. Vanuit je nieren gaat de urine door naar je blaas, waar het tijdelijk wordt opgevangen tot je uiteindelijk naar de wc moet. Regelmatig plassen is belangrijk om de afvalstoffen uit je lichaam kwijt te raken. Vandaar dus dat genoeg drinken zo nuttig is. Gemiddeld gaan we zo'n 4 tot 7 keer per dag naar het toilet, dat geldt voor mannen én vrouwen.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Een blaas is een blaas zal je denken. Die werkt toch bij iedereen hetzelfde? In de basis: ja. Maar toch zijn er wat verschillen tussen mannen en vrouwen die ieder op hun eigen manier de functie van de blaas kunnen beïnvloeden. Een paar voorbeelden: 

 • Anatomie. Het lichaam van een man en een vrouw hebben na geboorte nou eenmaal een iets andere bouw. De blaas ligt op een net iets andere plek, er zitten andere organen omheen én de urinebuis is bij mannen langer dan bij vrouwen. Bij mannen hebben ongewenste indringers van buitenaf daardoor net wat minder kans bijvoorbeeld. 
 • Plashouding. Mannen plassen (vaak) staand, vrouwen plassen zittend. En precies daardoor kunnen vrouwen de blaas over het algemeen makkelijker legen dan mannen. Dat heeft er alles mee te maken dat je met zittend plassen een ontspannener houding hebt. 
 • Zwangerschap. Bevalling achter de rug? Of meerdere misschien? Door de druk tijdens de zwangerschap en de bevalling kan je blaas wat verzakken, waardoor er meer druk op kan komen te staan en hij misschien sneller geprikkeld raakt om zich te legen. 
 • Goedaardige prostaatvergroting. Bij mannen kan met het vorderen van de leeftijd (hoef je echt niet oud voor te zijn, het begint al vanaf 40/45 jaar) de prostaat gaan groeien. Iets heel natuurlijks. Aangezien de prostaat echter tegen de blaas aan ligt, kan het groeien zorgen voor meer druk op de blaas en meer prikkelingen tegen de zenuwen in de blaaswand. Kan dus zijn dat je daardoor wat vaker moet plassen dan voorheen. 
 • Overgang. Als je als vrouw in de overgang komt, neemt je oestrogeen af. Dat is ook een heel natuurlijk verschijnsel. Dit kan er onder andere toe leiden dat de blaas zich op een andere manier of in een ander ritme gaat samentrekken.

6 tips die helpen om je blaas gezond te houden

Naast voldoende drinken om je afvalstoffen goed af te voeren, hebben we nog een paar praktische tips voor je om goed voor je blaas te zorgen. 

 1. Ga pas naar de wc als je echt de aandrang voelt. Dus niet uit voorzorg (daar kun je dus echt gewenning van maken), maar stel het ook niet onnodig lang uit.
 2. Probeer in één vloeiende straal te plassen en niet in kleine beetjes. Extra kracht zetten is ook niet aan te raden.
 3. Ga ontspannen op het toilet zitten (ook voor mannen verstandig). Met een ontspannen houding en voldoende rust is de kans groter dat je de blaas goed leeg plast.
 4. Dames: veeg met je toiletpapier altijd van voor naar achteren en niet andersom.
 5. Gezonde voeding voor je blaas. Gezond eten kan helpen om je blaas en je nieren gezond te houden. Sommige groenten en fruit ondersteunen hun werking. Zoals:
  * Asperges: het aminozuur asparagine ondersteunt de vochthuishouding en helpt afvalstoffen af te voeren.
  * Watermeloen: helpt je lichaam te hydrateren doordat er veel water en antioxidanten in zitten. Dat draagt weer bij aan goede werking van je blaas.
  * Komkommer: helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren heeft een zuiverende werking.
 6. Breng voedsel op smaak met peterselie. Peterselie ondersteunt de vochthuishouding en de nierfunctie.

Natuurlijke ondersteuning

Soms kan je lichaam een extra steuntje in de rug gebruiken, naast alle tips hierboven. Dat kan bijvoorbeeld hiermee: 

 • A.Vogel Cranberry Monarda is een voedingssupplement waarmee je de weerstand in de blaas kunt ondersteunen¹*. De 3-in-1 formule bevat namelijk solidago, waarmee je de natuurlijke afweersysteem in de blaas ondersteunt, de blaas schoonhoudt en een goed milieu in de blaas ondersteunt*. Het is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en gemaakt van natuurlijke en ecologisch gekweekte ingrediënten. 
 • Ben je man? En heb je toch het vermoeden dat het je prostaat is? Doe dan eerst eens de A.Vogel Prostaattest. Daarmee krijg je een heel aardige indicatie of je vermoeden juist kan zijn (raadpleeg bij twijfel altijd een arts). Wil je je prostaat op natuurlijke wijze ondersteunen? Dan is A.Vogel ProstaforceMed2 wellicht iets voor je. Een natuurlijk product op basis van Sabal serrulata dat plasproblemen als gevolg van goedaardige prostaatvergroting vermindert. Denk aan een zwakke urinestraal, nadruppelen of moeilijk uitplassen bijvoorbeeld.
¹ Solidago 2 Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Sabal serrulata. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik. *Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 15-06-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >